Οι φυσικές καταστροφές προκάλεσαν το 2019 οικονομικές απώλειες 150 δις δολαρίων, εκ των οποίων μόνο το 1/3 δηλαδή τα 52 δις ήταν ασφαλισμένες απώλειες.
Σύμφωνα με τη Munich Re το κενό ασφάλισης, ανάμεσα στις συνολικές και τις ασφαλισμένες ζημιές ήταν υψηλότερο το 2019 σε σχέση με το 2018, λόγω των μεγάλων απωλειών από πλημμύρες, που συνήθως δεν καλύθπτονται ασφαλιστικά στην ίδια έκταση με τις καταστροφές από ανέμους, τυφώνες κλπ.
Οι τύφωνες στην Ιαπωνία – Hagibis και Faxai – προκάλεσαν τις μεγαλύτερες απώλειες του έτους όσον αφορά τόσο τις συνολικές οικονομικές απώλειες όσο και τις ασφαλισμένες ζημίες. Το 2019 ήταν η δεύτερη συνεχή χρονιά της χώρας με απώλειες κυκλώνων ρεκόρ, ανέφερε η έκθεση της Munich. Ο Hagibis προκάλεσε συνολικά ζημίες ύψους 17 δισ. Δολαρίων, με ασφαλισμένες ζημίες ύψους περίπου 10 δισ. Δολαρίων, ενώ η Faxai προκάλεσε συνολικές εκτιμώμενες ζημίες ύψους περίπου 9 δισ. Δολαρίων, με ασφαλισμένες ζημίες ύψους περίπου 7 δισ. Δολαρίων.
“Η εποχή των τυφώνων δείχνει ότι πρέπει να λάβουμε υπόψη τις βραχυπρόθεσμες φυσικές κλιματικές διακυμάνσεις καθώς και τις μακροπρόθεσμες τάσεις λόγω της κλιματικής αλλαγής”, δήλωσε ο κ. Ernst Rauch, επικεφαλής του κλιματολογικού και της γεωεπιστήμης στη Munich Re.
“Αυτό που παρατηρούμε είναι ότι ειδικότερα, οι κυκλώνες συσχετίζονται συχνότερα με ακραίες βροχοπτώσεις, όπως ο Hagibis στην Ιαπωνία το 2019 και ο Harvey το 2017 στις Η.Π.Α. Αναγνωρίζοντας αυτά τα στοιχεία μπορούμε να λάβουμε περαιτέρω προληπτικά μέτρα για τη μείωση των ζημιών”, πρόσθεσε.