Τη συνδρομή του Προέδρου της Δημοκρατίας ζήτησε σήμερα ο πρόεδρος του ΕΕΑ, κ. Ι. Χατζηθεοδοσίου, ώστε η κυβέρνηση να προωθήσει άμεσα τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, τον επανακαθορισμό του ύψους των ασφαλιστικών εισφορών, την άρση των τραπεζικών περιορισμών, την ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς και την υιοθέτηση φορολογικών κινήτρων για την υλοποίηση νέων επενδύσεων.
Ο κ. Χατζηθεοδοσίου, στο πλαίσιο συνάντησης που είχε στο Προεδρικό Μέγαρο, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο, τόνισε ότι “η καταστροφική κρίση που βιώνουμε όλοι οι Έλληνες πολίτες τα τελευταία χρόνια, δεν έχει προκαλέσει μόνο μία πρωτοφανή υποβάθμιση του βιοτικού μας επιπέδου, αλλά απειλεί και το μέλλον της χώρας, καθώς έχει πλήξει καίρια την ελληνική επιχειρηματικότητα μειώνοντας έτσι αισθητά τις πιθανότητες άμεσης ανάκαμψης της οικονομίας μας”.
Πρόσθεσε, δε, ότι “το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, ανταποκρινόμενο στην ευθύνη του απέναντι στα μέλη του, έχει επισημάνει από την πρώτη στιγμή την ανάγκη στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την υιοθέτηση ενός διαφορετικού παραγωγικού μοντέλου, προκειμένου ως χώρα και κοινωνία να αφήσουμε πίσω μας την κρίση”.
Ο πρόεδρος του ΕΕΑ, αναφέρθηκε στη συνέχεια, στους τομείς στους οποίους απαιτούνται άμεσες παρεμβάσεις, καθώς και τις λύσεις, τονίζοντας τα εξής:
Φορολογικό – Ασφαλιστικό
Η υπερφορολόγηση που έχουμε υποστεί ως επιχειρηματίες και φυσικά πρόσωπα, έχει ως αποτέλεσμα την ύφεση στην αγορά και την καθοδική πορεία πολλών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις συνεχώς αυξανόμενες υποχρεώσεις τους. Σε συνδυασμό με τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και την επιβάρυνση με υψηλότερες εισφορές, καθίσταται σχεδόν απαγορευτική η λειτουργία αυτών των επιχειρήσεων. Ήδη ο αριθμός των «λουκέτων» έχει επηρεάσει αρνητικά την ελληνική οικονομία, στερώντας από το Δημόσιο και τα Ταμεία σημαντικά έσοδα, ενώ παράλληλα αυξάνεται συνεχώς το ποσοστό των ανέργων. Το ΕΕΑ θεωρεί ότι μοναδική λύση είναι η άμεση μείωση φορολογικών συντελεστών καθώς και ο επανακαθορισμός του ύψους των ασφαλιστικών εισφορών. Μέλημα της Πολιτείας πρέπει να είναι η βιωσιμότητα των υγιών επιχειρήσεων και η στήριξη νέων καινοτόμων επιχειρηματικών προσπαθειών, καθώς μόνο έτσι θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για στροφή στην ανάπτυξη.
Ανάγκη ενίσχυσης της ρευστότητας
Εκτός όμως από την πρωτοφανή σε διάρκεια και ένταση οικονομική κρίση, οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν να αντιμετωπίσουν και τις δυσκολίες που έχουν προκύψει εξαιτίας των τραπεζικών περιορισμών που έχουν επιβληθεί από το καλοκαίρι του 2015. Τις συνέπειες για την οικονομία και τις επιχειρήσεις τις γνωρίζει πλέον ο κάθε Έλληνας πολίτης. Το γεγονός είναι ότι καμία οικονομία στην κόσμο δεν μπορεί να ορθοποδήσει χωρίς κραταιό τραπεζικό σύστημα το οποίο θα στηρίζει την επιχειρηματικότητα με τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία. Το αίτημα του ΕΕΑ είναι άμεση άρση των τραπεζικών περιορισμών και στήριξη των επιχειρήσεων με ενίσχυση της ρευστότητας. Θεωρούμε απολύτως αναγκαίο να «πέσουν» χρήματα στην αγορά για να κινηθεί επιτέλους ανοδικά και για ν αλλάξει η ψυχολογία επιχειρηματιών και καταναλωτών.
Προσέλκυση επενδύσεων
Για την ανάκαμψη της οικονομίας μας είναι απαραίτητες μεγάλες επενδύσεις. Για να έρθουν όμως σοβαροί και αποφασισμένοι επενδυτές απαιτείται μία σειρά ενεργειών που θα δώσουν το ξεκάθαρο σήμα ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα φιλική στην επιχειρηματικότητα. Ειδικά στα κίνητρα που πρέπει να υιοθετηθούν, όπως στο καθεστώς φορολόγησης και στην επίσπευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών για την υλοποίηση μίας επενδυτικής δραστηριότητας. Ταυτόχρονα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία σε τομείς όπως πρωτογενή παραγωγή και τουρισμό, αλλά και τόνωση της εξωστρέφειας.