του Πλάτωνα Τσούλου
Η επόμενη βουλευτική περίοδος θα είναι αυτή που θα κρίνει την τύχη της πρότασης της ασφαλιστικής αγοράς για μια νέα μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό, πρόταση που οργανώθηκε και παρουσιάσθηκε από το ΙΟΒΕ.
Η νέα παρέμβαση που επιχειρεί η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος έρχεται να δώσει απαντήσεις και κυρίως λύσεις στο νέο αδιέξοδο στο οποίο, όπως αναφέρουν τα στελέχη της αγοράς, θα οδηγηθεί στο μέλλον το ισχύον συνταξιοδοτικό καθεστώς.
Η αναιμική ρευστότητα με την οποία θα βρεθεί αντιμέτωπο, θα υποχρεώσει την επόμενη κυβέρνηση να διερευνήσει εναλλακτικές προώθησης διορθωτικών κινήσεων ώστε το όποιο πρόβλημα τελικά να ξεπεραστεί. Και, δυστυχώς, όπως συνήθως συμβαίνει, η πρώτη και πλέον εύκολη στην εκτέλεσή της επιλογή θα προβλέπει νέες περικοπές στις αποδοχές των συνταξιούχων, όπως και αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές.
Αναλογιστικά, η διαχείριση ενός νέου κύκλου επιθετικών παρεμβάσεων κατά εργαζομένων και συνταξιούχων προφανώς και είναι αντιμετωπίσιμη, όμως και σε επίπεδο πολιτικής.
Πώς για παράδειγμα η επόμενη κυβέρνηση θα πείσει τους πολίτες της χώρας ότι ενώ τα μνημόνια θα έχουν περάσει στην… ιστορία, είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει εκ νέου μνημονιακές πρακτικές;
Υψηλόβαθμα στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς με βαθιά γνώση στο αντικείμενο θεωρούν ότι, δεν θα αργήσει η στιγμή που οι κυβερνώντες θα οδηγηθούν σε μια δεύτερη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, πιεζόμενοι από τις συνέπειες αφενός του δημογραφικού προβλήματος της χώρας, αφετέρου των μειωμένων εισφορών προς τα Ταμεία που προκαλούν οι ψαλιδισμένες τα τελευταία χρόνια αμοιβές των απασχολούμενων.
Στη φάση αυτή είναι που θα έρθει η πρόταση της ΕΑΕΕ να δώσει μια περισσότερο ήπια εναλλακτική για ένα νέο μεταρρυθμιστικό κύκλο στις συντάξεις.
Τότε θα τεθούν στη ζυγαριά, από τη μια το σενάριο των πιθανών νέων περικοπών και από την άλλη η καθιέρωση ενός συμπληρωματικού κεφαλαιοποιητικού συστήματος απόδοσης μελλοντικών συντάξεων. Η εναλλακτική πρόταση της Ένωσης θα έχει δηλαδή απέναντί της μια επιθετική προοπτική για εργαζόμενους και συνταξιούχους, οπότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι η πλάστιγγα θα γείρει υπέρ της.
Στο μεσοδιάστημα ο κλάδος θα κληθεί:
• να προετοιμάσει και να υποστηρίξει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την πρότασή του
• να διαβουλευθεί με την επόμενη κυβέρνηση το χρόνο και το πλαίσιο μετάβασης στο νέο καθεστώς
• να προλάβει τις όποιες εξελίξεις που θα καθιστούσαν υποχρεωτικό το σενάριο των περικοπών
• να δημιουργήσει στο ευρύ κοινό όλες τις αναγκαίες προσλαμβάνουσες ώστε να αξιολογήσει ορθά την κρισιμότητα του θέματος και μόνο του να κατευθυνθεί προς τη λογική αλλαγής της φιλοσοφίας του συνταξιοδοτικού συστήματος, αντιλαμβανόμενο ότι, επί της ουσίας, άλλη διέξοδος δεν υφίσταται
Το βέβαιο είναι ότι για την όποια νέα, αναίμακτη για εργαζόμενους και συνταξιούχους, μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, θα απαιτηθούν όχι μόνο τεκμηριωμένες προτάσεις, αλλά και καλά οργανωμένες κινήσεις σε όλα τα επίπεδα και κυρίως στο πεδίο της πολιτικής, όπου παραδοσιακά κολλούν οι προτάσεις της Ένωσης.
Πρόκειται για τελευταία ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί!
Πηγή: Ασφαλιστικό Marketing Μαιου 2019