Η διευθέτηση νομικών ζητημάτων μέσω της διαμεσολάβησης, η διαχείριση ρίσκου σε μεγάλες συμβάσεις, η επίλυση διαφορών από την οπτική γωνία του έμμισθου δικηγόρου, καθώς και η επένδυση στην ασφάλεια των εταιρειών ενάντια στις κυβερνο-επιθέσεις, θα αποφέρουν θετικά αποτελέσματα που κάθε επιχείρηση χρειάζεται. Τα συμπεράσματα αυτά αναδείχθηκαν στο Συνέδριο «2ND CORPORATE LAWYERS FORUM – Preventing Risk and Crisis», που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017, στο ξενοδοχείο Ν.J.V. Athens Plazα, από την Palladian Conferences και με Scientific Partner τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΑΚΚΟΥΛΑ Α.Ε., υπό την αιγίδα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Δ.Σ.Α.) και του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου. Ο δημοσιογράφος Αντώνης Παπαγιαννίδης είχε το συντονισμό του συνεδρίου. Το περιοδικό ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ MARKETING και το Insurancedaily.gr ήταν Χορηγοί Επικοινωνίας.
Στο χαιρετισμό που απηύθυνε ο Δικηγόρος, MLE και Αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Θωμάς Ε. Καμενόπουλος, αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει ο έμμισθος δικηγόρος σε μία επιχείρηση. Η ικανότητά του να αντιμετωπίζει δύσκολα νομικά ζητήματα, καθώς και δομικές αδυναμίες μίας εταιρείας, τον καθιστούν βασικό πυλώνα οποιουδήποτε οργανισμού.
Αναφερόμενος στις διεθνείς συμβάσεις αγοραπωλησίας αργού πετρελαίου, ο Γενικός Διευθυντής Νομικών Υπηρεσιών του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε., κ. Ιωάννης Αψούρης, παρουσίασε το όρους που απαντώνται συνήθως στις συμβάσεις αυτές, ανέλυσε την τυπολογία τους, επισήμανε τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζουν οι εν λόγω συμβάσεις και το ότι, παρά την εκτεταμένη τυποποίησή τους, θα πρέπει να αποτελούν αντικείμενο ενδελεχούς ελέγχου από τους νομικούς των εταιρειών που συμβάλλονται σε αυτές.
Η Legal Director, Greece, Lead Counsel, EU Supply & Distribution, Pharma Europe & Canada Legal Operations της GlaxoSmithKline, κ. Στέλλα-Μαρία Ζερβουδάκη, υπογράμμισε πως ο καλύτερος τρόπος διαχείρισης ρίσκων είναι η χαρτογράφηση και η συστηματοποίησή τους, καθώς περνούν χιλιάδες συμβάσεις από έναν έμισθο δικηγόρο. Όπως σημείωσε, εμπόδιο αποτελούν οι συχνές αλλαγές στην Ελλάδα, οι οποίες δεν βοηθούν στη σωστή και άμεση λύση των προβλημάτων που παρουσιάζονται.
Ο Συντονιστής της Κλαδικής Ομάδας Εργασίας Μελών του Ελληνογερμανικού Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Senior Partner της «Μπάλλας , Πελεκάνος και Συνεργάτες, Αστική Επαγγελματική Δικηγορική Εταιρεία», κ. Γρηγόρης Πελεκάνος, τόνισε πως η διατμηματική συνεργασία είναι σημαντική για την εύρυθμη λειτουργία μίας εταιρείας. Παρουσίασε τα βασικά στάδια χρηματοδότησης ενός έργου και τα βήματα για την υλοποίησή του. Αναφερόμενος στα μειονεκτήματα χρηματοδότησης έργου με δανεισμό, έθεσε το ερώτημα αν υπάρχει διάθεση της κυβέρνησης να έρθει σε συνδιαπραγμάτευση, ώστε να σταθεί αρωγός στα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κατασκευαστικός κλάδος.
Ο Εμπορικός Διευθυντής στις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΑΚΚΟΥΛΑ Α.Ε., κ. Δημήτρης Λάιος, παρουσίασε τη νέα υπηρεσία ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων www.sakkoulas-online.gr. Περιλαμβάνει 441 τίτλους βιβλίων και παραπάνω από 600 τόμους 9 νομικών περιοδικών και εμπλουτίζεται συνεχώς. Ο νομικός της πράξης διαθέτει πλέον το πιο ισχυρό επιστημονικό όπλο στη φαρέτρα του, ικανό να τον συνδράμει σε κάθε περίσταση.
Η Δικηγόρος, Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια (CIArb, Υπ. Δικαιοσύνης, CCPIT/CCOIC), Συντονίστρια Διαμεσολάβησης του Οργανισμού Διαιτησίας & Διαμεσολάβησης Ελληνογερμανικού Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου και Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών (CEDR – Trainer), κ. Μπερναντέτ Παπαβασιλείου-Σρέκενμπεργκ, αναφέρθηκε στη διαχείριση συγκρούσεων και στις οικονομικές διαφορές μεταξύ τμημάτων (ενδοεταιρικές διαφορές), καθώς και στις εξωτερικές διαφορές, μεταξύ δύο ή περισσότερων εταιρειών. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο ρόλος του διαμεσολαβητή πρέπει να είναι ουδέτερος κι αποτελεσματικός. Αναφερόμενη στα πλεονεκτήματα της διαμεσολάβησης, υποστήριξε ότι είναι πιο οικονομική, με λιγότερο κόστος, ενώ υπάρχει έλεγχος του ρίσκου της διαδικασίας.
