Σε συνέχεια του ρεπορτάζ μας για την Ασφαλιστική Αγορά στο νομό Καβάλας – στο πλαίσιο της στήλης “Ασφαλιστικό Οδοιπορικό” – συνεχίζουμε με τις συνεντεύξεις Ασφαλιστών που δραστηριοποιούνται στο Νομό.
Ο Ιωάννης Χάιδος είναι Εμπορικός Διευθυντής στο Ασφαλιστικό γραφείο Πιπεργιάς & Χιόνης Ο.Ε & Πρόεδρος στην ΕΑΔ Καβάλας. Έχει 30 χρόνια εμπειρία στον κλάδο και έχει δραστηριοποιηθεί σε όλες τις θέσεις στην Ασφαλιστική διαμεσολάβηση. Για το λόγο αυτό μιλήσαμε μαζί του και του ζητήσαμε να μας χαρτογραφήσει την Ασφαλιστική Αγορά στο νομό Καβάλας.
Συνέντευξη Ιωάννης Χάιδος
Μπορείτε να μας δώσετε μια εικόνα της Ασφαλιστικής αγοράς στο Νομό σας, από τα παλιότερα χρόνια μέχρι σήμερα;
Επειδή αισίως φέτος το καλοκαίρι φθάνω τα 30 έτη αποκλειστικής επαγγελματικής δραστηριότητας του Ασφαλιστικού Διαμεσολαβητή είτε μέσω του Agency System σε όλες τις βαθμίδες του, είτε μέσω Ανεξάρτητου Δικτύου, καταλαβαίνετε ότι έχω δει αλλά κυρίως έχω ζήσει αρκετές καταστάσεις που αφορούν την εικόνα του χώρου μας, όχι μόνο στο Ν. Καβάλας αλλά και πανελληνίως, μιας και συνεργάζομαι αλλά έχω και επαφή με διάφορους συναδέλφους σε όλη την Ελλάδα.
Σαφέστατα δεν υπάρχει καμιά σχέση στην αγορά μας με αυτήν που ζήσαμε εμείς οι παλαιότεροι στη δεκαετία του ΄80, ΄90 και θα έλεγα και τις αρχές του 2000.
Πρώτα από όλα η Καβάλα ήταν ένας από τους Νομούς όπου από το 1985 έως και το 2006, υπήρχαν σχεδόν οι Περιφερειακές Διευθύνσεις Αν. Μακεδονίας & Θράκης, όλων των μέχρι τότε, Ασφαλιστικών Εταιρειών Ζωής και του Agency System. Έτσι λοιπόν λογικό επακόλουθο ήταν και οι περισσότεροι Διαμεσολαβητές να επέλεγαν στο ξεκίνημα της καριέρας τους, τα τοπικά υποκαταστήματα Agency Life των εταιρειών.
Το ανεξάρτητο δίκτυο των πρακτόρων είχε εκείνη την εποχή σαφώς το λιγότερο αριθμό επαγγελματιών του είδους μας.
Όμως από τα μέσα της δεκαετίας του ΄90 και πολύ πιο έντονα της δεκαετίας του 2000 η κατάσταση αντιστράφηκε. Από τη μια η καταστροφική πορεία του Agency System μέσα από τις απαράδεκτες πρακτικές αρκετών εταιρειών αλλά και τις ακατάλληλες επιλογές προσώπων-manager, σε συνδυασμό με την αύξηση του επιπέδου των επαγγελματιών τόσο σε γνώση και αντίληψη όσο και στην αναζήτηση περισσότερων επιλογών για τους πελάτες τους, οδήγησε σε μια νέα κατάσταση.
Έτσι λοιπόν σήμερα μπορούμε να πούμε ότι οι περισσότεροι εκ των επαγγελματιών του Ν. Καβάλας ανήκουν κυρίως στο ανεξάρτητο δίκτυο των πρακτόρων και πολύ λιγότερο στο εξαρτώμενο δίκτυο του Agency System, ενώ τα υποκαταστήματα των εταιρειών, ως Διευθύνσεις, είναι μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού.
Επίσης η αλματώδη ανάπτυξη της σύγχρονης τεχνολογίας την οποία ενσωμάτωσαν πολύ πιο γρήγορα αλλά θα έλεγα και πιο αποτελεσματικά οι Ανεξάρτητοι Πράκτορες, είχε ως απόρροια την αναλογικότερα μεγαλύτερη αύξηση της παραγωγής των ασφαλίστρων από ότι των εξαρτημένων δικτύων.
