Αναδημοσιεύουμε μια ουσιαστική και πολύ σημαντική Ανάλυση του Γ. Δελαστίκ, που δημοσιεύτηκε στο «Έθνος» (11/2/2010), την οποία μας έστειλε ο αναγνώστης του I.D. Δημοσθένης Βασιλείου. Διαβάστε όλο το κείμενο, δεν είμαστε οι μόνοι που έχουμε τα χάλια μας… Άλλοι (μεγάλοι) έχουν πολύ χειρότερα χάλια!
Χρεοκοπεί η Ελλάδα ή η… Ε.Ε.;
Στην πολιτική επίθεση εναντίον της χώρας μας που έχει εξαπολύσει η Γερμανία και άλλες δυνάμεις της Ε.Ε. και στην κερδοσκοπική επίθεση που τη συνοδεύει χρησιμοποιούνται ένα σωρό προπαγανδιστικοί μύθοι και ανακρίβειες, προκειμένου να τρομοκρατήσουν τους Έλληνες εργαζόμενους και να παραλύσουν εκ των προτέρων τις όποιες αντιδράσεις τους στα μέτρα στραγγαλιστικής λιτότητας που υποχρέωσαν τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου να εξαγγείλει. Επικεντρώνοντας όλη τη συζήτηση στο ύψος του ελλείμματος και του δημόσιου χρέους, επιχειρείται η παραπλάνηση της ανενημέρωτης κοινής γνώμης.
Χρεοκοπεί άραγε μια χώρα όταν επί σειρά ετών έχει ελλείμματα; Ναι, είναι η απάντηση που προσπαθούν να υποβάλουν. Όχι, είναι η σωστή απάντηση. Σε καμιά περίπτωση δεν αρκούν τα ελλείμματα για να οδηγηθεί μια χώρα σε χρεοκοπία. Για του λόγου το αληθές, ας δούμε τι γίνεται στις οικονομικές υπερδυνάμεις του πλανήτη – την ευρωζώνη, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία. Και οι τρεις ολόκληρη τη δεκαετία 2001-2010 (εννοείται ότι για το 2010 αναφερόμαστε σε προβλέψεις) είχαν ελλείμματα και μόνο ελλείμματα και τα δέκα ανεξαιρέτως συνεχή χρόνια!
Η ευρωζώνη 6,6% για το 2010 και 6,2% για το 2009, αλλά και 2,5% το 2002 ή 3% το 2003.
Πολύ χειρότερη η κατάσταση στις ΗΠΑ: έλλειμμα 10% το 2010 και 12,5% το 2009 ή 5,9% το 2008. Επίσης, 3,7% το 2002 και 4,8% το 2003.
Στην Ιαπωνία απερίγραπτα χειρότερα τα πράγματα: έλλειμμα 8% το 2002 και το 2003, αλλά και 5,8% το 2008 και 10,5% το 2009 ή 10,2% το 2010! Για ολόκληρη τη δεκαετία τα ελλείμματα της Ιαπωνίας ήταν σαφώς χειρότερα από αυτά της Ελλάδας!
Ναι, λένε κάποιοι, όμως η Ελλάδα δεν έχει μόνο υψηλά ελλείμματα, αλλά και υψηλό δημόσιο χρέος. Η Ιαπωνία να δείτε! Στο 135,4% (!) του ΑΕΠ της βρισκόταν το δημόσιο χρέος της ήδη από το 2000 και καθόλου δεν έχει μειωθεί στη διάρκεια της δεκαετίας. Αντίθετα, έχει εκτοξευθεί στο 197,2% (!), όταν το ελληνικό δημόσιο χρέος ήταν 112,6% το 2009 και εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 125% το 2010.
Έπειτα ο περιορισμός της συζήτησης στο δημόσιο χρέος δεν επιτρέπει την πλήρη απεικόνιση της κατάστασης.
Αν επεκτείνουμε την ανάλυση στο συνολικό χρέος κάθε χώρας (το σύνολο του ποσού δηλαδή που έχει δανειστεί το κράτος, οι επιχειρήσεις και οι ιδιώτες, άρα δημόσιο συν ιδιωτικό χρέος), η εικόνα αλλάζει εντυπωσιακά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το συνολικό χρέος της Ελλάδας είναι στο ύψος του 179% του ΑΕΠ. Εξαιρετικά υψηλό, μπορεί να νομίσει κανείς. Ίσως, αλλά ο μέσος όρος της Ε.Ε. είναι… 175%! Ίδιο δηλαδή με της Ελλάδας.
