Τα ακραία φυσικά φαινόμενα που σημειώθηκαν το 2017 στην Ελλάδα, με κυρίαρχο συμβάν τις φονικές πλημμύρες που σημειώθηκαν στη Δυτική Αττική και τις μεγάλες καταστροφές που προκάλεσαν σε περιουσίες έφεραν για άλλη μία φορά στην επιφάνεια το ζήτημα των ανασφάλιστων κατοικιών. Από τις 1.500 κατοικίες που υπέστησαν φθορές έως ολική καταστροφή από την πλημμύρα μόνο οι 78 ή σε ποσοστό το 5% ήταν ασφαλισμένες. Και όσο και αν μιλάμε με νούμερα για να αντικατοπτρίσουμε και να αντιληφθούμε ένα πρόβλημα πρέπει πάντα να βλέπουμε ότι αφορούν ανθρώπους. Ανθρώπους που βρέθηκαν αντιμέτωποι ξαφνικά με τεράστια οικονομική καταστροφή και κλήθηκαν να την αντιμετωπίσουν. Σαφώς και το θέμα των ανασφάλιστων κατοικιών δεν αφορά μόνο τις φυσικές καταστροφές όπως οι σεισμοί –που και εδώ έχουμε πρόσφατα παραδείγματα με το σεισμό στην Κω τον Ιούλιο του 2017– αλλά και τις ανθρωπογενείς όπως η φωτιά.
Τι πρέπει να ξέρετε:
Οι ασφαλίσεις κατοικίας είναι εξαιρετικά προσιτά συμβόλαια. Αν και οι περισσότεροι καταναλωτές δεν το γνωρίζουν στην ουσία ένα σπίτι 100 τετραγωνικών μπορεί να ασφαλιστεί από 5-15 ευρώ το μήνα, παρέχοντας ασφάλεια για μεγάλους κινδύνους όπως ζημιές από διαρροές, φωτιά και σεισμό.
Οι κίνδυνοι με τη μεγαλύτερη συχνότητα στις ασφαλίσεις κατοικιών είναι ζημιές από προβλήματα σε σωληνώσεις. Συχνά είναι επίσης τα τελευταία χρόνια και τα περιστατικά κλοπών που αποζημιώνονται από τις ασφαλιστικές εταιρείες. Το ασφάλιστρο της κάλυψης είναι πολύ χαμηλό σε σύγκριση με το κόστος που θα κληθεί να πληρώσει ο ιδιοκτήτης εάν για κάποιο λόγο γίνει διαρροή υδάτων.
Οι σεισμοί είναι σίγουρα φαινόμενα με μικρότερη συχνότητα, ωστόσο προκαλούν πολύ μεγάλες καταστροφές, καθώς μπορούν να κάνουν ζημιές ακόμα και στα θεμέλια μίας κατοικίας ή και να την καταστρέψουν ολοσχερώς. Και στην Ελλάδα έχουμε πολλά τέτοια παραδείγματα σε μεγάλους σεισμούς που έχουν γίνει είτε στην Αττική είτε σε νησιά και την περιφέρεια. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι εάν συμβεί ένας μεγάλος σεισμός που θα προκαλέσει φθορές στην κατοικία μας το κόστος που θα επιβαρυνθούμε για την επισκευή θα είναι πολλαπλάσιο ενός ασφαλίστρου και στους δύσκολους καιρούς θα είναι δύσκολο να το καλύψουμε. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι στην προκειμένη ασφάλιση απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή όταν δεν πρόκειται για μονοκατοικίες αλλά για πολυκατοικίες με διαφορετικούς ενοίκους, ώστε να υφίσταται και ασφάλιση πιλοτής για την κάλυψη ενδεχόμενης ζημιάς στη βάση του κτιρίου.
Η αγορά ασφάλισης κατοικίας είναι πιο πολύπλοκη από την αγορά ασφαλιστικού προγράμματος για το αυτοκίνητο. Για να είστε σωστά καλυμμένοι και να κάνετε την καλύτερη για εσάς επιλογή, μιλήστε με έναν ασφαλιστικό διαμεσολαβητή. Γνωρίζει πώς θα ασφαλιστεί σωστά η κατοικία σας, θα σας βοηθήσει να μη δώσετε χρήματα που θα πάνε χαμένα (γιατί από άγνοια θα κάνετε λάθος επιλογή) και σε περίπτωση έλευσης του κινδύνου θα σας προσανατολίσει στις σωστές ενέργειες για να αποζημιωθείτε άμεσα.
Εάν έχετε στεγαστικό δάνειο και κατ’ επέκταση ασφάλιση κατοικίας θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί σε ό,τι υπογράφετε. Θα πρέπει επίσης να ξέρετε ότι δεν είστε υποχρεωμένοι να κάνετε την ασφάλισή σας στην εταιρεία που σας προτείνει η τράπεζα. Με βάση το νόμο έχετε το δικαίωμα να επιλέξετε έναν ασφαλιστή εκτός τράπεζας που θα σας σχεδιάσει τη βέλτιστη λύση για εσάς. Επίσης όποιος και αν σας προτείνει ασφάλιση θα πρέπει να είναι πιστοποιημένος ασφαλιστής, άνθρωπος που θα έχει δηλαδή τη γνώση να σας πει ποιο ασφαλιστικό πρόγραμμα να επιλέξετε. Καλό είναι να κάνετε μία έρευνα αγοράς πριν καταλήξετε.
Διαβάστε το συμβόλαιό σας και ενημερωθείτε από τον ασφαλιστή σας για το ποιες είναι οι βασικές καλύψεις που έχετε και το τι δικαιούστε σε επίπεδο αποζημιώσεων. Πρέπει να γνωρίζετε τι υπογράφετε αλλά και για ποιους λόγους ασφαλίζεστε.
Πηγή: blog.globalnet.gr