Διαβάστε επίσης: Δ. Πιπέργιας & Γ. Χιόνης: Ένα από τα δυνατά γραφεία στην Καβάλα
Βέβαια η κρίση των τελευταίων ετών «χτύπησε» όλους και περισσότερα τα ανεξάρτητα δίκτυα που από τη μια η δραματική απομείωση των ασφαλίστρων και από την άλλη η έλλειψη νέας παραγωγής είχε ως συνέπεια τη ραγδαία μείωση των εισοδημάτων τους, με αποτέλεσμα είτε την αποχώρησή τους από τον κλάδο, είτε ακόμα χειρότερα την εξέλιξη αυτών σε «μαύρους κωδικούς».
Μόνο οι επαγγελματίες, οι οποίοι διέγνωσαν τη νέα κατάσταση που θα επικρατήσει στην αγορά μας και οι οποίοι φρόντισαν αφενός να διευρύνουν τον τεχνικό τους ορίζοντα εκμεταλλευόμενοι τη σύγχρονη τεχνολογική ανάπτυξη, την εξάπλωσή τους σε νέα προϊόντα και κλάδους πέραν τους παραδοσιακού αυτοκινήτου, τη συνεχή απόκτηση εξειδικευμένων γνώσεων αλλά και τις διάφορες συνέργιες μεταξύ τους, πιστεύω ότι μπορούν να καταφέρουν να σταθούν επάξια στο νέο δημιουργηθέν ασφαλιστικό τοπίο.
Πώς λειτουργούν οι μαύροι κωδικοί στην πόλη σας; Προκαλούν ή λειτουργούν στην αφάνεια; Ποια είναι η άποψή σας;
Δυστυχώς το φαινόμενο των μαύρων κωδικών δηλαδή εκείνων των ατόμων οι οποίοι δεν είναι πιστοποιημένοι και παρά ταύτα μεσολαβούν στην πώληση των ασφαλιστικών προϊόντων και υπηρεσιών είναι πολύ έντονο.
Ιδιαίτερα στο Νομό καβάλας υπάρχει σημαντικός αριθμός τέτοιων ανθρώπων, οι οποίοι κάποιοι εξ αυτών πράγματι προκαλούν και κάποιοι είναι σχεδόν άφαντοι. Αυτοί βέβαια που προκαλούν είναι εκείνοι που η θέση του επαγγέλματος που ασκούν ως πρωτεύουσα δραστηριότητα μπορεί να επηρεάσει ένα μέρος του καταναλωτικού κοινού, όπως: πρώην ή και νυν αστυνομικοί υπάλληλοι, συνταξιούχοι, τραπεζικοί, δημόσιοι υπάλληλοι κ.ά.
Οι περισσότεροι των «μαύρων κωδικών» βέβαια «καλύπτονται» πίσω από κάποια νομιμοποίηση συγγενικών τους προσώπων, που στην ουσία δεν έχουν καμία σχέση με το επάγγελμα του Διαμεσολαβητή (σύζυγοι, τέκνα, αδέλφια κ.λπ.), αλλά υπάρχουν και κάποιοι εντελώς «ξεκάρφωτοι» που διαμεσολαβούν κάτω από τον κωδικό κάποιου νόμιμου και πιστοποιημένου γραφείου.
Και εδώ είναι βέβαια η «ρίζα του κακού», διότι εφόσον κάποιοι «επαγγελματίες» ανέχονται να δέχονται παραγωγή από τέτοιου είδους ανθρώπους, το κακό διαιωνίζεται και προκαλεί φυσικά αναστάτωση στους νόμιμους διαμεσολαβητές οι οποίοι αγωνίζονται καθημερινά, με όλες εκείνες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την άσκηση των καθηκόντων τους.
Από την άλλη πλευρά το Νομικό Πλαίσιο όπου διέπει τις καταγγελίες αυτών των προσώπων που δεν είναι νόμιμοι, δεν είναι ευκρινές διότι εμπλέκονται εκτός της Τράπεζας της Ελλάδος και άλλες υπηρεσίες (τοπική εισαγγελία, αστυνομική αρχή κ.ά.).
Σαφώς το τελευταίο διάστημα με τις οδηγίες και τα μέτρα όπου καλούνται όλα τα Διαμεσολαβούντα πρόσωπα να τηρούν, δυσκολεύεται η ύπαρξη αυτών των μαύρων κωδικών, αλλά ακόμα χρειάζεται χρόνος.
Η ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού τόσο από τα Σωματεία αλλά και από τις Ασφαλιστικές Εταιρείες, όσον αφορά την ανάδειξη του Νόμιμου και Πιστοποιημένου Διαμεσολαβητή για την επιλογή ενός ασφαλιστικού προϊόντος, θα πρέπει να είναι συνεχής με και με πιο έντονο ρυθμό, χρησιμοποιώντας περισσότερο τα μέσα ενημέρωσης και επικοινωνίας.
