Η ασφαλιστική αγορά παραμένει ανθεκτική, ωστόσο οι φορείς της βιομηχανίας θα πρέπει να συμβαδίζουν με μια αγορά που «σκληραίνει γρήγορα». Σύμφωνα με την έκθεσή της AON “Ασφαλιστική Αγορά 2019” τον προηγούμενο χρόνο οι μεγάλες πυρκαγιές, οι τροπικοί κυκλώνες και οι σοβαρές καταιγίδες προκάλεσαν οικονομικές απώλειες σε παγκόσμια κλίμακα ύψους 225 δισεκατομμυρίων δολαρίων και 90 δισεκατομμύρια ασφαλισμένες ζημίες. Αυτό καθιστά το 2018 το δεύτερο έτος με τις μεγαλύτερες οικονομικές απώλειες που καταγράφονται από καταστροφές μετά το 2017 που οι ζημιές ανήλθαν στα 358 δισεκατομμύρια.
Όπως επισημαίνει η Aon οι απώλειες από καταστροφές κατέστησαν το 2017 και το 2018 τις πιο δαπανηρές χρονιές για τους ασφαλιστές που έχουν καταγραφεί ποτέ.
Άλλα βασικά ευρήματα της έκθεσης είναι τα εξής:
Για το 2018, οι κυκλώνες και οι τυφώνες ήταν η σημαντικότερη αιτία οικονομικών ζημιών, αντιπροσωπεύοντας το 20% του συνολικού συνόλου. Ακολουθούν οι πυρκαγιές στην Καλιφόρνια, οι πλημμύρες στην Ιαπωνία και η ξηρασία στις ΗΠΑ.
Αν και το 2018 κατέχει το ρεκόρ για το έτος με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομική ζημία για καταστροφές, οι ασφαλισμένες ζημιές για το έτος ήταν 90 δισεκατομμύρια δολάρια (134 δισεκατομμύρια δολάρια το 2017)
Ενάντια στις απώλειες αυτές, οι παγκόσμιες ασφαλιστικές εταιρείες είχαν μεγαλύτερη κεφαλαιακή βάση, η οποία αυξήθηκε κατά 3,3% μέχρι το τέλος του 2017 σε 4,4 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.
Παρά την πτώση του συνολικού αντασφαλιστικού κεφαλαίου κατά 3% από το 2017 έως το 2018, η αγορά αντασφαλίσεων είναι καλά κεφαλαιοποιημένη. Το 2018, το παγκόσμιο κεφάλαιο αντασφαλιστών εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 585 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ – 30% υψηλότερα από το 2011.
Η έκθεση εντόπισε τα ακόλουθα ως τους κορυφαίους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι ασφαλιστές:
- Cyberattacks και παραβιάσεις δεδομένων
- Βλάβη της φήμης / μάρκας
- Επιχειρηματική διακοπή
- Ρυθμιστικές αλλαγές
- Καιρός / Φυσικές καταστροφές
- Οικονομική επιβράδυνση
Ο Russell Quilley, επικεφαλής του γραφείου της Aon στον Καναδά, σχολίασε ότι οι κεφαλαιακές θέσεις των ασφαλιστικών εταιρειών παραμένουν ισχυρές, Ωστόσο, προειδοποίησε επίσης ότι οι ασφαλιστές θα πρέπει να προσαρμοστούν γρήγορα, καθώς οι συνθήκες θα μπορούσαν να γίνουν ακόμη χειρότερες στο εγγύς μέλλον.
Πηγή: .insurancebusinessmag