Να καταργηθεί η αύξηση των εισφορών υπέρ του επικουρικού των μισθωτών από το 6% στο 7% , η οποία εφαρμόστηκε από τα μέσα του 2016, ζήτησε σήμερα ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Θεόδωρος Φέσσας, κατά τη συνεδρίαση του ΓΣ του Συνδέσμου, παρουσία, της Υπ. Εργασίας, κ. Έφης Αχτσιόγλου.
Όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΣΕΒ, ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Θεόδωρος Φέσσας στάθηκε ειδικότερα στην επίσπευση των διαδικασιών για τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού, που ψηφίστηκε μετά από Κυβερνητική τροπολογία. Στο σημείο αυτό, ο κ. Φέσσας, επισήμανε τα ακόλουθα:
Η επίσπευση της διαδικασίας που προβλέπει το άρθρο 103 του Ν. 4172/2013 δεν πρέπει να ακυρώσει την συστηματική διαβούλευση και τεκμηρίωση που απαιτείται για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που επηρεάζει άμεσα τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και νέων επενδύσεων. Η διαδικασία που προβλέπεται από τη νομοθεσία δεν πρέπει επ’ ουδενί να καταστεί προσχηματική.
Το ύψος των μισθών, και μεταξύ αυτών και το ύψος των κατώτατων μισθών, που μπορεί να έχει μια οικονομία συνδέεται με την παραγωγή και την παραγωγικότητά της. Με την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξή της. Ο κίνδυνος μιας τεχνικά μη επαρκώς τεκμηριωμένης αύξησης των μισθών να λειτουργήσει σε βάρος της νόμιμης απασχόλησης είναι υπαρκτός.
Αν υπήρχε λόγος επίσπευσης κατά ένα πεντάμηνο των προθεσμιών αναφορικά με την εκκίνηση της διαδικασίας διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού, υπάρχει τώρα ακόμη σοβαρότερος λόγος ανάλογης επίσπευσης της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, άμεσα από 1.10.2018 με μια ακόμη τροπολογία. Σύμφωνα με το άρθρο 97 του Ν. 4387/2016, είχαν αυξηθεί οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων υπέρ της επικουρικής ασφάλισης κατά 0,50% + 0,50% με ημερομηνία λήξης τις 31.5.2019. Ως ένα αρχικό μικρό μεν, έμπρακτο δε, δείγμα γραφής στήριξης του διαθεσίμου εισοδήματος των εργαζομένων, της απασχόλησης και της ανταγωνιστικότητας της εγχώριας παραγωγής, η κυβέρνηση οφείλει να ανακαλέσει άμεσα αυτή την αύξηση.