Τη βάση διαλόγου μεταξύ Πολιτείας, φορέων και ιδιωτικής ασφάλισης έβαλαν οι ομιλητές ενώπιον 230 περίπου συμμετεχόντων στο 3ο Ασφαλιστικό Συνέδριο με τίτλο «Η ασφαλιστική αγορά «συνταγογραφεί» λύσεις για την υγεία», το οποίο διοργάνωσε Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ την Τρίτη 11 Ιουνίου 2019.
Ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, απευθυνόμενος προς όλους τους εμπλεκόμενους με τον χώρο της υγείας φορείς και τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων, επεσήμανε ότι για το πρόβλημα της ασφάλισης δεν υπάρχει απόλυτη συμφωνία ούτε για τη διάγνωση, αλλά ούτε και για την ενδεικνυόμενη «θεραπεία». Τόνισε ότι η πρόσφατη έκθεση της ΕΕ «αναφέρει ως εθνική υποχρέωση την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και την ανάπτυξη του θεσμού του οικογενειακού γιατρού μέσω των τοπικών μονάδων υγείας που αναπτύσσονται σε όλη τη χώρα». Ο κ. Ξανθός εξέφρασε επίσης την άποψη ότι η συζήτηση για το παρόν και το μέλλον του ασφαλιστικού συστήματος, ειδικά στο κομμάτι που αφορά τον τομέα της υγείας, γίνεται σε ένα περιβάλλον το οποίο έχει αλλάξει ριζικά τα τελευταία χρόνια και στο οποίο έχει επισυμβεί μία σημαντική κοινωνική κατάκτηση, καθώς πλέον εφαρμόζεται πολιτική καθολικής κάλυψης και εγγυημένης πρόσβασης των ανασφάλιστων ανθρώπων στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ― γεγονός που πρέπει να αναγνωριστεί ως μεγάλη τομή στην πολιτική υγείας και στην κοινωνική πολιτική της χώρας τα τελευταία χρόνια και μάλιστα εν μέσω κρίσης, εν μέσω περιορισμών, εν μέσω λιτότητας.
Ο Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Αναστάσιος Πετρόπουλος, τόνισε ότι αποτελεί συνταγματική υποχρέωση η παροχή κοινωνικής ασφάλισης. Επιπλέον, το κόστος για την προστασία του πληθυσμού από τους κινδύνους της ασθένειας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την εισφορά για την ασφάλιση κινδύνου για την υγεία των πολιτών και αυτό έχει καταδειχθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων 8 ετών της ανθρωπιστικής κρίσης. Ο κύριος Πετρόπουλος υπογράμμισε ότι η κοινωνική ασφάλιση πραγματικά συνέβαλε καθοριστικά για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και του προβλήματος των πολιτών που δεν είχαν καμία δυνατότητα περίθαλψης.
Ο Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Ν.Δ., Ιωάννης Βρούτσης, άσκησε δριμεία κριτική στο κυβερνητικό έργο στον χώρο της υγείας, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι από 01/01/2015 δεν έχει βγει ούτε μία επικουρική σύνταξη αναπηρίας (περισσότερες από 250.000 συντάξεις είναι σε εκκρεμότητα), ενώ η κοινωνική πολιτική του κράτους έχει ακόμα παθογένειες, αλλά και δυνατότητες για να γίνει καλύτερη. Ο κ. Βρούτσης ανέφερε ότι η Νέα Δημοκρατία ήταν και παραμένει σταθερά υπέρ της δημόσιας υγείας και της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, σημειώνοντας όμως ότι για την καλύτερη άσκηση της κοινωνικής πολιτικής χρειάζονται πόροι ― δεδομένο που ξεχνά η κυβέρνηση τα τελευταία 4,5 χρόνια ενοχοποιώντας την ιδιωτική πρωτοβουλία.
Ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, Πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) και Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Eurolife ERB Insurance Group, ανέφερε ότι είναι προφανές πλέον ότι το κράτος δεν μπορεί με ίδιους πόρους να καλύψει τις δαπάνες για την υγεία έτσι ώστε να μην χρειάζεται να συμμετέχει ο απλός πολίτης και τόνισε ότι αυτή είναι και η αιτία του προβλήματος του δημόσιου συστήματος υγείας. Η ΕΑΕΕ είναι υπέρ του δημόσιου συστήματος υγείας, αλλά υποστηρίζει ότι χρειάζεται διαφορετικό μείγμα στην άσκηση πολιτικής. Ακόμη και τα λίγα κίνητρα για την ασφάλιση υγείας εξαφανίστηκαν με την κρίση και έτσι το 41% των δαπανών υγείας συνολικά πληρώνεται από την τσέπη του πολίτη στην Ελλάδα, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο μέσος όρος είναι 21%. Σύμφωνα με τον κ. Σαρρηγεωργίου, αυτό είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να επιλύσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι.
Ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, επεσήμανε τη διαφορά του τρόπου σκέψης μεταξύ της αγοράς και των πολιτικών, καθώς η αγορά κοστολογεί το κόστος με οικονομικούς όρους ενώ οι πολιτικοί με πολιτικούς. Τόνισε ότι ο ασφαλιστικός κλάδος αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση και αναφερόμενος στις δυνατότητες του κλάδου σημείωσε εμφατικώς ότι για τον ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης στη χώρα αποφασίζει συνολικά και η Ευρωπαϊκή Ένωση, οπότε τελικώς αυτός ο ρόλος θα πρέπει να εξυπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες ανεξαρτήτως πολιτικών αποφάσεων.
Το πρώτο πάνελ με θέμα «ΣΔΙΤ: Μια win-win σχέση συνεργασίας κρατικών νοσοκομείων – ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών» συντόνισε ο Πλάτων Τσούλος, Διευθυντής Σύνταξης της Ναυτεμπορικής και συμμετείχαν οι: Δρ. Παναγιώτης Γεωργακόπουλος, Ιατρός, Πνευμονολόγος και Αντιπρόεδρος στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), Κωνσταντίνος Κουγιουμουτζής, Γενικός Διευθυντής Λειτουργιών, NN Hellas, Αναστασία Μπαλασοπούλου, Διοικήτρια Π.Γ.Ν.Α. στο «Ιπποκράτειο», Χριστόφορος Σαρδελής, Πρόεδρος, Εθνική Ασφαλιστική και Αχιλλέας Σδράκας, Chief Operations Officer, Allianz Ελλάδος. Τα θέματα που επισημάνθηκαν ήταν οι τρόποι συνεργασίας που πρέπει να ανακαλύψουν ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας ξεπερνώντας τις όποιες ιδεοληψίες και πιθανές αντιπαραθέσεις και στόχο τη μείωση του κόστους των παρεχόμενων υπηρεσιών με εκ παραλλήλου αύξηση της ποιότητάς τους, η εποικοδομητική κριτική των εμπλεκομένων και στους δύο τομείς ώστε να αναζητηθούν τα λάθη, τα αίτια των καθυστερήσεων και ως εκ τούτου η αύξηση της ικανοποίησης των ασθενών. Τονίστηκε ότι οι πάροχοι ιδιωτικής ασφάλισης επιζητούν συνέργειες μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με στόχο τη μείωση του συνολικού κόστους της υγείας και της επίτευξης χρηματοδότησης, ενώ εάν χρησιμοποιηθούν σωστά τα υπάρχοντα εργαλεία μπορεί να επιτευχθεί βελτίωση των υπηρεσιών σε όλα τα επίπεδα.
Το δεύτερο πάνελ με θέμα «Ασφαλιστική αγορά: Πώς “απαντά” στις νέες ανάγκες της κοινωνίας σε θέματα υγείας και πώς οικοδομεί έναν νέο κώδικα “επικοινωνίας” με τις ιδιωτικές κλινικές» συντόνισε ο Γιώργος Σακκάς, δημοσιογράφος της Ναυτεμπορικής και συμμετείχαν οι: Αντώνης Βουκλαρής, Διευθύνων Σύμβουλος στο Όμιλο Ευρωκλινικής, Δημήτρης Γαβαλάκης, Γενικός Γραμματέας στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών και Συντονιστής Ασφαλιστικών Πρακτόρων – Ιδιοκτήτης Life Plan insurance, Παναγιώτης Δημητρίου, Διευθύνων Σύμβουλος στη Generali Hellas A.E., Ερρίκος Μοάτσος, Διευθύνων Σύμβουλος στην ΑΧΑ Ασφαλιστική, Σωτήρης Μπερσίμης, Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και Μιχάλης Τζωρτζωρής, Πρόεδρος στον Σύνδεσμο Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ) και Διευθύνων Σύμβουλος της Amt Μεσίτες Ασφαλίσεων.
