Αρνητικές συνέπειες και στον κλάδο Ασφάλισης Αστικής Ευθύνης Οχημάτων εκτιμάται ότι θα έχει, με την πάροδο των ετών, το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας.
Του Πλάτωνα Τσούλου
Η αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης των Ελλήνων κατά τις επόμενες δεκαετίες, όπως και του μέσου όρου ηλικίας του πληθυσμού λόγω μείωσης των γεννήσεων, αλλά και η διόγκωση των προβλημάτων που προκαλεί το brain drain, πέραν του ότι επιδρούν αρνητικά στο ΑΕΠ της χώρας (υπάρχει σχετική μελέτη του ΟΟΣΑ), όπως και στη σύνθεση του πληθυσμού, αφού όπως εκτιμά η ΕΛΣΤΑΤ το 2050 θα μειωθεί σε επίπεδα χαμηλότερα των 10 εκατ. και το 2080 κοντά στα 7 εκατ., θα δημιουργήσει ζητήματα και στην ασφαλιστική αγορά.
Η πρώτη σκέψη όλων πάει στις ασφαλίσεις Υγείας, όπου αναμένεται να επιβαρυνθούν τα κόστη υποστήριξης των σχετικών προγραμμάτων λόγω αύξησης της συχνότητας και της σοβαρότητας των εισαγωγών σε ιδιωτικές κλινικές ασφαλισμένων σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Η αγορά ήδη αποκωδικοποιεί τα νέα δεδομένα προκειμένου να προετοιμαστεί κατάλληλα. Την ίδια στιγμή όμως διαπιστώνει ότι ζήτημα με το δημογραφικό θα τεθεί και για τις ασφαλίσεις οχημάτων. Όμως σημειώνουν ανώτατα στελέχη του κλάδου, η αύξηση του αριθμού των οδηγών μεγάλης ηλικίας θα οδηγήσει σε διόγκωση του αριθμού και της σοβαρότητας των τροχαίων ατυχημάτων, με ότι μπορεί αυτό να συνεπάγεται για τις καλύψεις Αστικής Ευθύνης Οχημάτων.
Πρόκειται για εξέλιξη η οποία σε κάθε περίπτωση θα υποχρεώσει, σε βάθος χρόνου, τις ασφαλιστικές εταιρείες να επαναπροσδιορίσουν την τιμολογιακή πολιτική τους, με την προοπτική αύξησης των ασφαλίστρων και στόχο την κάλυψη των αυξημένων αποζημιώσεων.