Σύμφωνα με τον Head of Legal της Fraport Greece, κ. Περικλή Στρούμπο, οι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη για την επίλυση μίας διαφοράς είναι οι αναγκαίοι οικονομικοί πόροι, οι πιθανότητες αποτυχίας, η εμπορική σχέση με τον αντισυμβαλλόμενο, καθώς και το μακροπρόθεσμο συμφέρον της εταιρείας. Αναφερόμενος στη φιλική διευθέτηση διαφορών, σημείωσε ότι γίνεται προσπάθεια ώστε η επίλυση ζητημάτων και διαφορών να γίνεται σε αυτό το επίπεδο.
Η General Legal Counsel της Lufthansa Group και Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια, κ. Μαρία Τουκμακτσή, τόνισε τη σημασία της διευθέτησης διαφορών μεταξύ μίας εταιρείας κι ενός πελάτη. Τα οφέλη πρέπει να αντισταθμίζονται και στο τέλος να υπάρχει μία win – win λύση, ο πελάτης όμως θα πρέπει να μένει πάντα ευχαριστημένος. Όπως υπογράμμισε, η Ελλάδα έχει αργήσει στην εφαρμογή της διαμεσολάβησης ως λύση για τη διευθέτηση ενός προβλήματος, παρόλο που ο συγκεκριμένος τρόπος βοηθάει στην καθημερινή επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι δικηγόροι.
Ο Καθηγητής κ. Νικόλαος Ε. Φαραντούρης, Διευθυντής Νομικών Υπηρεσιών & Νομικός Σύμβουλος της ΔΕΠΑ ΑΕ και Πρόεδρος του Legal Affairs Committee της EUROGAS, σημείωσε πως ο Νομικός Σύμβουλος μιας εταιρείας πρέπει να γνωρίζει καλά τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που εμπορεύεται η εταιρεία του, τα τεχνικά χαρακτηριστικά και τις ιδιότητες τους και εν τέλει την ίδια αγορά και τις ιδιαιτερότητές της, για να είναι σε θέση να συμβουλεύει τη διοίκηση και τα στελέχη πραγματοποιώντας τις σχετικές σταθμίσεις κόστους-οφέλους. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην διαιτητική επίλυση διαφορών και σε νέους θεσμούς, όπως π.χ. ο θεσμός της χρηματοδότησης της διαιτητικής δίκης από τρίτο (Third Party Funding), ο οποίος κερδίζει έδαφος στο εξωτερικό, καθώς και στα πλεονεκτήματα αλλά και τους κινδύνους και τις ασυμβατότητες που μπορεί να συνεπάγονται για τους διαδίκους.
Ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Connecticore Α.Ε., κ. Κωνσταντίνος Λιακόπουλος, υπογράμμισε πως όλες οι εταιρείες -ακόμα και οι πολύ μεγάλες- δέχονται πλήγματα σε καθημερινή βάση από κυβερνο-επιθέσεις, ενώ μέσα σε λίγες ώρες ένας χάκερ μπορεί να μάθει ο,τιδήποτε θελήσει, από τη θέση που κατέχει κάποιος υπάλληλος μέχρι και το βιοτικό του επίπεδο. Οι κυβερνο-επιθέσεις εξελίσσονται ραγδαία σε τακτικό κι επικίνδυνο φαινόμενο της εποχής μας, ενώ για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας της επιχείρησης τόνισε ότι χρειάζονται πιο «έξυπνες» μορφές προστασίας.
Η Chief Legal & Compliance Officer της Dixons South-East Europe A.E.B.E., κ. Αικατερίνη Βραχά, αναφέρθηκε στα προσωπικά δεδομένα που καταπατούνται σε περίπτωση κυβερνο-επίθεσης, υποστηρίζοντας ότι όλοι οι άνθρωποι κι οι εταιρείες θα πρέπει να έχουν έτοιμα σχέδια για να αντιμετωπίσουν τυχόν κυβερνο-επιθέσεις, όπως ένα μητρώο καταγραφής αυτών των επιθέσεων. Οι ώρες που διαθέτει κάποιος για να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους επιθέσεις ανέρχονται μόλις στις 72, καθώς μετά κάποιος μπορεί να εισχωρήσει σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.
