H σταδιακή μετάβαση στο μοντέλο των έξυπνων πόλεων που ήδη έχει αρχίσει να εφαρμόζεται σε διάφορα μέρη του πλανήτη αλλάζει καθοριστικά την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.
της Βίκυς Γερασίμου
Σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ το 1900 μόλις το 14% του πληθυσμού συγκεντρωνόταν στις πολεις. Σήμερα το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 50% και μέχρι το 2050 υπολογίζεται ότι θα φτάσει στο 70%. Το να περάσουμε επομένως σε μία πιο συγχρονη μορφή πόλης αποτελεί ενδεχομένως περισσότερο αναγκαιότητα παρά τεχνολογική εξέλιξη.
Αναγκαιότητα για τη μείωση του κόστους διαβίωσης σε πόλεις που θα συνωστίζεται μεγάλος μέρος του πληθυσμού, αναγκαιότητα για πιο συνετή κατανάλωση ενέργειας και φυσικών πόρων, αναγκαιότητα για ακριβή υπολογισμό δεδομένων, για τη βέλτιστη διαχείριση του συστήματος υγείας και ούτω καθ’ εξής. Τι εννοούμε όμως όταν λέμε έξυπνες πόλεις και κατά πόσο θα επηρεάσουν τις ασφαλίσεις;
Το 2050 το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού θα έχει συγκεντρωθεί σε πόλεις με έξυπνα συστήματα, που θα αλλάξουν ριζικά τις ασφαλιστικές λύσεις
Θα υπάρξουν νέα συστήματα υγείας που θα οδηγήσουν σε ακόμα μεγαλύτερη μείωση τη θνησιμότητα και σε αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης; Θα καταστεί εφικτό μέσα από τα έξυπνα κτίρια να επιλύονται ζητήματα που θα οδηγήσουν στον περιορισμό των ζημιών στην περιουσία; Θα αλλάξουν ριζικά τα ασφαλιστικά προϊόντα για επιχειρήσεις ή για φυσικές καταστροφές; Πιθανότατα ναι. Και αυτό θα το δούμε αθροιστικά και απολογιστικά πώς θα επιδράσει στην ασφαλιστική βιομηχανία τουλάχιστον μετά από μία εικοασαετία.
Ωστόσο, οι ασφαλιστικές ήδη κάνουν βήματα και σύμφωνα με έρευνα της synerscope θα δούμε επιπτώσεις στους εξής τομείς:
- Κλάδος Οχημάτων: Αναμενεται να αναμορφωθεί σε μεγάλο βαθμό καθώς θα περάσουμε μέσα στις επόμενες δεκαετίες σε αυτόνομα οχήματα
- Cyber Insurance: Τα πάντα από εδώ και πέρα θα είναι data, με τον κλάδο αυτό να βρίσκει μεγάλο έδαφος για ανάπτυξη.
- Ασφάλιση Κατοικιών: Αισθητήρες, κάμερες και διάφορα συστήματα ασφάλειας θα μειώσουν τις ζημιές και τις τιμές των ασφαλίστρων. Θα δούμε και έξυπνα υλικά.
- Εταιρικές Ασφαλίσεις: Νέοι τυποι επιχειρήσεων που θα σχετίζονται με την εξέλιξη της τεχνολογίας.
- Επίσης, θα έχουμε αλλαγές στις ασφαλίσεις στόλων λόγω των αυτόνομων οχημάτων αλλά και στις καλύψεις για τα κτίρια.
- Drones σε επιθεωρήσεις κ.λπ.
- Ζωή-Υγεία: Καλύτερη ποιότητα αέρα και πιο ασφαλείς πόλεις. Ήδη η AXA συνεργάζεται με το CityMakers organization που σχεδιάζει την έξυπνη πόλη του Παρισιού και έχει δημιουργήσει ασφάλιση για πλατφόρμα car sharing. H Allianz επενδύει στην έξυπνη πόλη του Dortmund στη Γερμανία. Η Swiss Re κάνει έρευνα για τους κινδύνους στις πόλεις που αφορούν τις νέες μορφές οχημάτων και τους διαδικτυακούς κινδύνους. Η Munich Re/HSB ηγείται σε IoT projects για την ασφάλιση και έχει κάνει σειρά επενδύσεων σε InsurTechs που προσφέρουν λύσεις για έξυπνα σπίτια.
