Το “ασφαλιστικό κενό” ή αλλιώς το “χάσμα προστασίας” είναι μία φράση που θα την ακούμε συχνά στο μέλλον με τη διαφορά ασφαλισμένων απωλειών και συνολικών οικονομικών απωλειών να μεγεθύνεται συνεχώς.
Όταν δεν υπάρχουν οι αποζημιώσεις για την αποκατάσταση των ζημιών επηρεάζονται αναδυόμενες οικονομίες και αναπτυγμένα κράτη. Χώρες με μεγαλύτερη ασφαλιστική διείσδυση ανακάμπτουν πολύ γρηγορότερα μετά από φυσικές καταστροφές σε σύγκριση με άλλες χώρες που η ασφάλιση είναι λιγότερο διαδεδομένη σαν πρακτική.
Η Swiss Re υπολογίζει ότι το παγκόσμιο κενό οικονομιών και ασφαλισμένων απωλειών φτάνει στα 180 δις. Η πρόκληση είναι μεγάλη, ωστόσο αυτό που πρέπει να εστιάσουμε είναι ότι “οι λύσεις ενδεχομένως υπάρχουν, αλλά δεν χρησιμοποιούνται”, δήλωσε ο Christian Mumenthaler, διευθύνων σύμβουλος της Swiss Re, ο οποίος μίλησε στο Rendez-vous de Septembre. “Αυτό το κενό υπάρχει παντού.
Στους διαδικτυακούς κινδύνους και τις νεες τεχνολογίες. Επίσης υπάρχει σε μεγάλο βαθμό στις ασφαλίσεις ζωής και υγείας”.
Ο τυφώνας Harvey, ο οποίος έπληξε το Τέξας στα τέλη Αυγούστου και στις αρχές Σεπτεμβρίου, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του χάσματος προστασίας. Με τις εκτιμώμενες οικονομικές ζημίες να κυμαίνονται από 70 δισεκατομμύρια έως 90 δισεκατομμύρια δολάρια, οι ασφαλισμένες απώλειές του, κυρίως από πλημμύρες, ανήλθαν σε 25 – 35 δισεκατομμύρια δολάρια.