Επιστημονική έρευνα έδειξε ότι η οδήγηση πάνω από δύο ώρες τη μέρα και η θέαση τηλεοπτικών προγραμμάτων πάνω από τρεις ώρες της μέρα μειώνουν το IQ. Αν αναρωτιέστε τι είναι αυτό που σας “χαζεύει”, μην πάτε μακριά.
Η αιτία πιθανόν να είναι στο πόση ώρα περνάτε στο τιμόνι ή μπροστά στην τηλεόραση. Οι ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Leicester θέλησε να διαπιστώσει τον τρόπο, με τον οποίο η καθιστική ζωή επηρεάζει την ικανότητα του εγκεφάλου. Αφού εξέτασαν τον τρόπο ζωής 500.000 Βρετανών, ηλικίας από 37 έως 73 ετών, είδαν ότι το IQ μειώθηκε ταχύτερα σε μεσήλικες, οι οποίοι οδηγούσαν μεγάλες αποστάσεις κάθε μέρα. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής επιδημιολογίας Kishan Bakrania στην εφημερίδα The Sunday Times: “Ξέρουμε ότι η οδήγηση για περισσότερες από δύο με τρεις ώρες σε καθημερινή βάση κάνει κακό στην καρδιά.
Η έρευνά μας έδειξε ότι, επιπλέον, κάνει κακό και στον εγκέφαλο, πιθανόν επειδή ο εγκέφαλος είναι λιγότερο δραστήριος εκείνες τις ώρες”. Οι εθελοντές έκαναν, επιπλέον, τεστ εξυπνάδας και μνήμης. Από αυτούς οι 93.000, που οδηγούσαν πάνω από δυο-τρεις ώρες την ημέρα, είχαν κατά κανόνα λιγότερη εγκεφαλική δύναμη και χαμηλότερο IQ στην αρχή της μελέτης, που συνέχισε να μειώνεται καθ ‘όλη τη διάρκεια του χρόνου, με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι σε όσους δεν οδήγησαν πολύ ή καθόλου. Παρόμοιο αποτέλεσμα βρέθηκε, επίσης, για όσους παρακολουθούσαν τηλεόραση για περισσότερες από τρεις ώρες την ημέρα.
Είχαν, επίσης, χαμηλότερο δείκτη ευφυΐας κατά την έναρξη της μελέτης, ο οποίος, μάλιστα, έπεσε πιο γρήγορα τα επόμενα πέντε χρόνια. “Η μείωση της γνωστικής ικανότητας μετριέται στην πενταετία, επειδή μπορεί να συμβεί γρήγορα σε μεσήλικες και σε ηλικιωμένους. Το φαινόμενο συνδέεται με ορισμένους παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα και η κακή διατροφή, πλέον, όμως, και με τον χρόνο οδήγησης”, εξήγησε ο επικεφαλής ερευνητής.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι από τα συγκεκριμένα ευρήματα εξαιρείται η πολύωρη χρήση του υπολογιστή. Όπως επεσήμαναν οι ειδικοί, το να δουλεύει κάποιος στο κομπιούτερ ή να παίζει παιχνίδια “ακονίζει” τον εγκέφαλο, αυξάνοντας τη λειτουργία του. “Οι γνωστικές δεξιότητες ενισχύθηκαν σε ανθρώπους που χρησιμοποιούσαν υπολογιστές μέχρι δύο-τρεις ώρες την ημέρα”, δήλωσαν. “Όταν παρακολουθείτε τηλεόραση, ο εγκέφαλός σας είναι λιγότερο ενεργός, κάτι που δεν συμβαίνει με τη χρήση του υπολογιστή, οποία “τονώνει” τον εγκέφαλο”. Ενώ άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η μείωση της γνωστικής ικανότητας συνδέεται με τη σωματική αδράνεια, ο Dr Bakrania υπογράμμισε τον ρόλο που παίζουν άλλοι παράγοντες. Όπως δήλωσε, η οδήγηση προκαλεί άγχος και κόπωση, με μελέτες να δείχνουν ότι αυτά τα δύο σχετίζονται με γνωσιακή έκπτωση”. Αυτό, βέβαια, που δεν αξιολόγησαν οι ερευνητές είναι η επίδραση της πολύωρης οδήγησης στους επαγγελματίες οδηγούς, που, όχι άδικα, θεωρούνται “γάτες”…
Πηγή: Healthmag.gr