Οι έξυπνες πόλεις στην πράξη
Οι νέες τεχνολογίες αλλάζουν τις πόλεις και τις ζωή μας. Στα project που εκπονούνται κυρίαρχο ρόλο έχουν οι τεχνολογικές εξελίξεις που σχετίζονται με ΙοΤ, drones, αυτόνομα οχήματα, wearables, μέθοδοι χαρτογράφησης και οπτικοποίησης καιρικών και φυσικών φαινομένων, τεχνητή νοημοσύνη και big data.
To project «Ασφαλής Πόλη» στην Ταϊλάνδη
H πόλη Phuket στην Ταϊλάνδη έχει υιοθετήσει ένα τεχνολογικό σύστημα αναγνώρισης προσώπου ως μέρος των πρακτικών της για την ενίσχυση της ασφάλειας των πολιτών.
Η εταιρεία Herta, κορυφαία παγκοσμίως στο συγκεκριμένο τεχνολογικό τομέα, θα εγκαταστήσει ένα κέντρο ελέγχου στην πόλη και ένα σύνδεσμο στο διαδίκτυο που θα επεξεργάζεται με ταχύτητα πρόσωπα.
Σε συγκεκριμένα λοιπόν σημεία που θα έχουν προκαθοριστεί από το σύστημα οι αστυνομικοί που κάνουν περιπολία θα φωτογραφίζουν επιβάτες σε μέσα μεταφοράς, στο δρόμο και τα αυτοκίνητα και θα στέλνουν στη βάση δεδομένων του νέου συστήματος το υλικό αυτό.
Κάθε φορά που κάποιος «καταζητούμενος» θα εντοπίζεται, θα στέλνεται στα κινητά των αστυνομικών ειδοποίηση για να συλληφθεί. Το εν λόγω project φέρει το όνομα “Safe City”.
«Έξυπνη» υδροδότηση
Η έξυπνη υδροδότηση έχει εφαρμοστεί στη Σιγκαπούρη. Πρόκειται για ένα σύστημα νερού σχεδιασμένο για να συλλέγει σημαντικά δεδομένα σχετικά με τη ροή, την πίεση και τη διανομή του νερού της πόλης.
Τα στοιχεία που συλλέγονται είναι πολύ σημαντικά καθώς δημιουργούν ακριβείς πληροφορίες σε σχέση με το νερό και μπορούν μακροπρόθεσμα να οδηγήσουν σε υγιές και βιώσιμο μοντέλο.
Επίσης καθιστά δυνατή την πρόβλεψη καταστροφών και την έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών. Λόγου χάρη μέσα από ειδικά συστήματα η ομάδα διαχείρισης της λεκάνης απορροής των υδάτων μπορεί να μοιράζεται αυτόματα πληροφορίες για τη μοντελοποίηση των ομβρίων υδάτων, η οποία υποδεικνύει πιθανές ζώνες πλημμύρας και χρόνους που βασίζονται σε πληροφορίες πρόβλεψης βροχοπτώσεων.
Το τμήμα μεταφορών μπορεί στη συνέχεια να ανακαλέσει την κυκλοφορία και να προειδοποιήσει προληπτικά τον πληθυσμό.
Δημόσιος φωτισμός με αισθητήρες κίνησης στην Ολλανδία
Στην ιστορική πόλη του Helmond στην Ολλανδία έχει τοποθετηθεί το σύστημα ελέγχου φωτισμού Tvilight σε διάφορα σημεία σε όλη την πόλη.