Στο συνολικό χρέος δε καθόλου «πρωταθλήτρια» της ευρωζώνης δεν είναι η Ελλάδα. Την ξεπερνούν η Ολλανδία (!) με 234%, η Ιρλανδία με 222%, το Βέλγιο με 219%, η Ισπανία με 207%, η Πορτογαλία με 197%, η Ιταλία με 194% και πάει λέγοντας.
Εντυπωσιακά στοιχεία προκύπτουν επίσης όταν ασχοληθεί κανείς με το εξωτερικό χρέος μιας χώρας (πόσα χρωστούν δηλαδή το κράτος, οι επιχειρήσεις και οι ιδιώτες μιας χώρας σε ξένες τράπεζες, δεδομένου ότι πάντα ένα τμήμα του χρέους αναφέρεται σε τράπεζες της ίδιας της χώρας).
Περιορίζοντας το δείγμα στις βαλλόμενες μεσογειακές χώρες (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία) και στην Ιρλανδία, η οποία ως… χώρα-φούσκα του νεοφιλελευθερισμού έχει συρρικνωμένο σχετικά δημόσιο χρέος, αλλά αστρονομικό χρέος επιχειρήσεων και ιδιωτών, προκύπτει μια εντελώς διαφορετική κατάταξη αυτών των χωρών.
Στο εξωτερικό χρέος, λοιπόν, διαπιστώνουμε ότι η Ιρλανδία χρωστάει στους ξένους το… 414% του ΑΕΠ της και η Πορτογαλία το 130% του δικού της ΑΕΠ.
Σε σαφώς καλύτερη μοίρα βρίσκονται η Ελλάδα, με 89,5% του ΑΕΠ, και η Ισπανία, με 80%, βάσει των στοιχείων που δίνει η γερμανική εφημερίδα «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε».
Υπάρχουν κι άλλες χώρες της ευρωζώνης, λοιπόν, που στην πραγματικότητα χρωστούν περισσότερα στις τράπεζες ή στους ξένους από την Ελλάδα.
ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ
Κερδοσκοπικά και πολιτικά τα αίτια
Έξι χώρες της ευρωζώνης τουλάχιστον, με επικεφαλής την Ολλανδία και το Βέλγιο, έχουν συνολικό χρέος (δημόσιο και ιδιωτικό) μεγαλύτερο από αυτό της Ελλάδας! Δέκα ολόκληρα χρόνια η Ιαπωνία έχει δημόσιο χρέος τρομερά μεγαλύτερο από αυτό της Ελλάδας και παράλληλα την ίδια δεκαετία έχει ελλείμματα κατά μέσο όρο πολύ χειρότερα από τα ελληνικά!
Ο κατά κεφαλήν εξωτερικός δανεισμός της Ιρλανδίας είναι σχεδόν οκταπλάσιος (!) από της Ελλάδας. Το γεγονός ότι για καμιά από αυτές τις χώρες δε λένε ότι χρεοκοπεί (πολύ σωστά, άλλωστε), ενώ το λένε για την Ελλάδα (εντελώς αβάσιμα), αποδεικνύει ότι η χώρα μας βρίσκεται στο επίκεντρο πολιτικών και κερδοσκοπικών επιθέσεων.
Συγχαρητήρια στον συντάκτη.
Θα πρότεινα να σταλεί καί στις εφημερίδες για μια πιό ευρύτερη ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών.
