Αυξήσεις στις μελλοντικές κύριες συντάξεις, επαναφορά των επικουρικών συντάξεων στο επίπεδο του Μαΐου 2016 και ανατροπή του συστήματος εισφορών για τους Μη Μισθωτούς. Αυτό είναι το τριπλό ”μήνυμα” από τις αποφάσεις του ΣτΕ σε σχέση με τη συνταγματικότητα του νόμου Κατρούγκαλου, η περίληψη των οποίων δημοσιεύτηκε την περασμένη Παρασκευή.
Συγκεκριμένα, το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικά τα χαμηλά ποσοστά αναπλήρωσης για τους συνταξιούχους με πολλά έτη ασφάλισης (όπως αυτά προβλέπονται στο νόμο Κατρούγκαλου από τον Μάιο του 2016), αλλά έκρινε συνταγματική τη βάση υπολογισμού των συντάξεων. Επίσης, οι αποφάσεις του δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ, αλλά θα ισχύσουν από τη στιγμή της δημοσίευσης τους. Συνεπώς οι όποιες αυξήσεις στα ποσοστά αναπλήρωσης αποφασίσει η κυβέρνηση, θα αφορούν -σύμφωνα με το βασικό σενάριο -μόνο τους μελλοντικούς συνταξιούχους.
Το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικές όλες τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις που έγιναν τον Ιούνιο του 2016. Η ισχύς των αποφάσεων του θα ξεκινήσει σε 6 μήνες. Συνεπώς από τον ερχόμενο Απρίλιο το νωρίτερο, θα πρέπει η κυβέρνηση να επαναφέρει τις επικουρικές συντάξεις στο επίπεδο του Μαΐου 2016.
Τέλος, το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικές τις εισφορές 20% (υπέρ ΕΦΚΑ) και 6,9% (υπέρ ΕΟΠΥΥ) στο εισόδημα των μη μισθωτών. Έτσι η κυβέρνηση είτε θα πρέπει να τις μειώσει, ρίχνοντας τις εισφορές ΕΦΚΑ στο 6,7% και τις εισφορές ΕΟΠΥΥ στο 2,5%, είτε να αλλάξει πλήρως το σύστημα υπολογισμού (πχ όπως εξετάζεται, να θεσπίσει 3 ασφαλιστικές κλάσεις ανάλογα με τα έτη ασφάλισης κάθε Μη Μισθωτού).