Από μια στριμμένη πεθερά, μέχρι έναν κακό γείτονα ή την απιστία, οι επιστήμονες αποκάλυψαν 27 σενάρια ζωής που μπορεί να πυροδοτήσουν την άνοια αργότερα στη ζωή.
Ιστορίες καθημερινής “τρέλας” στρεσάρουν απίστευτα τον οργανισμό και γερνάνε τον εγκέφαλο κατά τέσσερα χρόνια, προετοιμάζοντας το έδαφος για την εμφάνιση της άνοιας και ειδικότερα του Αλτσχάιμερ, υπογραμμίζουν ερευνητές από τη Σχολή Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Wisconsin, που κατέγραψαν 27 στρεσογόνες καταστάσεις, που μπορεί να συμβούν στον καθένα, αρχίζοντας από την παιδική ηλικία ακόμη…
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το πολύ άγχος προκαλεί φλεγμονή στον εγκέφαλο, γεγονός που τον καθιστά περισσότερο ευάλωτο σε προβλήματα μακροπρόθεσμα. Στρεσογόνες καταστάσεις θα μπορούσαν, επίσης, να οδηγήσουν σε κατάθλιψη, που με τη σειρά της θέτει τους ανθρώπους σε υψηλότερο κίνδυνο για την εμφάνιση άνοιας.
Η Dr Maria Carrillo από την Αμερικανική Ένωση για το Αλτσχάιμερ δήλωσε ότι εκτός από τα 27 γεγονότα που καταγράφηκαν, εμπειρίες όπως η αλλαγή σχολείου για ένα παιδί ή η αγορά ενός σπιτιού για έναν ενήλικα μπορεί να είναι αρκετά τραυματικές και να προκαλέσουν βλάβη στον εγκέφαλο. Η αμερικανική ερευνητική ομάδα συνέλεξε στοιχεία από 1320 άτομα, μέσης ηλικίας 58 ετών και παρουσίασε τα ευρήματα στο συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης για το Αλτσχάιμερ στο Λονδίνο. Στην παιδική και στην εφηβική ηλικία, οι καταστάσεις αυτές αφορούν στο να μείνει κάποιος στην ίδια τάξη και να αναγκαστεί να την ξανακάνει, να χρειαστεί να μείνει μακριά από το σπίτι του, η ανεργία των γονιών, η χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών από τους γονείς, το να παρατήσουν τα παιδιά το σχολείο, το να τα αποβάλουν από το σχολείο.
Σε οποιαδήποτε άλλη φάση της ζωής το να παρατήσουν το Πανεπιστήμιο, το να απολυθούν από τη δουλειά, η μακρόχρονη ανεργία, ο θάνατος ενός γονιού, το διαζύγιο των γονιών, η απιστία, οι κακές σχέσεις με τα πεθερικά, ο θάνατος ενός αδελφού, ο θάνατος ενός παιδιού, ένα σοβαρό ατύχημα στο παιδί, η απώλεια του σπιτιού λόγω πλημμύρας ή λόγω φωτιάς, μια σωματική επίθεση, η σεξουαλική κακοποίηση, τα μπλεξίματα με το νόμο, η ποινή φυλάκισης, η πτώχευση, τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα ή η απώλεια περιουσίας, ο στρατός, ο πόλεμος.
“Τα αγχωτικά γεγονότα αφορούσαν σε όλη την περίοδο της ζωής – μια ποικιλία πραγμάτων που έχει επιπτώσεις. Η άνοια και η υγεία του εγκεφάλου δεν είναι προβλήματα μόνο της όψιμης ζωής, των μεγάλων σε ηλικία ανθρώπων, αλλά θα πρέπει να τα σκεπτόμαστε από τη γέννηση ακόμη, αν όχι νωρίτερα” είπε η επικεφαλής ερευνήτρια. Εξάλλου βρετανική μελέτη έδειξε ότι ο τακτικός εγκεφαλικός έλεγχος με τα κατάλληλα μηχανήματα μπορεί να σημαίνει πιο ακριβή διάγνωση του Αλτσχάιμερ για τον έναν στους πέντε ασθενείς.
Πηγή: Healthmag.gr