Στη στρογγυλή τράπεζα για τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στην Υγεία, εκπρόσωποι ασφαλιστικών εταιρειών, αλλά και διοικητικά στελέχη νοσοκομείων και διαγνωστικών κέντρων, συζήτησαν με τον Γενικό Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας, κ. Ιωάννη Κωτσιόπουλο, κατά τη διάρκεια του Πανελλήνιου Συνεδρίου για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας 2019, κατά πόσον σήμερα έχουν ωριμάσει οι περιστάσεις, και αν θα είναι ωφέλιμο για το κράτος και τους πολίτες να αξιοποιηθούν και να προχωρήσουν οι ΣΔΙΤ στο χώρο της υγείας.
Το μεγαλύτερο όφελος των ΣΔΙΤ είναι η διαχείριση του κινδύνου. Αυτό τόνισε ο κ. Ιωάννης Κωτσιόπουλος, ο οποίος παρατήρησε πως χρόνια τώρα οι ΣΔΙΤ βρίσκονται στην ατζέντα στην Ελλάδα, ωστόσο η αγορά δεν έχει ωριμάσει ακόμα, ώστε να τις δεχτεί. «Οι ΣΔΙΤ δεν είναι κάτι καινούργιο, υπάρχει εκτενής διεθνής εμπειρία, καθώς στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Πορτογαλία, αλλά και παγκοσμίως, εφαρμόζονται οι συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα στην υγεία. Ακόμα και η Τουρκία τα τελευταία χρόνια έχει στραφεί στην ιδιωτική αγορά, με τις ΣΔΙΤ σήμερα να ανέρχονται στα 10 δισ. δολάρια και βάσει των οποίων έχουν κατασκευαστεί μεγάλες και αξιόλογες νοσοκομειακές μονάδες», επισήμανε.
Στην παρέμβασή του ο κ. Γιώργος Βελιώτης, Γενικός Διευθυντής Ζωής & Υγείας Interamerican, Πρόεδρος Eurapco Health Group, ανέφερε ότι το μοντέλο των ΣΔΙΤ εφαρμόζεται σε πολλές χώρες, «και το καλύτερο παράδειγμα είναι η Ολλανδία που διαθέτει το καλύτερο σύστημα υγείας». Στη συνέχεια παρουσίασε το μοντέλο που έχουν αναπτύξει στην Εταιρεία και εστιάζει στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Με το μοντέλο αυτό, πρόσθεσε, εκτός από την ικανοποίηση των ασφαλισμένων, μειώνονται και τα κόστη.
Εκ μέρους της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος και Διευθύνων Σύμβουλος της Interamerican, ο κ. Ιωάννης Καντώρος υπογράμμισε ότι υπό προϋποθέσεις η Ένωση εξετάζει θετικά το θέμα των ΣΔΙΤ, «προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της υγείας και της δυνατότητας να έχουν όλοι πρόσβαση σε καλύτερες υπηρεσίες με λογικό κόστος». Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Καντώρο, απαιτείται συνολικός σχεδιασμός του συστήματος υγείας «το οποίο μετράει πολλές δεκαετίες στη πλάτη του και η βασική φιλοσοφία του παραμένει αναλλοίωτη».
Από την πλευρά του, ο κ. Θανάσης Λοπατατζίδης, Εμπορικός Διευθυντής του Ομίλου Affidea, ανέφερε πως αν και η συζήτηση για τις συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια στη χώρα μας, το πλαίσιό της δυστυχώς δεν έχει ακόμη καθορισθεί με σαφήνεια, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αξιολογηθούν οι δυνατότητες, οι ευκαιρίες και τα προβλήματα και να γίνει το επόμενο βήμα. Με βάση τα διεθνή δεδομένα, τόνισε ο κ. Λοπατατζίδης, προκειμένου να υλοποιηθούν συνεργασίες με θετικά αποτελέσματα για το κοινωνικό σύνολο, δεδομένων των περιορισμένων πόρων και των μεγάλων σε πολλές περιπτώσεις ελλείψεων, «είναι απαραίτητη η εξέταση τριών σημαντικών παραγόντων, της πρόσβασης στην υγεία, της ποιότητας στην υγεία, καθώς και της οικονομικής αποδοτικότητας».
Διαβάστε επίσης: Θ. Λοπατατζίδης: Πρόσβαση, Ποιότητα και Αποδοτικότητα, απαραίτητα για τις ΣΔΙΤ στην Υγεία
Οι παραπάνω επισημάνσεις έγιναν στο πλαίσιο συζήτησης με θέμα «Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα στην Υγεία: Είναι σήμερα ο κατάλληλος χρόνος να αξιοποιηθούν και να προχωρήσουν οι ΣΔΙΤ;», κατά τη διάρκεια του Πανελλήνιου Συνεδρίου για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας 2019, που διοργάνωσαν η Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Οικονομίας & Πολιτικής της Υγείας (ΕΕΕΟΠΥ), το Ινστιτούτο Οικονομικών της Υγείας (i-hecon), και η Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας (ΕΕΔΥΥ), η Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Φαρμακοοικονομίας, η Ελληνική Εταιρεία Γενικής Ιατρικής και το Health Policy Institute. Τη συζήτηση συντόνισε ο κ. Θανάσης Παπαμίχος Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας & CEO, Accurate Health Auditing & Consulting USA LLC.