Ποινική δίωξη σε βάρος 38 προσώπων, μεταξύ των οποίων, επιχειρηματίες και στελέχη (νυν και πρώην) της Τράπεζας Πειραιώς, ασκήθηκε από την επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη.
Η δίωξη αφορά δανειοδοτήσεις, χωρίς επαρκείς διασφαλίσεις και «φυγάδευση» κεφαλαίων στο εξωτερικό, την περίοδο των capital control στη χώρα μας. Στρέφεται σε βάρος των αρμόδιων τραπεζικών στελεχών την περίοδο 2015-2016 και αφορά τα αδικήματα της απιστίας, ηθικής αυτουργίας και συνέργειας σε αυτή, καθώς και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, συνολικά τα ποσά τα οποία χορηγήθηκαν σε δάνεια χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις φέρονται να αγγίζουν τα 400 εκατ. Ευρώ, ενώ στο εξωτερικό εκτιμάται ότι έφυγαν περίπου 127 εκατ. ευρώ.
Οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων θεωρούν, πάντως, απολύτως άκυρη τη διαδικασία που ακολουθήθηκε και κυρίως την ποινική δίωξη. Προτίθενται μάλιστα να ζητήσουν πειθαρχική έρευνα στο βαθμό, που όπως αναφέρουν, υπήρξαν παραβιάσεις διατάξεων του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας εκ μέρους των συγκεκριμένων εισαγγελέων που δεν μπορεί να οφείλονται σε αμέλεια. Επίσης, μιλούν για αναρμοδιότητα της Εισαγγελίας Διαφθοράς να προχωρήσει την έρευνα.
Η Εισαγγελία Διαφθοράς απάντησε στις αιτιάσεις τους τονίζοντας ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. «Η ποινική δίωξη στην εν λόγω υπόθεση ασκήθηκε από την Εισαγγελία Διαφθοράς, η οποία σύμφωνα με τη ρύθμιση είναι η αποκλειστικώς αρμόδια για το χειρισμό της. Η κλήση σε εξηγήσεις των καθ΄ ών η προκαταρκτική εξέταση έλαβε χώρα σε χρόνο που η Εισαγγελία Διαφθοράς επίσης είχε αποκλειστική αρμοδιότητα και χορηγήθηκε η αιτηθείσα προθεσμία. Ως εκ τούτου δεν τίθεται κανένα ζήτημα καταχρηστικότητας της δίωξης» ανέφερε.
Πηγή ΕΡΤ