Μιλήστε μας για το σωματείο ασφαλιστικών διαμεσολαβητών στο Νομό σας. Ποια είναι η δική σας συνεισφορά; Ποια η δράση του;
Η Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Π.Ε. Καβάλας έχει ζωή τουλάχιστον 4 έτη και δημιουργήθηκε αρχές του 2015. Απαριθμεί περί τα 45 μέλη, περίπου το 28% των ενεργών εγγεγραμμένων Διαμεσολαβητών στο Νομό της Καβάλας και συνεχίζει τις προσπάθειες επαύξησης των μελών του.
Τόσο η δική μου συνεισφορά ως πρόεδρος της ΕΑΔ ΚΑΒΑΛΑΣ όσο και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, είναι η συνεχής προσπάθεια ανάδειξης και επίλυσης, όπου μπορούμε, των γενικότερων θεμάτων που απασχολούν τόσο τον κλάδο μας, όσο και τοπικά τους επαγγελματίες Διαμεσολαβητές.
Για το λόγο αυτόν έχουμε άμεση σχέση με το Επιμελητήριο Καβάλας αλλά και με την Τοπική ΟΕΒΕΚ (Ομοσπονδία Εμπόρων, Βιοτεχνών & Επαγγελματιών Καβάλας) όπου στέκονται πολλές φορές, αρωγοί στις προσπάθειές μας.
Το Σωματείο μας πέρα από τις διάφορες εκπαιδευτικές ημερίδες, τις οποίες έχει οργανώσει για τα μέλη του και όχι μόνο, είτε μόνο του, είτε με την αιγίδα των παραπάνω φορέων (Επιμελητήριο, ΟΕΒΕΚ) με θέματα άμεσου ενδιαφέροντος όπως: GDPR, Οδηγία IDD, Φορολογικά, Επενδυτικά θέματα) με διάφορους καταξιωμένους ομιλητές, έχει προβεί επίσης και σε διάφορες άλλες δράσεις:
- Πρωτοστάτησε σε Στάσεις Διαμαρτυρίας με έντονη κινητικότητα εναντίον των αθέμιτων πρακτικών των Τραπεζικών Ιδρυμάτων,
- αποστολή επιστολών έναντι των τοπικών Διοικήσεων υποκαταστημάτων των τραπεζών,
- μαζικές αποστολές και μοίρασμα άνω των 5.000 φυλλαδίων σε όλους τους επαγγελματίες της αγοράς της Καβάλας, τονίζοντας τις μεγάλες διαφορές στην επιλογή ενός Πιστοποιημένου Διαμεσολαβητή από ένα τραπεζικό υπάλληλο για την απόκτηση ενός ασφαλιστικού προϊόντος ιδίως στην επέλευση ασφαλιστικής ζημιάς,
- μοίρασμα φυλλαδίων για την ενημέρωση των δανειοληπτών όσον αφορά τα δικαιώματά τους έναντι των τραπεζών αλλά και την προστασία τους από τις αθέμιτες πρακτικές αυτών,
- επαφές και ενημέρωση Τοπικών Πολιτικών Προσώπων και Αρχών, για τα θέματα που άπτονται τόσο στη γενικότερη πολιτική της ΤτΕ του εποπτικού οργάνου, όσο και των αθέμιτων πρακτικών τόσο των τραπεζών, όσο και των «μαύρων κωδικών»,
- συνεχή Ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού για τα ανασφάλιστα οχήματα,
- συνεχή ενημέρωση με συνεντεύξεις προσωπικές του προέδρου και μελών του ΔΣ, στα τοπικά τηλεοπτικά μέσα και αρθρογραφίες στις τοπικές εφημερίδες,
- δελτία τύπου γενικότερα.
Επίσης μέσα από επαφές με άλλα Σωματεία, όπως του Ν. Ροδόπης, Ν. Σερρών, Ν Χανιών αλλά και το νεοσύστατο του Ν. Έβρου, προσπαθούμε να έχουμε ενημέρωση, ανταλλαγή απόψεων αλλά και μια κοινή στάση και θέση έναντι των αρκετών θεμάτων που ταλανίζουν τον κλάδο μας.
Μέσα βέβαια στη προσπάθειά μας έγκειται και η δημιουργία ενός νέου θεσμού που θα δημιουργηθεί με την άμεση συμπαράσταση αλλά και κάτω από την αιγίδα και προστασία του ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ. Η δημιουργία Επιτροπής Ασφαλιστικών & Τραπεζικών Θεμάτων όπου θα ασχολείται γενικότερα με τα θέματα που απασχολούν τους επαγγελματίες του Ν. Καβάλας και όπου μέσα από αυτό το όργανο θα αντιμετωπίζονται ακόμα πιο επίσημα και έγκαιρα και ασφαλιστικά προβλήματα, όπως αθέμιτες πρακτικές (τραπεζών, συναδέλφων) και άλλα θέματα και όπου το Σωματείο μας θα συμμετέχει στις αποφάσεις και ενέργειες που θα γίνονται.