Ο γραφων δινει ψευδη στοιχεια για τα ελλειματα των αλλων χωρων και για το μεσο ορο χρεους της ΕΕ. Μαλλον προκειται περι ηλιθιου…
Όταν διαβάζουμε ένα άρθρο το πρώτο που κοιτάμε είναι ποιος το έγραψε . Στη συγκεκριμένη περίπτωση το έγραψε ο Γιοώργος Δελαστίκ … ο ο οποίος είναι ο :
O Γιώργος Δελαστίκ γεννήθηκε στην Aθήνα το 1952 και σπούδασε ηλεκτρολόγος-μηχανικός στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών. Eίναι δημοσιογράφος, ειδικός σε θέματα εξωτερικής και διεθνούς πολιτικής. Aπό το 1981 παρακολουθεί συστηματικά τις διαδικασίες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και τις εξελίξεις στη Mέση Aνατολή και στα Bαλκάνια.( αυτά τα λέει ο ίδιος ) Γνωρίζει δώδεκα ξένες γλώσσες. Έχει εκδώσει τα κάτωθι βιβλία : H Tουρκία στην Eυρώπη; E, λοιπόν, Όχι! (2004) και Αποκάλυψη Τώρα ― Ο Δρόμος προς τη Μονοκρατορία (2001), H Nέα Γιάλτα (1994), Θύελλα στον Kόλπο (1991), Συνωμοσία στη Mεσόγειο (1986) και Aφγανιστάν (1985). Έχει εργαστεί σε πολλές εφημερίδες, ραδιοσταθμούς και περιοδικά. Σήμερα είναι διευθυντής της εβδομαδιαίας εφημερίδας Πριν, αρθρογράφος στις εφημερίδες Έθνος και Hμερησία και σχολιαστής στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1.
Πρόκειται για ένα εθνικιστή με μια αρθογραφία που παραπέμπει σε σενάρια συνομωσίας χωρίς καμία απόδειξη .Δείτε τα βιβλία του και μόνο από τους τίτλους θα καταλάβετε . Εάν τα διαβάσετε κιόλας θα γελάσετε με την αδικία του πλανήτη εις βάρος της Ελλάδος ….!!!! Χαρακτηριστικότερη απόδειξη είναι η απόλυση του από την Καθημερινή για αυτό το λόγο https://theamapati.wordpress.com/2007/04/19/190407 ( σου επισυνάπτω κείμενο και των δύο πλευρών για να καταλάβετε)
Πρόκειται περί μια γελοίας προσωπικότητας και δυστυχώς η χώρα μας έχει καταντήσει έτσι εξαιτίας τέτοιων τύπων ( πέραν όλων των άλλων ).
Σας παρακαλώ λοιπόν για το καλό όλων μας μην κάνετε κε Μωράκη forward μηνύματα γελοία χωρίς τεκμηρίωση και μην τα αναπαράγετε
Του Ελληνικού λαού δεν του φταίξε κανένας άλλος πέραν από τη γκλάβα του ….
Για να μπορεσουν καποιοι να κρυψουν τα εκατομμυρια που εχουν φαει η να συνεχισουν να αρμεγουν την αγελαδα ελλαδα πρεπει να στρεψουν την κοινη γνωμη προς αλλη κατευθυνση.Γιαυτο λοιπον στρατευονται δημοσιογραφοι, ντροπη της ιδιοτητας,εμισθοι με σκοπο να κανουν τη δουλεια.
Ειναι γελοιο να πιστευουμε οτι ολος ο κοσμος ειναι εναντια στην ελλαδα ,οταν εχουν φαει και εχουν κατασπαταλησει τα λεφτα των ελληνων φορολογουμενων.
Αυτοι οι ανθρωποι πρεπει να τιμωρουνται με διωγμο απο τη χωρα οχι φυλακη να τους πληρωνουμε.
Ντροπη,ηθελα να ξερω ομως ενας απο τους αυτους που εχουν την εξουσια δε μπορει να διαφοροποιηθει απο τη σαπιλα και να κανει τη διαφορα ωστε να γραφτει στην ιστορια?
Χρηματα εχουν πολλοι και μαζι τους δε θα τα παρουν ομως οποιος μπορεσει και κανει τους ανθρωπους αυτου του τοπου να σεβονται τον συμπολιτη τους,να μη πεταει σκουπιδια κατω,να μη βαφει οτι ειναι ακινητο στους δρομους,να μη κρυβει τις πινακιδες κυκλοφοριας με ηλιθια αυτοκολητα,να περιμενει στην ουρα,να πληρωνει τους φορους που του αναλογουν,και να μη συκοφαντει οτι δε μπορει να καταφερει τοτε αυτος θα γραφτει στην ιστορια.