Ο Attorney at Law, CFE, CIPP/E, CIPM, EU GDPR P, Partner της Co-Head of Data Protection & Cybersecurity Practice Group της Nikolinakos & Lardas LLP και Regional Counsel Southern Europe της G4S, κ. Ιωάννης Ε. Γιαννακάκης, τόνισε τη σημασία της ασφάλειας των συστημάτων μίας εταιρείας από κυβερνο-επίθεση, αν και όπως υπογράμμισε, είναι αδύνατο να αποφύγει μία εταιρεία την κυβερνο-επίθεση. Στο παρελθόν, μεγάλες εταιρείες, έχουν εμφανίσει αδυναμία αντίδρασης σε κυβερνο-επιθέσεις με το κόστος να είναι πολύ υψηλό. Ολοκληρώνοντας την παρουσίασή του, υποστήριξε ότι πολλές εταιρείες επενδύουν εκατομμύρια στην κυβερνο-ασφάλεια, αλλά οι χάκερς βρίσκουν πάντα τον τρόπο να επιτεθούν.
Σύμφωνα με τον Compliance Manager και Senior Legal Counsel της NN Hellas, κ. Αθανάσιο Κυράτση, ένας δικηγόρος πρέπει να γνωρίζει όλα τα ειδικά χαρακτηριστικά της εταιρείας που εκπροσωπεί, καθώς με αυτό τον τρόπο είναι πιο πιθανό να επιτύχει ένα καλό αποτέλεσμα σε μία διαφορά με άλλη εταιρεία ή τρίτο πρόσωπο. Με τη σωστή στρατηγική και πολιτική που θα ακολουθήσει, καθώς και την εκπαίδευση που θα λάβει, ένας δικηγόρος είναι σε θέση να αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις και ζητήματα.
Ο PhD, CEng, CPMM, CISM, Διευθυντής της Cyber Security & Risk Consulting της KPMG Σύμβουλοι Α.Ε., κ. Θεόδωρος Στεργίου, αναφέρθηκε στην εποχή του κυβερνο-πολέμου και στην ασφάλεια των εταιρειών, οι οποίες πρέπει να επενδύουν πολλά χρήματα στη θωράκιση των συστημάτων τους.
Ο Διευθυντής Νομικού Τμήματος της WIND Ελλάς, κ. Θεοδόσης Τόμπρας, τόνισε ότι τα θύματα των κυβερνο-επιθέσεων προέρχονται κυρίως από το Δημόσιο Τομέα και από εταιρείες που έχουν προϊόντα μεγάλης αξίας. Προϋπόθεση της διαχείρισης των πληροφοριών είναι η λήψη προληπτικών μέτρων ασφαλείας και αυτό απαιτεί υψηλό κόστος. Με τις νέες τεχνολογίες, οι μεγάλες εταιρείες προσπαθούν να κρυπτογραφήσουν τις βάσεις τους σε τέτοιο βαθμό, ώστε να είναι αδύνατο να παραβιαστούν.
Ο Partner & CEO της Anchorstone Partners A.E., κ. Λουκάς Πηλίτσης, υπογράμμισε τη σημασία των σπουδών στους ανθρώπους, καθώς στα Πανεπιστήμια δημιουργούνται οι βάσεις για μία επιτυχημένη επαγγελματική καριέρα. Ειδικότερα, όπως υποστήριξε, ένας δικηγόρος πρέπει να έχει πολύ καλές γνώσεις, καθώς θα τον βοηθήσουν να εξελιχθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Επιπροσθέτως, ένα έμμισθος δικηγόρος πρέπει να γνωρίζει πολύ καλά όλες τις πτυχές μίας επιχείρησης, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε ζήτημα παρουσιασθεί.
Μιλώντας για τη διαπραγμάτευση, ο Professional Marketer, Certified Negotiator, Accredited Mediator και Corporate Trainer, κ. Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου, σημείωσε ότι ένας διαπραγματευτής χρειάζεται πολλές ώρες εκπαίδευσης για να μπορεί να ακολουθήσει το συγκεκριμένο επάγγελμα. Η εμπειρία και η ευφυΐα δεν είναι αρκετές και ικανές για να κάνουν κάποιον αποτελεσματικό διαπραγματευτή, καθώς η διαπραγμάτευση έχει κανόνες, δομικά στοιχεία και στάδια, όπως είναι η προετοιμασία, η συζήτηση, η τακτική ανταλλαγών και η εφαρμογή.
Ο Διευθυντής της εταιρείας «Το ΑΤΟΜΟ», κ. Γιάννης Π. Τριανταφύλλου, υποστήριξε ότι ζούμε σε ένα νέο αστικό περιβάλλον, όπου ο κόσμος έχει νέες ανάγκες. Η πρωταρχική ανάγκη έχει γίνει η συνδεσιμότητα (connectivity) κι όχι το φαγητό, όπως ήταν τα προηγούμενα χρόνια. Τα νέα παιδιά έχουν μεγαλώσει με ένα κινητό connected & online όλη μέρα και 5 οθόνες διαθέσιμες διαρκώς (smartphone, tablet, laptop, TV, desktop) με ενσωματωμένη όλο και περισσότερη Τεχνητή Νοημοσύνη.
Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη των χορηγών εταιρειών ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ ΑΒΕΣ, Connecticore Α.Ε. και ΦΟΡΤΣΑΚΗΣ, ΔΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΥΛΩΝΟΓΙΑΝΝΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ (FDM&A).