Τεράστια παραμένουν τα περιθώρια για την ανάπτυξη των ασφαλιστικών προγραμμάτων Υγείας. Τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με τα οποία σε ένα σύνολο 5,7 δισ. ευρώ που ήταν το 2016 η δαπάνη των ιδιωτών για την Υγεία η ιδιωτική ασφάλιση συμμετείχε με μόλις 567,5 εκατ. ευρώ, καταδεικνύουν ότι οι δυνατότητες ανάπτυξης του κλάδου είναι κάτι περισσότερο από υψηλές.
Μάλιστα, σε σύνολο οι δαπάνες για την υγεία το 2016 ανήλθαν σε 14,7 δισ. ευρώ, με το δημόσιο να συμμετέχει κατά 9 δισ. ευρώ (4,6 δισ. ευρώ δαπάνες γενικής κυβέρνησης και 4,4 δισ. ευρώ δαπάνες ασφαλιστικών ταμείων) και τους ιδιώτες (όπως προαναφέρθηκε) κατά 5,7 δισ. ευρώ.
Διαβάστε ακόμα: 2 δις ασφαλιστικές εργασίες στην υγεία θα φέρει ΣΔΙΤ κατά τα γαλλικά πρότυπα
Κύκλoι της αγοράς σημειώνουν σχετικά ότι η ανάπτυξη των ασφαλιστικών εργασιών στον τομέα της υγείας θα συμβάλλει θετικά προς δύο κατευθύνσεις. Αφενός θα μειώσει τις ιδιωτικές πληρωμές αφαιρώντας ένα σημαντικό οικονομικό βάρος από τα νοικοκυριά, αφετέρου θα περικόψει και δαπάνες με τις οποίες σήμερα επιβαρύνεται το δημόσιο. Οι ίδιοι κύκλοι υπογραμμίζουν ωστόσο ότι για να καρπωθεί ουσιαστικά οφέλη το δημόσιο από την ανάπτυξη της ασφαλιστικής αγοράς στην Υγεία, οφείλει να δεχθεί ως αναγκαία και αμοιβαία επωφελή λύση την πολιτική των ΣΔΙΤ.
Θα πρέπει τέλος να αναφερθεί ότι από το 2011 έως και το 2016 οι συνολικές δαπάνες για την υγεία σημείωσαν αισθητή μείωση, αφού από τα 18,8 δισ. ευρώ περιορίσθηκαν -λόγω των μνημονιακών μέτρων- σε 14,7 δισ. ευρώ.