Το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο διοργανώνει συνέδριο με θέμα: «Προτάσεις για μια Κοινωνική Πολιτική με Επίκεντρο την Ανταγωνιστικότητα», την Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019, στο ξενοδοχείο Athens Hilton. Το συνέδριο είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας της Επιτροπής Ασφαλιστικών και Εργασιακών Θεμάτων και της Επιτροπής Απασχόλησης του Επιμελητηρίου και θα αναλύσει όλα τα βασικά θέματα που επηρεάζουν και θα μπορούσαν να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας.
Παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει ώστε η Ελλάδα να γίνει μια χώρα ανταγωνιστική και ελκυστική σε επενδύσεις, δεν έχει επιτευχθεί ακόμα κάποια ουσιαστική βελτίωσή της μέσα στο ιδιαίτερα απαιτητικό παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον. Αντίθετα η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας φαίνεται καθηλωμένη σε επίπεδα που δε διαμορφώνουν αισιόδοξες προοπτικές για ουσιαστική και βιώσιμη ανάπτυξη και την προσέλκυση επενδύσεων.
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Σίμος Αναστασόπουλος σημείωσε ότι: «Στη σημερινή παγκοσμιοποιημένη οικονομία η Ανταγωνιστικότητα αποτελεί τον βασικό παράγοντα προσέλκυσης επενδύσεων και βασική προϋπόθεση ανάπτυξης. Με αυτή τη διαπίστωση το Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο θα συντονίσει όλες τις δράσεις του, για το 2019, σε μια φιλόδοξη προσπάθεια προώθησης πολιτικών που θα στοχεύουν στην ανατροπή του ελλείμματος ανταγωνιστικότητας που ροκανίζει τις προοπτικές επενδύσεων και ανάπτυξης. Η αρχή γίνεται από το πρώτο Συνέδριο για τη φετινή χρονιά και από τον πιο ευαίσθητο χώρο, αυτό της Κοινωνικής Πολιτικής, με πρόθεση να ανατρέψουμε την κατεστημένη αντίληψη ότι η Ανταγωνιστικότητα δε συμβαδίζει με την κοινωνική ευαισθησία».
Επιπρόσθετα, η ∆ρ. Βενετία Κουσία, Πρόεδρος Επιτροπής Απασχόλησης και Γενική Διευθύντρια του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας, δήλωσε σχετικά: «Με την έλευση της 4ης βιομηχανικής επανάστασης έγινε σαφές ότι η οικονομική μεγέθυνση από μόνη της δεν μπορεί να εγγυηθεί την ευημερία και ότι όσες οικονομίες δεν μπορούν να εντάξουν στην οικονομική καθημερινότητά τους τις ψηφιακές εξελίξεις:
- Δεν μπορούν να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους ούτε στον ιδιωτικό ούτε στον
δημόσιο τομέα - Δεν μπορούν να δημιουργήσουν τις συνεργασίες που απαιτούνται σε μία παγκοσμιοποιημένη οικονομία και
- Δεν καταφέρνουν να εξελίξουν το ανθρώπινο δυναμικό στο ταλέντο που χρειάζονται».
Τέλος, ο Δρ. Κωνσταντίνος Κρεμαλής, Πρόεδρος της Επιτροπής Ασφαλιστικών και Εργασιακών Θεμάτων του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, δήλωσε: «Στερείται τεκμηρίωσης η αντίληψη ότι η κοινωνική πολιτική επηρεάζει αρνητικά την ανταγωνιστικότητα, γιατί δήθεν προκαλεί μόνο αύξηση του κόστους εργασίας. Παραγνωρίζεται έτσι, συνειδητά ή ασυνείδητα, ο κυρίαρχος ρόλος της κοινωνικής διάστασης στην αύξηση της παραγωγικότητας με συνέπεια την αξιοποίηση της επιχειρηματικότητας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας γενικότερα. Για να συμβούν όμως τα ευεργετικά αυτά αποτελέσματα πρέπει να συντρέχουν ορισμένες προϋποθέσεις. Αυτές ακριβώς τις προϋποθέσεις αναλύουν επώνυμοι εισηγητές στο Συνέδριο του AMCHAM την 24η Ιανουαρίου 2019».