Όσο η τεχνολογία στα αυτόνομα οχήματα αναπτύσσεται και οι κοινωνίες-οικονομίες έρχονται όλο και πιο κοντά στην χρήση τους από μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, τόσο πληθαίνουν οι έρευνες και τα δεδομένα που αφορούν στην οδική ασφάλεια. Ζητήματα που αναλύονται είναι το ποιος αποφασίζει ποιος ζει και ποιος πεθαίνει, το ενδεχόμενο να δημιουργήσουν προβλήματα στην κυκλοφορία κ.α. Πρόσφατα στη συζήτηση προστέθηκε και το χρώμα του δέρματος.
Σε έρευνα που διεξήγαγε το Ινστιτούτο τεχνολογίας της Γεωργίας έαν κάποιος έχει σκούρο δέρμα τα συστήματα στα αυτ΄πνομα οχήματα είναι πιο δύσκολο να τον διακρίνουν σαν πεζό. Οι ερευνητές ξεκίνησαν με μια απλή ερώτηση: Πόσο ακριβή είναι τα μοντέρνα μοντέλα ανίχνευσης αντικειμένων, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται από αυτονομα αυτοκίνητα, ανιχνεύουν ανθρώπους από διαφορετικές δημογραφικές ομάδες;
Για να ανακαλύψουν, εξέτασαν ένα μεγάλο σύνολο εικόνων που περιέχουν πεζούς διαχωρίζοντας τους πεζούς με βάση την κλίμακα Fitzpatrick, ένα σύστημα ταξινόμησης των ανθρώπινων δερμάτων από το φως στο σκοτάδι. Εν συνεχεία ανέλυσαν πόσο συχνά τα μοντέλα ανίχνευαν σωστά την παρουσία ανθρώπων στην ομάδα με ανοιχτόχρωμο δέρμα σε σχέση με το πόσο συχνά το πήραν σωστά με τους ανθρώπους στην ομάδα με σκουρόχρωμη επιδερμίδα.
Το αποτέλεσμα; Η ανίχνευση ήταν κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες λιγότερο ακριβής, κατά μέσο όρο, για την ομάδα με σκούρο δέρμα. Αυτή η ανισότητα ενισχυόταν περαιτέρω όταν οι ερευνητές έβαζαν και μεταβλητές όπως η ώρα της ημέρας στις εικόνες.