Πολλοί άνθρωποι ψάχνουν μανιωδώς να φάνε υδατάνθρακες, όταν είναι αγχωμένοι. Αν αναγνωρίζετε τον εαυτό σας σε αυτούς, μάθετε ότι αυτή η επιθυμία ορίζεται από συγκεκριμένους νευρώνες του εγκεφάλου. Άρα την επόμενη φορά που θα καταβροχθίσετε σε χρόνο dt μια σολοκάτα, μια μακαρονάδα ή μπόλικα κομμάτια πίτσα, κατηγορήστε τους… νευρώνες σας!
Μάλιστα η λαχτάρα για υδατάνθρακες δεν αρκεί για να υποκύψετε, λένε Ιάπωνες ερευνητές που έκαναν την ανακάλυψη, αλλά το έντονο κοινωνικό στρες είναι εκείνο που αυξάνει την όρεξη μέχρι και τρεις φορές. Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που αποδεικνύει ότι ο εγκέφαλος παίζει ρόλο στις διατροφικές προτιμήσεις για λιπαρά ή υδατάνθρακες και θα δημοσιευθεί στην ηλεκτρονική έκδοση της αμερικανικής επιθεώρησης Cell Reports.
“Πολλοί άνθρωποι, που τρώνε πολλά γλυκά, όταν αγχώνονται, έχουν την τάση να κατηγορούν τους εαυτούς τους ότι δεν είναι σε θέση να ελέγξουν τις παρορμήσεις τους. Αλλά αν ξέρουν ότι αυτό συμβαίνει λόγω των νευρώνων, μπορεί να μην είναι τόσο σκληροί με τους εαυτούς τους”, είπε ο επικεφαλής της μελέτης Yasuhiko Minokoshi. Έσπευσε, ωστόσο, να προσθέσει ότι τα ευρήματα δεν μπορούν εύκολα να εφαρμοστούν, προκειμένου να βελτιωθεί η διατροφική συμπεριφορά των ανθρώπων και ειδικά εκείνων που έχουν παραπανίσια κιλά, καθώς η καταστολή των επίμαχων νευρώνων μπορεί να έχει ανεπιθύμητες ενέργειες, αφού παίζουν και άλλους σημαντικούς ρόλους.
“Παρόλα αυτά, αν μπορούσαμε να βρούμε ένα συγκεκριμένο μόριο στους νευρώνες και να στοχεύσουμε σ’ αυτό, ώστε να καταστείλουμε μέρος των δραστηριοτήτων τους κι έτσι να περιορίσουμε την ακατάσχετη επιθυμία για τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες, θα μπορούσε να περιοριστεί η υπερβολική κατανάλωση αυτών των τροφών”, κατέληξε ο Ιάπωνας ερευνητής.
Πηγή: healthmag.gr