Το σύστημα αυτό ξεκίνησε πιλοτικά το 2013 με ενσωματωμένους έξυπνους αισθητήρες σε δημόσιους δρόμους, γειτονιές, πεζόδρομους και χώρους στάθμευσης.
Στην ουσία το σύστημα ενεργοποιεί το φωτισμό όταν ανιχνεύει κίνηση ή παρουσία αντικειμένου. «Το σημαντικό είναι να αποκτήσετε το σωστό χρόνο φωτισμού αντί να αφήσετε τους λαμπτήρες να σπαταλούν ενέργεια όλη τη νύχτα.
Το Tvilight μας βοήθησε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα» δήλωσε ο Alfred Groote, Διευθυντής δημόσιου φωτισμού στην πόλη Helmond.
Και προσθέτει «Χάρη στις λάμπες CitySense φωτίζουν όταν υπάρχει κάποιος στο δρόμο.
Υπάρχει πάντα αρκετό φως για όλους και μας βοηθά να εξοικονομήσουμε χρήματα, να επιτύχουμε τους περιβαλλοντικούς μας στόχους και να βελτιώσουμε την ασφάλεια στην πόλη.»
Σχέδιο μείωσης της κίνησης στο Λονδίνο
Στο Λονδίνο ο σχεδιασμός είναι να επενδύσει 4 δισ. λίρες μέσα στην επόμενη δεκαετία σε δρόμους και έξυπνα συστήματα για τον έλεγχο της κυκλοφορίας και τη μόλυνση.
Τον Μάιο του 2017 έξι εταιρείες υπέγραψαν συμφωνία με την Transport for London προκειμένου να προχωρήσουν το σχέδιο της «έξυπνης πόλης».
Μία εκ των εταιρειών η Alchera δημιουργεί ακριβή δεδομένα και πληροφορίες από βίντεο, χρησιμοποιώντας τις τεχνολογίες υπολογιστών Vision και Machine Learning.
Στόχος είναι να κατανοηθεί, καταγραφεί και αναλυθεί το πώς οι άνθρωποι και τα οχήματα κινούνται σε οποιοδήποτε δεδομένο φυσικό χώρο σε πραγματικό χρόνο.
Έτσι μπορεί να υπάρξει real time εικόνα για την κίνηση και να υπολογιστεί πώς θα αποφορτιστούν δρόμοι με έντονα κυκλοφοριακά προβλήματα.
Έξυπνη πολιτεία στη Σιγκαπούρη
Η Yuhua είναι η έξυπνη πολιτεία της Σιγκαπούρης. Ειδικοί αισθητήρες μετρούν σε πραγματικό χρόνο την ενέργεια που καταναλώνεται, τη χρήση νερού και την παραγωγή αποβλήτων.
Επίσης αισθητήρες χρησιμοποιούνται για να εντοπίζονται όσοι καπνίζουν σε χώρους που δεν επιτρέπονται ή πετούν σκουπίδια στο δρόμο.
Οι κάτοικοι της περιοχής εντάχθηκαν πριν μερικά χρόνια στο πρόγραμμα έξυπνων κατοικιών με διάφορα δεδομένα πλέον να καταμετρώνται, όπως η κατανάλωση νερού αλλά και πρόσβαση σε υπηρεσίες άμεσης βοήθειας μέσω αισθητήρων, που ανιχνεύουν ότι κάποιος δεν κινείται για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Η έξυπνη πόλη του Bill Gates
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Business Insider ο Bill Gates μέσω εταιρείας συμφερόντων του δεσμεύτηκε να ξοδέψει 80 δισ. δολάρια για να φτιάξει στην έρημο της Αριζόνας μία έξυπνη πόλη με υψηλής ταχύτητας wifi , αυτόνομα οχήματα και υποδομές με τεχνολογία αιχμής.
Διαβάστε επίσης Allianz: Η έξυπνη πόλη του μέλλοντος
Πηγή: Περιοδικό Ασφαλιστικό Marketing – Τεύχος Ιανουάριος 2018