Δείκτη φερεγγυότητας μεγαλύτερο από το 100% και κατά μέσο όρο για το τέταρτο τρίμηνο 209% έχουν οι ασφαλιστικές εταιρείες στην Ευρώπη σύμφωνα με έκθεση της Insurance Europe “Financial Stability June 2017”. Ο δείκτης φερεγγυότητας ανέρχεται σε 217% για τις εταιρείες ασφάλισης ζωής και 207% για τις εταιρείες ασφάλισης ζημιών και 210% για τις επιχειρήσεις που ασκούν ταυτόχρονα ασφάλειες ζωής και ζημιών.
Ο πρόεδρος της EIOPA Gabriel Bernardino τόνισε πως η εφαρμογή της φερεγγυότητας II από τον ευρωπαϊκό ασφαλιστικό κλάδο ήταν επιτυχημένη. Σε ένα πολύ δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον, με ιστορικά χαμηλά επιτόκια, η εφαρμογή ενός πιο απαιτητικού καθεστώτος φερεγγυότητας πραγματοποιήθηκε ομαλά λόγω της προετοιμασίας και του επ;αρκούς χρόνου. Σε μια βιομηχανία που διαχειρίζεται 11 τρισεκατομμύρια € και 8,7 τρισεκατομμύρια € τεχνικών προβλέψεων, η επιτυχία αυτή είναι αξιοσημείωτη και έχει συμβάλει σημαντικά στη σταθερότητα του Ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού τομέα. Μετά την εφαρμογή της φερεγγυότητας II δεν σημειώνονται σημαντικές μεταβολές στην κατανομή των χαρτοφυλακίων.
Ο ευρωπαϊκός ασφαλιστικός τομέας έχει κεφαλαιοποιηθεί επαρκώς και η μέση αναλογία φερεγγυότητας κυμαίνεται στο 209%”. Όπως αναφέρει η έκθεση το ευρωπαϊκό μακροοικονομικό περιβάλλον παραμένει εύθραυστο, παρουσιάζοντας ενδείξεις για μέτρια ανάκαμψη. Εκτός από τους κινδύνους της αγοράς και τους γεωπολιτικούς κινδύνους, ο ασφαλιστικός κλάδος αντιμετωπίζει προκλήσεις από αναδυόμενους κινδύνους που είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν λόγω της δυναμικής τους, της μη προβλεψιμότητάς τους και της και πολυπλοκότητάς τους.
Οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο που περιλαμβάνουν εικονικές εκβιασμούς και και η αυξανόμενη συχνότητα και η πολυμορφία των τρομοκρατικών επιθέσεων απαιτούν από τον ασφαλιστικό κλάδο να προσαρμοστεί σε σε νέα είδη απαιτήσεων. Στον τομέα της αντασφάλισης η κατάσταση παραμένει σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητη μετ απαγκόσμια αντασφαλιστικά κεφάλαια να φτάνουν στα 595 δις δολάρια το Σεπτέμβριο του 2016. Τα εναλλακτικά κεφάλαια εξακολούθησαν να αυξάνονται, αν και με βραδύτερο ρυθμό το 2015 και το 2016 σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.