Σε νέες αυξήσεις ασφαλίστρων για τον κλάδο Υγείας είναι πιθανό να οδηγηθούν τους επόμενους μήνες οι ασφαλιστικές εταιρείες, που βλέπουν το κόστος κάλυψης του σχετικού κινδύνου να αυξάνεται, σύμφωνα τουλάχιστον με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
του Πλάτωνα Τσούλου
Βάσει αυτών, τον Ιούνιο ο δείκτης για τα νοσοκομεία και τις κλινικές κινήθηκε ανοδικά κατά 0,7% έναντι του Ιουνίου του 2017 και αντίστοιχα ο δείκτης για τα φαρμακευτικά προϊόντα επίσης κινήθηκε ανοδικά κατά 1,2% σε σχέση με πέρυσι.
Σημειώνεται, ωστόσο, ότι το 2017, έναντι του 2016, ο δείκτης της Υγείας, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, κατέγραψε σημαντική πτώση, -3,1%. Μένει να φανεί πως θα αντιδράσουν οι ασφαλιστικές εταιρείες στο διάστημα που ακολουθεί, αν και τα τελευταία δύο χρόνια ορισμένες προέβησαν σε αυξητικές διορθώσεις τιμολογίων, επικαλούμενες τις αυξήσεις που οι ίδιες εντοπίζουν στα κόστη του κλάδου. Είναι γνωστό, εξάλλου, ότι η ασφαλιστική αγορά διαμαρτύρεται για τις αποκλείσεις που θεωρεί ότι υπάρχουν μεταξύ του πληθωρισμού όπως τον αποτυπώνει η ΕΛΣΤΑΤ και των στοιχείων που οι ίδιες οι ασφαλιστικές εταιρείες συγκεντρώνουν βάσει της δικής τους καθημερινότητας (συμβάσεις με τις ιδιωτικές κλινικές, αποζημιώσεις κ.α.).
Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο η ΕΑΕΕ συμφώνησε με το ΙΟΒΕ να καθιερώσουν το δείκτη Υγείας, ο οποίος θα μετρά τις μεταβολές στα τιμολόγια των ιδιωτικών κλινικών, στα κόστη των φαρμάκων και των θεραπειών, όπως και στις αμοιβές των ιατρών, βάσει άλλης μεθοδολογίας που, κατά την ασφαλιστική αγορά, θα δείχνει μια διαφορετική «πραγματικότητα» για το τι τελικά ισχύει σχετικά με το κόστος της ιδιωτικής υγείας. Υπενθυμίζεται ότι, στο αμέσως επόμενο διάστημα το ΙΟΒΕ, σε συνεργασία με την ΕΑΕΕ, θα δώσει στη δημοσιότητα τα πρώτα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην ιδιωτική υγεία.