Το φαγητό που τρώμε στέλνει 11 εκατομμύρια από εμάς πρόωρα στον τάφο κάθε χρόνο. Τα στοιχεία είναι ανατριχιαστικά και αναδεικνύουν τη διατροφή ως το νούμερο 1 “δολοφόνο”, ξεπερνώντας ακόμη και το κάπνισμα.
Σύμφωνα με την ανάλυση, που δημοσιεύει το Lancet, η καθημερινή διατροφή εμπλέκεται στον έναν στους πέντε θανάτους ανά τον κόσμο.
Το αλάτι – είτε στο ψωμί, είτε στη σάλτσα σόγιας, είτε σε επεξεργασμένα γεύματα – φάνηκε ότι συντομεύει τις περισσότερες ζωές. Οι ερευνητές λένε ότι αυτή η μελέτη δεν αφορά στην παχυσαρκία, αλλά στις “κακής ποιότητας” διατροφές, που καταστρέφουν την καρδιά και προκαλούν καρκίνο.
Η μελέτη Global Burden of Disease δείχνει με τον πιο έγκυρο τρόπο πώς οι άνθρωποι πεθαίνουν σε κάθε χώρα του κόσμου. Η τελευταία ανάλυση χρησιμοποίησε τις εκτιμήσεις των διατροφικών συνηθειών ανά χώρα, για να καθορίσει πόσο συχνά η διατροφή μειώνει ζωές. Τι περιείχαν, λοιπόν, οι επικίνδυνες διατροφές;
- Πολύ αλάτι – τρία εκατομμύρια θάνατοι
- Λίγα δημητριακά ολικής αλέσεως – τρία εκατομμύρια θάνατοι
- Ελάχιστα φρούτα – δύο εκατομμύρια θάνατοι
- Μικρές ποσότητες ξηρών καρπών με κέλυφος, σπόρων, λαχανικών, ωμέγα-3 από θαλασσινά και φυτικών ινών ήταν οι άλλοι κύριοι δολοφόνοι
Περίπου 10 εκατομμύρια από τα 11 εκατομμύρια θανάτους, που σχετίζονται με τη διατροφή, οφείλονται σε καρδιαγγειακές παθήσεις και αυτό εξηγεί γιατί το αλάτι είναι τόσο σοβαρό πρόβλημα. Το πολύ αλάτι αυξάνει την αρτηριακή πίεση κι αυτή με τη σειρά της αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων. Το αλάτι μπορεί, επίσης, να έχει άμεση επίδραση στην καρδιά και στα αιμοφόρα αγγεία, οδηγώντας σε καρδιακή ανεπάρκεια, όταν το όργανο δεν λειτουργεί αποτελεσματικά.
Τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Είναι «καρδιοπροστατευτικά» και μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων. Οι καρκίνοι και ο διαβήτης τύπου 2 αφορούσαν στους υπόλοιπους θανάτους, που σχετίζονται με τη διατροφή. Οι μεσογειακές χώρες, όπως η Γαλλία, η Ισπανία, το Ισραήλ έχουν κάποια από τα χαμηλότερασ ποσοστά θανάτων στον κόσμο.
Οι νοτιοανατολικές χώρες, η Νότια και η Κεντρική Ασία βρίσκονται στο άλλο άκρο. Ενδεικτικά το Ισραήλ έχει τους λιγότερους θανάτους, που σχετίζονται με τη διατροφή – 89 ανά 100.000 τον χρόνο και το Ουζμπεκιστάν τους περισσότερους – 892 ανά 100.000 τον χρόνο. Η Κίνα καταναλώνει τεράστιες ποσότητες αλατιού, η σόγια και άλλες αλμυρές σάλτσες αποτελούν βασικό κομμάτι της κουζίνας της. Έχει το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας εξαιτίας του αλατιού από όλες τις χώρες.
Πηγή: healthmag.gr