“Δεν υπάρχουν ιδέες – υπάρχουν μονάχα άνθρωποι που κουβαλούν τις ιδέες – κι αυτές παίρνουν το μπόι του ανθρώπου που τις κουβαλάει” είχε γράψει ο Νίκος Καζαντζάκης. Και η σκέψη του είναι ίσως περισσότερο επίκαιρη από ποτέ σήμερα, στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης.
της Βίκυς Γερασίμου
Η ζωή μας αλλάζει και η κατεύθυνση που θα πάρει τις επόμενες δεκαετίες θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το ήθος και τη σύνεση όσων δημιουργούν και κατέχουν εργαλεία ΑΙ. Κολοσσιαίοι όμιλοι, κυβερνήσεις, οργανισμοί ακόμα και παρακρατικές οργανώσεις επενδύουν στην μηχανική εκμάθηση και τα οφέλη που μπορούν να έχουν μελλοντικά. Με βάση έρευνα της PwC μέχρι το 2030 η τεχνητή νοημοσύνη θα συνεισφέρει στην παγκόσμια οικονομία 15,7 τρις δολάρια.
Οι οικονομίες που θα εκμεταλλευτούν σε μεγαλύτερο βαθμό την τεχνολογία και θα έχουν μεγάλα οικονομικά οφέλη είναι η Κίνα όπου το ΑΕΠ της θα αυξηθεί κατά 26% και η Βόρεια Αμερική της οποίας το ΑΕΠ θα ενισχυθεί κατά 14,5%. Συνολικά υπολογίζεται ότι στις δύο αυτές περιπτώσεις στις οικονομίες θα εισρεύσουν 10,7 τρις, δηλαδή το 70% των οικονομικών ωφελειών από την AI.
Σε βάθος χρόνου οι μηχανές γίνονται εξυπνότερες και μέχρι το 2035 κατά τον συγγραφέα Gray Scott “δεν υπάρχει περίπτωση το ανθρώπινο μυαλό να μπορεί πλέον να συμβαδίσει με την νοημοσύνη των μηχανών”. Η συμβολή της εν λόγω τεχνολογίας στην επιστήμη της ιατρικής είναι αδιαμφισβήτητη. Πλέον είναι εφικτό με ένα scanning εγκεφάλου να βρεθεί ποιος θα νοσήσει από Alzheimer έξι χρόνια πριν τη διάγνωση, η ρομποτική χειρουργική σώζει ζωές, άνθρωποι με αναπηρία μπορούν να επικοινωνήσουν χάρη στη δυνατότητα της AI να μεταφράζει τα σήματα του εγκεφάλου σε λόγο, ανάλυση του προσώπου αναγνωρίζει γενετικές ανωμαλίες και πολλές εφαρμογές που αφορούν την θεραπεία του καρκίνου δοκιμάζονται από επιστήμονες.
Αυτή είναι όμως η μία όψη του νομίσματος. Τον Απρίλιο του 2018 επιστήμονες του ΜΙΤ δημιούργησαν τον “Norman”, την πρώτη “ψυχοπαθητική”μηχανή. Φοβηθήκατε; Ακόμα και το όνομα δεν επιλέχθηκε τυχαία, καθώς προέρχεται από τον Norman Bates, τον γνωστό ψυχοπαθή ήρωα του Χίτσκοκ στο έργο “Psycho”. Τα τελευταία χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη αναπτύσσεται σε πολλούς κλάδους. Ένας εξ αυτών είναι και η ασφαλιστική αγορά. Διεθνείς αντ-ασφαλιστικοί όμιλοι αναπτύσσουν συνεργασίες με εξειδικευμένες εταιρείες τεχνολογίας ή ακόμα και δημιουργούν τμήματα ΑΙ.
Σε αγώνα δρόμου οι ασφαλιστικές για την ΑΙ
Η τεχνητή νοημοσύνη έχει ήδη εφαρμοστεί με θετικά αποτελέσματα στην ασφάλιση. O “Jim” της lemonade είναι ίσως από τα πιο γνωστά παραδείγματα. Οι State Farm, Progressive και Liberty Mutual επίσης χρησιμοποιούν την εκμάθηση μηχανών σε εφαρμογές του κλάδου αυτοκινήτων, ενώ η Allstate έχει δημιουργήσει την βοηθό “Abbie” (Allstate Business Insurance Expert ). Η Zurich, η 5η μεγαλύτερη ασφαλιστική στην Ευρώπη δήλωσε το 2018 ότι με τα ρομπότ στις αποζημιώσεις μείωσε το χρόνο εργασίας ετησίως κατά 40.000 ώρες, η AXA XL πρόσφατα ανακοίνωσε τη συνεργασία της με την εταιρεία ΑΙ Cogito, η AXA συνεργάζεται με την TensorFlow για να βελτιστοποιήσει την τιμολόγηση και η Generali συνεργάζεται επίσης με την Cogito.
Οι τάσεις στην ιδιωτική ασφάλιση
Η τεχνητή νοημοσύνη και η εκμάθηση μηχανών εφαρμόζεται σε 4 τομείς στον ασφαλιστικό κλάδο:
α) Στην συμπεριφορική τιμολόγηση: Στην ουσία τα ασφάλιστρα εξατομικεύονται με βάση τα δεδομένα που συλλέγονται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ασφάλιση οχημάτων, όπου οι “συνετοί” οδηγοί επιβραβεύονται αλλά και τα data που αφορούν στο πως ζούμε και το πόσο αθλούμαστε που διαμορφώνουν τα ασφάλιστρα σε συμβόλαια υγείας.