Τα θέματα που απασχόλησαν τους συμμετέχοντες, μεταξύ άλλων, ήταν η απουσία κινήτρων ένταξης των πολιτών στην ιδιωτική ασφάλιση καθώς δεν υπάρχουν φοροαπαλλαγές ή ένα γενικότερο σχετικό πλαίσιο προσέλκυσης όπως συμβαίνει από ετών σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, η σημαντικότητα της πρόληψης καθώς έχει πολύ σημαντικότερο κόστος για την κοινωνία από ό,τι έχει η θεραπεία του προβλήματος και για τούτο πρέπει να αναδειχθεί η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και να αναληφθούν πρωτοβουλίες στο επίπεδο αυτό από τις ασφαλιστικές εταιρείες μεταξύ των οποίων και η ενημέρωση των πολιτών. Επισημάνθηκε επίσης ότι η κοινωνία έχει προχωρήσει πολύ περισσότερο από τον τρόπο που την κατανοούν μερικές φορές οι πολιτικοί αν και πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη στην κατεύθυνση του να κατανοήσουν οι πολίτες την ανάγκη του πως πρέπει να αντιμετωπίσουν συνδυαστικά την ασφάλιση του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα. Η ασφαλιστική αγορά κατά τη διάρκεια της κρίσης απέδειξε ότι διαθέτει και ευελιξία και προσπάθησε να έχει οικονομικότερα προγράμματα βελτιώνοντας συγχρόνως και τις παρεχόμενες υπηρεσίες της και την εξυπηρέτηση των πελατών της, ενώ τονίστηκε ότι μπορεί να κάνει πολύ περισσότερα, αρκεί να έχει το κατάλληλο πλαίσιο λειτουργίας.
Το τρίτο πάνελ με θέμα «Δημογραφικό: Προκλήσεις και λύσεις για την ορθολογικότερη ασφάλιση της Υγείας» συντόνισε ο Πλάτων Τσούλος, Διευθυντής Σύνταξης της Ναυτεμπορικής και συμμετείχαν οι: Αναστάσιος Πετρόπουλος, Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Κυριάκος Αποστολίδης, Γενικός Διευθυντής της MetLife Ελλάδας και Κύπρου, Γιάννης Καντώρος, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου INTERAMERICAN και Πλάτων Τήνιος, Οικονομολόγος και Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Τα θέματα που κυριάρχησαν στη συζήτηση, μεταξύ άλλων, ήταν η αβεβαιότητα που επικρατεί στην αγορά από την έλλειψη ενός μακροπρόθεσμου πλάνου και από την έλλειψη ελέγχου σχετικώς με τις επερχόμενες αλλαγές που προέρχονται από το δημογραφικό πρόβλημα που δημιουργεί την ιδιαιτερότητα συγκέντρωσης των δαπανών υγείας προς τα τελευταία έτη του βίου με άνιση κατανομή δαπανών και τις νέες ανάγκες των πολιτών που επιζητούν νέες θεραπείες με αυξημένο κόστος και που επιβάλλουν συντονισμό πολιτικών μεταξύ Πολιτείας και ιδιωτικών φορέων, διαχρονικότητα αυτών των πολιτικών (εκτός εκλογικών κύκλων) και τη λήψη γενναίων αποφάσεων στον τρόπο χρηματοδότησης και προβολής στατιστικών δεδομένων. Τονίστηκε επίσης ότι το δημογραφικό, εκτός από «δημιουργό» προβλημάτων, είναι μια σημαντική πρόκληση η οποία συνίσταται σε επιμήκυνση του ανθρώπινου βίου με καλύτερη υγεία.
Στο συνέδριο συμμετείχαν ως χορηγοί οι:
Allianz Ελλάδoς, ΑΧΑ Ασφαλιστική, CNP ΖΩΗΣ, COSMOTE, ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ, ERGO Ασφαλιστική Α.Ε., Eurolife ERΒ Ασφαλιστική, Generali Hellas AAE, Interamerican, MetLife, NN Hellas Ασφάλειες Ζωής, Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ
Ως χορηγοί επικοινωνίας οι:
STAR ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, Asfalisinet.gr, Ασφαλιστικό Marketing, Επιχειρώ, Insurance Daily, Insurance-eea.gr, Μarketnews, Tvstar.gr
ενώ είχε την αιγίδα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ), της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΑ) και του Συνδέσμου Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ)