Η δημιουργία μίας κοινωνίας που η συμμετοχή σε αυτήν θα εξαρτάται από το πώς αξιολογούν τον πολίτη οι χρήστες των social media, του διαδικτύου και το κράτος δεν αποτελεί μόνο το σενάριο του επεισοδίου “Nosedive” της σειράς Black Mirror, που προβάλλεται από το Netflix, αλλά και πραγματικότητα, καθώς κάτι ανάλογο με το Zhima Credit συντελείται στην Κίνα και από το 2020 οι πολίτες θα πρέπει υποχρεωτικά να συμμετέχουν σε αυτό.
της Βικυς Γερασίμου
Για να κατανοήσουμε τη φιλοσοφία του οργουελικού εγχειρήματος θυμίζουμε ότι στη σειρά του Netflix η κεντρική ηρωίδα ζει σε μία κοινωνία ανθρώπων δύο ταχυτήτων με κριτήριο το score που συγκεντρώνουν σε μία εφαρμογή, όπου ο κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να επηρεάσει το score των υπολοίπων κάνοντας κακές κριτικές. Έτσι για να έχει έκπτωση στο ενοίκιο της η ηρωίδα θα πρέπει να έχει συγκεκριμέμνο σκορ αλλά και για να έχει πρόσβαση σε μέσα μεταφοράς επίσης. Στο τέλος η ηρωίδα δεν καταφέρνει να επιβιβαστεί στο αεροπλάνο για να πάει στο γάμο της καλύτερης της φίλης επειδή της λείπει 0,1 από την βαθμολογία της.
Τι ακριβώς τώρα συμβαίνει στην Κίνα; Εκεί έχει δημιουργηθεί από το 2013-2014 η εφαρμογή Zhima Credit, η οποία βαθμολογεί τους χρήστες βάσει του πόσο συνεπείς είναι στην αποπληρωμή των φόρων τους, τη στάση τους απέναντι στην κυβέρνηση, τον εθελοντισμό, τους φίλους τους και πώς αλληλεπιδρούν με αυτούς κ.ο.κ. Ακόμα και η πολύωρη απασχόληση με online games βαθμολογεί αρνητικά τους χρήστες, θεωρώντας ότι είναι αρνητικό το να παίζεις πολλές ώρες διαδικτυακά παιχνίδια.
Από τον Μαίο έχει ανακοινωθεί ότι οι χρήστες εάν δεν πληρούν το επίπεδο της βαθμολόγησης που απαιτείται δεν θα μπορούν να μπάινουν σε τραίνα και αεροπλάνα ενώ ήδη υπάρχουν αναφορές καταναλωτών για τραπεζικά ιδρύματα που δεν τους έδωσαν δάνεια λόγω Zhima.
πηγή: the independent, wersm, telegraph