Νέο όγκο εργασιών της τάξης των 2 δισ. ευρώ θα μπορούσε να εξασφαλίσει στην ασφαλιστική αγορά ένα ΣΔΙΤ στην Υγεία που θα εφαρμοστεί κατά τα γαλλικά πρότυπα, δημιουργώντας σημαντικά οφέλη για τον ΕΟΠΥΥ , καθώς και τους ασφαλισμένους.
του Πλάτωνα Τσούλου
Τα ανωτέρω ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Μιλτιάδης Νεκτάριος, καθηγητής Ασφαλιστικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, μιλώντας στο 2ο Ασφαλιστικό Συνέδριο της «Ναυτεμπορικής» για την ιδιωτική ασφάλιση, με τίτλο «4 + 1 βήματα προς το μέλλον», που πραγματοποιήθηκε προχθές, προτείνοντας το διαχωρισμό των κινδύνων που κρατάει το κράτος και τη δημιουργία για κάθε κατηγορία καλύψεων υγείας deductibles και con-insurance, ώστε να υπάρξει η ιδιωτική πλευρά του κινδύνου και προαιρετικά οι πολίτες -ενδεχομένως για φορολογικά ή άλλα κίνητρα- να απευθύνονται σε ιδιωτικές εταιρείες».
Όπως επεσήμανε ο κ. Νεκτάριος, μέσα από μια ανάλογη πρωτοβουλία θα υπάρξουν σημαντικά οφέλη και ο πλέον ωφελημένος θα είναι ο ΕΟΠΥΥ, ενώ η ασφαλιστική αγορά θα μπορεί να προσβλέπει σε νέες ασφαλιστικές εργασίες της τάξης των 2 δις. ευρώ
Ο κ. Νεκτάριος διατύπωσε επίσης μια δεύτερη πρόταση για τους 1,5 εκατ. ανασφάλιστους, που με τα εξαρτημένα μέλη φθάνουν τα 3 εκατ. και που όπως είπε βαραίνουν οικονομικά το ασφαλιστικό σύστημα. «Το δαπάνη νοσηλείας είναι δεδομένη.
Τα 700 εκατ. – 1 δισ. που είναι το κόστος από τον κρατικό προϋπολογισμό μπορεί να ελαχιστοποιηθεί εάν η ιδιωτική ασφαλιστική αγορά επεξεργαστεί ομαδικές ασφαλίσεις κατά περιοχές σε συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ.
Αυτό θα βοηθήσει την ποιότητα υπηρεσιών και θα μειώσει το κόστος», εξήγησε.
Στο πάνελ του συνεδρίου για την Υγεία, πέραν των αναφορών του καθηγητή Ασφαλιστικής Επιστήμης, Μιλτ. Νεκτάριου, ακούστηκαν και τα εξής ενδιαφέροντα, από υψηλόβαθμα στελέχη της αγοράς:
Παναγιώτης Δημητρίου, διευθύνων σύμβουλος της Generali Hellas: Προκαλέσαμε πολλές φορές τους κρατικούς φορείς σε συνεργασία, αλλά δεν είχαμε αποτέλεσμα… Καταγράφηκε αδυναμία σύγκλισης απόψεων και συμφερόντων μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, σε ζητήματα όπως οι επενδύσεις για αναβάθμιση, έρευνα και τεχνολογία.
Γιάννης Καντώρος, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Interamerican: Έχουμε ένα ακριβό σύστημα χωρίς την ποιότητα που απαιτείται. Το ζητούμενο είναι πλέον πώς θα αξιοποιηθούν οι υπάρχοντες πόροι. Λειτουργούμε σε παράλληλους κόσμους: δημόσια ασφάλιση και ιδιωτική (η τελευταία αφορά περίπου το 10% του πληθυσμού)… Άρα, σ’ ένα περιβάλλον κρίσης πρέπει να συνεργαστούν αυτοί οι δύο κόσμοι».
Ερρίκος Μοάτσος, διευθύνων σύμβουλος της ΑΧΑ Ασφαλιστική: Ο κόσμος έχει συνειδητοποιήσει σε έναν βαθμό την αξία της πρόληψης. Αξιοποιώντας και την τεχνολογία για την επεξεργασία των δεδομένων, δίνονται προσεγγίσεις στους πολίτες για το πώς θα ζήσουν καλύτερα, πώς θα αποφύγουν να ασθενήσουν… Πρέπει να επενδύσουμε στη πρόληψη.
Παναγιώτης Γεωργακόπουλος, αντιπρόεδρος στον ΕΟΠΥΥ: Ο ΕΟΠΥΥ είναι ανοιχτός σε κάθε πρόταση, αλλά είναι θέμα πολιτικής βούλησης το αν θα υιοθετηθεί και θα υλοποιηθεί ένα σχέδιο. Δεν υπάρχει τέτοιο σχέδιο… Ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει το στοιχείο της κερδοφορίας όπως οι ασφαλιστικές εταιρείες… Αν ένας εργαζόμενος έχει κοινωνική ασφάλιση και θέλει να κάνει κι ένα ιδιωτικό συμβόλαιο τι έχει να του προσφέρει αυτό;