β) στη βελτιστοποίηση της εμπειρία πελατών & την εξατομίκευση της κάλυψης: Η AI εξατομικεύει την επικοινωνία και αξιοποιεί τα chatbots. Απόρροια της νέας τεχνολογίας είναι και τα λεγόμενα on demand ασφαλιστικά προϊόντα
γ) στον ταχύτερο διακανονισμό απαιτήσεων: Οι διαδικτυακές διασυνδέσεις και οι εικονικοί διακανονιστές απαιτήσεων θα καταστήσουν αποτελεσματικότερο το διακανονισμό και την πληρωμή απαιτήσεων μετά από ατύχημα
δ) στη μείωση – καταπολέμηση των περιπτώσεων απάτης
O Pepper στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Θα έλεγε κανείς ότι είναι από τις ειδήσεις που πέρασαν απαρατήρητες στο διεθνή τύπο. O Pepper είναι το πρώτο ρομπότ που μπήκε στο κοινοβούλιο της Βρετανίας και συνομίλησε με τους βουλευτές για την τεχνητή νοημοσύνη στην εκπαίδευση. Με το κόστος του να ανέρχεται στις 10.000-12.000 λίρες αρκετά πανεπιστήμια στη Βρετανία έχουν στην κατοχή τους ένα robot Pepper. Μεταξύ άλλων είναι προγραμματισμένο να βοηθάει παιδιά με ειδικές ανάγκες και να βελτιώνει την αντίληψή τους καθώς και να βοηθάει ανθρώπους της τρίτης ηλικίας.
Μυθιστόρημα με συγγραφέα την…AI
Ο Ross Goodwin, Creative Technologist στις Τέχνες και επικεφαλής Machine Learning στην Google, δημιούργησε μία μηχανή που μπορεί να γράψει μυθιστόρημα. Το βιβλίο ονομάστηκε “1 the road” και είναι εμπνευσμένο από την νουβέλα του Jack Kerouac που επικεντρώνεται σε ένα ταξίδι. Το κείμενο παρουσιάστηκε στην αρχική του μορφή και αυτό όπως αναφέρει ο Goodwin δεν έκανε καμία επέμβαση στο κείμενο” για να δείξει αυτό που μπορεί η μηχανή να κάνει στην πιο ανεπεξέργαστη μορφή του”.
O Norman του Psycho
“Παρά το γεγονός ότι ο Will Smith έφτιαξε ολόκληρη ταινία για να μας προειδοποιήσει για τους κινδύνους της ΑΙ επιστήμονες από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης MIT δημιούργησαν έναν ΑΙ αλγόριθμο που ονομάζεται Norman και είναι το πρώτο ψυχοπαθές ρομπότ ”γράφει σε σχόλιο του το Time. Ο Norman δημιουργήθηκε το 2018 και ο στόχος της ομάδας ήταν να διερευνηθεί πόσο θα επηρεαστεί η συμπεριφορά του όταν θα εκτεθεί αποκλειστικά σε βίαιο περιεχόμενο. Αυτό που έκαναν λοιπόν οι επιστήμονες μετά από τη δημιουργία αρνητικών εικόνων στο ρομπότ ήταν να να εφαρμόσουν το λεγόμενο τεστ Ρόρσαχ. Πρόκειται για εικόνες αφηρημένες που οι ψυχίατροι τις χρησιμοποιούν για να κάνουν διάγνωση της σχιζοφρένειας. Συνήθως στις αφηρημένες εικόνες οι υγιείς ψυχικά άνθρωποι βλέπουν θετικά στοιχεία και οι σχιζοφρενείς βίαια. Ειδικότερα στην εικόνα που ένα κλασικό σύστημα ΑΙ βλέπει λουλούδια ο Norman έβλεπε έναν άνθρωπο που κάποιος τον πυροβολεί, στην εικόνα που η κλασική ΑΙ βλέπει πουλιά να κάθονται πάνω σε ένα δέντρο Norman έβλεπε έναν άνθρωπο που ήταν στην ηλεκτρική καρέκλα νεκρός και στην εικόνα που η υγιής ΑΙ έβλεπε έναν άνθρωπο να κρατάει μία ομπρέλα ο Norman έβλεπε έναν άντρα να πυροβολείται μπροστά στη γυναίκα του η οποία ούρλιαζε κ.ο.κ. Τα συμπεράσματα δικά σας…
Είναι παντού
Η εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης γίνεται σε εξαιρετικά ευρύ φάσμα, αγγίζοντας στην ουσία όλους τους κλάδους από την αυτοκινητοβιομηχανία και τα αυτόματα οχήματα μέχρι την παραγωγή τροφίμων και την ιατρική. Η γαλλική ομάδα Obvious έφτιαξε ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που δημιουργεί έργα τέχνης, πούλησε μάλιστα ένα στα τέλη του 2018 για 430.000 δολάρια. H PepsiCo πρόσφατα τοποθέτησε κινούμενα-ρομπότ πωλητές snack στο University of Pacific, η Nasa χρησιμοποιεί την ΑΙ για να εντοπίσει ζωή σε άλλους πλανήτες και μεγάλα ειδησεογραφικά μέσα – BBC, CBS, the New York Times, Forbes, Associated Press & Reuters -μέσω της ΑΙ δημοσιεύουν ειδήσεις.
Πηγές: time.com, bbc.com, pwc.com, emerj.com, mckinsey.com, cbc.ca & norman-ai.mit.edu
Αναδημοσίευση από Ασφαλιστικό Marketing Φεβρουαρίου 2019