Τη δημιουργία ενός μοντέλου ασφαλιστικής προστασίας που θα αφορά σε πρώτη φάση το σεισμό και θα καλύπτει την πλειονότητα των κατοικιών στην Ελλάδα, ελαχιστοποιώντας το ασφάλιστρο, πρότεινε ο Ερρίκος Μοάτσος, Πρόεδρος της Επιτροπής Περιουσίας και Αντασφάλισης της ΕΑΕΕ (20th Insurance & Reinsurance 2018).
Η ασφαλιστική αγορά, όπως ανέφερε, διαθέτει υψηλή επάρκεια και με την παροχή της αντασφαλιστικής υποστήριξης μπορεί να καλύψει τον κίνδυνο του σεισμού στην Ελλάδα.
Με τη σύμπραξη του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα θα υπάρξει δικαιότερη κατανομή και εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων. Ωστόσο η αγορά θα πρέπει να εστιάσει στην κάλυψη της πλειονότητας των κατοικιών και να υπάρξει από την πλευρά των εταιρειών κοινός προσανατολισμός όσον αφορά τους όρους, τις εξαιρέσεις και την περιγραφή της κάλυψης. Θα πρέπει, πρόσθεσε εξαρχής, να ρυθμιστούν και περιπτώσεις όπου θα απαιτηθεί η επιδότηση αλλά και ιδιαίτερα επικίνδυνες καταστάσεις που σχετίζονται με την παλαιότητα ή την περιοχή.
«Ένας σεισμός στη χώρα μας μπορεί να οδηγήσει σε οικονομικές απώλειες δισεκατομμυρίων ευρώ, τη στιγμή που το 70% των κατοικιών είναι ιδιόκτητες.» Στη χώρα μας, όπως πρόσθεσε, δεν έχει καταγραφεί ο πιο ισχυρός σεισμός που μπορεί να γίνει βάσει της γεωλογίας της.
Κάνοντας αναφορά σε πρόσφατες εμπειρίες από καταστροφές όπως η πλημμύρα στη Μάνδρα και η φωτιά της 23ης Ιουλίου στο Μάτι, ο κ. Μοάτσος τόνισε ότι στην Ελλάδα έχουμε 6,5 εκατ. κατοικίες. Τα ασφαλισμένα σπίτια είναι στο 15% του συνόλου και ανέρχονται σε περίπου 1 εκατ. σπίτια, εκ των οποίων τα 2/3 είναι ασφαλισμένα λόγω τραπεζικού δανεισμού.