Με αφορμή περιστατικό που συνέβη αυτές τις μέρες, ενημερωθήκαμε από πολλούς σχετικούς με το ζήτημα φορείς (του Γενικού Χημείου του Κράτους συμπεριλαμβανομένου) για τα εξής:
Όλοι στο σπίτι έχουμε ένα κοινό θερμόμετρο υδραργύρου, η χρήση του οποίου απαγορεύτηκε, ευτυχώς, από την 1/1/2011 με οδηγία της Ε.Ε. Όλοι κάποια στιγμή έχουμε σπάσει ένα τέτοιο θερμόμετρο. Και τι κάναμε:
Μαζέψαμε τις ασημένιες «μπιλίτσες» με τα χεράκια μας ή -ακόμα χειρότερα;- με την ηλεκτρική σκούπα και τις πετάξαμε στα σκουπίδια ή στη λεκάνη της τουαλέτας κ.λπ. Μόνο που τότε ίσως δεν ξέραμε ότι ο υδράργυρος είναι το πιο επιβλαβές βαρύ μέταλλο (θυμάστε τη Χημεία στο σχολείο;), η κατάποση ή, ακόμα χειρότερα, η εισπνοή του οποίου (ναι, οι μπιλίτσες αυτές εξατμίζονται και είναι χειρότερο να τις εισπνεύσεις από το να τις καταπιείς!) μπορεί να επιφέρει από πρόσκαιρες παρενέργειες (πονοκέφαλο, απώλεια συνείδησης κ.λπ.) έως μόνιμες καρδιαγγειακές και νεφρικές βλάβες. Ακόμα, μπορεί να δημιουργήσει χρωμοσωματικές ανωμαλίες που οδηγούν σε μογγολισμό!
Συνεπώς, μόλις δούμε τις γλυκούλες ασημί μπαλίτσες:
1. Ανοίγουμε τα παράθυρα, για να αερίζεται καλά ο χώρος.
2. Απομακρύνουμε παιδί ή ζώο.
3. Φοράμε τα γάντια μας (όχι τα μάλλινα του χιονιού, της κουζίνας).
4. Με ένα κομμάτι χαρτί συγκεντρώνουμε τα σώματα του υδραργύρου, τα οποία λόγω σχήματος και βάρους εκτοξεύονται μακριά. Προς Θεού, δε χρησιμοποιούμε ηλεκτρική σκούπα ή σκουπάκια!
5. Τα βάζουμε σε τρεις πλαστικές σακούλες, τις οποίες κλείνουμε όσο πιο καλά γίνεται και τα βγάζουμε στο μπαλκόνι.
6. Τα ρίχνουμε, όχι φυσικά στα σκουπίδια, αλλά σε σταθμούς συγκέντρωσης τοξικών αποβλήτων. Οι περισσότεροι δήμοι έχουν πια τέτοιους.
7. Προμηθευόμαστε από το φαρμακείο ένα ηλεκτρονικό θερμόμετρο. Μην ακούσω από κανέναν ότι δεν το εμπιστεύεται γιατί δεν είναι ακριβείας. Δε θα πάθουμε τίποτα εάν μας δείξει 0,1 οC απόκλιση. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για τις οικολογικές λάμπες φωτισμού, με τις οποίες μας ενθαρρύνουν όλοι -και ορθώς πράττουν- να αντικαταστήσουμε τις απλές λάμπες. Έχουν υδράργυρο! Σε μικρότερη ποσότητα ανά λαμπτήρα σε σχέση με το θερμόμετρο, αλλά εάν σκεφτείτε πόσες αριθμητικά χρησιμοποιούμε το χρόνο… Έχετε ακούσει ποτέ ότι δεν πρέπει να τις πετάτε μόλις καούν, αλλά να τις συγκεντρώνετε και να τις ρίχνετε σε ειδικούς για το σκοπό αυτό συλλέκτες; Εγώ αυτό που κάνω είναι να τις συγκεντρώνω σε μια σακούλα, να τις φυλάω κάπου που δεν κινδυνεύουν να σπάσουν και μια φορά στο τόσο να τις πηγαίνω στο IKEA, που έχει σταθμό συγκέντρωσης για αυτές.
Σας παρακαλώ, προωθήστε το μήνυμα όπου μπορείτε, να ενημερωθεί ο κόσμος, μιας και αυτοί που πρέπει να τον ενημερώσουν κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου…
Καλά όλα αυτά και χρήσιμα, όμως θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας ότι οι βιομηχανίες είχαν και έναν παραπάνω λόγο να καταργήσουν τα γνωστά αυτά θερμόμετρα υδραργύρου:
Το χαμηλό τους κόστος!!!
Γιατί με €0,50 κόστος (φαρμακείου) μέχρι τώρα κάναμε τη δουλειά μας μια χαρά και με ακρίβεια, ενώ πλέον προκειμένου να έχουμε ακριβείς μετρήσεις θερμοκρασίας, αναγκαζόμαστε να πληρώνουμε πάνω από €30 για ένα αξιόπιστο ηλεκτρονικό θερμόμετρο.
Με άλλοθι το περιβάλλον λοιπόν, μια χαρά έκατσε σε κάποιους να “τονώσουν” μια αγορά, με υπερπολλαπλάσια κέρδη από ότι απέφερε μέχρι σήμερα!
Όσο για τις λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας, τις οποίες μας προτρέπουν να βάζουμε στα σπίτια μας, εκεί φαίνεται ότι το θέμα του περιβάλλοντος παραμερίζεται, τη στιγμή που , αντίστοιχα, οι τιμές τους είναι υπερπολλαπλάσιες των παραδοσιακών και ….ενεργοβόρων λαμπτήρων πυρακτώσεως.