Για την ετοιμότητα της Ελλάδας έναντι της απειλής του κορωνοϊού διαβεβαιώνουν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, συστήνοντας ταυτόχρονα ψυχραιμία και όχι πανικό. Το κυβερνητικό σχέδιο για την έγκαιρη προετοιμασία και τον συντονισμό του κρατικού μηχανισμού έναντι του ενδεχομένου εμφάνισης του κορωναϊού στην χώρα είναι έτοιμο. Το επόμενο βήμα θα είναι η ενημέρωση των πολιτών για την πραγματική κατάσταση και για την αποφυγή πανικού.
Χθες υπήρξε κινητοποίηση, λόγω της εμφάνισης του ιού στην γειτονική Ιταλία, η οποία έδωσε την αφορμή για να τεσταριστεί η ετοιμότητα ως προς την διαχείριση κρουσμάτων και στην χώρα μας και αφετέρου να ληφθούν όλα τα μέτρα που είναι απαραίτητα για την προστασία των πολιτών.
Κατά τη χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τέθηκε το πλαίσιο που θα κινηθεί ο κάθε εμπλεκόμενος φορέας, με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια να δηλώνει αμέσως μετά το τέλος ότι «επειδή υπάρχουν τα γεωγραφικά δεδομένα και της Ιταλίας και μας λένε οι λοιμωξιολόγοι ότι ενδεχομένως αυξάνεται και η πιθανότητα να έρθει στη χώρα μας, η Ελλάδα είναι θωρακισμένη.
Παρουσία 10 υπουργών και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων, οι ειδικοί επιστήμονες που είχαν κληθεί και ανέλαβαν να αναλύσουν όλα τα δεδομένα συζήτησαν διεξοδικά τις δράσεις που απαιτούνται ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες να φτάσει ο κορωνοϊός στην Ελλάδα.
Να συνδράμει με τις γνώσεις του κλήθηκε, μέσω τηλεδιάσκεψης και ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας, και διευθυντής του κέντρου Οικονομικών της Υγείας της London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος σε επικοινωνία μέσω “Skype”, υπήρξε αρκετά καθησυχαστικός.
Πριν την κυβερνητική σύσκεψη, σε ανάρτησή του, ο κ. Μόσιαλος είχε επισημάνει ότι χρειάζεται συντονισμός των δράσεων της κυβέρνησης, ενημέρωση και συνεργασία με τα κόμματα της αντιπολίτευσης (και αξιοποίηση των προτάσεων που θα έχουν για το θέμα αυτό), συνεχής επικοινωνία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και με κυβερνήσεις χωρών που έχουν αναπτύξει η εφαρμόσει σχέδιο αντιμετώπισης πιθανής πανδημίας (Ιταλία, Αγγλία και Γαλλία).
“Η διυπουργική επιτροπή θα πρέπει να ενημερώνει συστηματικά τα ΜΜΕ και τα ΜΜΕ να συμμετάσχουν στην προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος αν προκύψει. Δεν χρειαζόμαστε ιστορίες πανικού και κλίμα τρομολαγνείας αλλά εποικοδομητική στάση και ορθή ενημέρωση των πολιτών από τους ειδικούς της χώρας. Ευτυχώς η χώρα μας έχει πολλούς και καλούς ειδικούς στο τομέα των λοιμώξεων.
Οι μη ιατρικές, γενικότερες δράσεις, θα πρέπει να βασίζονται στην επιστημονική τεκμηρίωση και στην εμπειρία άλλων χωρών.
Με συνοπτικές διαδικασίες η κυβέρνηση θα πρέπει να προσλάβει νοσηλευτές και γιατρούς για να ανοίξουν άμεσα όλα τα κλειστά κρεβάτια των ΜΕΘ. Ακόμη και αν δεν υπάρξει πρόβλημα με τον κορωνοϊό θα έχουμε μεγάλο κέρδος για το σύστημα Υγείας», κατέληξε ο κ. Μόσιαλος.
Ολα τα σενάρια σε περίπτωση που ο κοροναϊός φτάσει στην Ελλάδα
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η οποία και θα έχει την ευθύνη να εφαρμόσει το σχέδιο σε περίπτωση που ο κορονοϊός “περάσει” τα ελληνικά σύνορα, και ιδιαίτερα στην περίπτωση μαζικής εξάπλωσής του, έχει εκπονήσει διαφορετικά σενάρια, ανάλογα με την περιοχή εμφάνισης των κρουσμάτων και την ταχύτητα πολλαπλασιασμού τους.
Το πιο εφιαλτικό από τα σενάρια, σύμφωνα με πληροφορίες (Καθημερινή, ρεπορτάζ Γιάννης Σουλιώτης) αφορά σε ενδεχόμενη πανδημία σε ένα από τα δύο μητροπολιτικά κέντρα της πόλης (Αθήνα και Θεσσαλονίκη). Κατά τις ίδιες πηγές, το σχέδιο αυτό προβλέπει ενεργοποίηση όχι μόνο της Αστυνομίας αλλά και των Eνόπλων Δυνάμεων, εφαρμογή μέτρων για τον αποκλεισμό της κίνησης σε μεγάλα οικοδομικά τετράγωνα, κλείσιμο του μετρό κ.ά.
Πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι για όσο διάστημα η εξάπλωση του ιού αφορά είτε σε τρίτη χώρα (π.χ. Κίνα, Κορέα, Ιράν) είτε σε κράτος-μέλος της Ε.Ε., όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα, αρμόδιο για την υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδιασμού είναι το υπουργείο Υγείας.
Στην περίπτωση εμφάνισης κρουσμάτων στο εσωτερικό της χώρας, αν είναι μεμονωμένα, η ευθύνη παραμένει στο υπουργείο Υγείας. Αν είναι εκτεταμένα, όπως συμβαίνει στη γειτονική Ιταλία, ο συντονισμός των δράσεων περνάει από το υπουργείο Υγείας στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Ταυτόχρονα, ενεργοποιείται η Αστυνομία για την εφαρμογή μέτρων, όπως ο περιορισμός της κίνησης από και προς περιοχές με μεγάλο αριθμό κρουσμάτων και η τήρηση της τάξης σε περίπτωση πανικού.
Στην τρίτη φάση τα σενάρια αφορούν την πανδημία, την ανεξέλεγκτη εξάπλωση των κρουσμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Προβλέπουν ενεργοποίηση του Στρατού, κλείσιμο σχολείων, δημόσιων συγκοινωνιών, υπηρεσιών κ.ο.κ. Ξεχωριστά σχέδια έχουν καταρτιστεί και για το ενδεχόμενο εξάπλωσης του κορωνοϊού σε νησιωτικές περιοχές όπου υπάρχουν κέντρα κράτησης μεταναστών.
Προβλέπεται αυστηρός περιορισμός στην κίνηση των μεταναστών και χρήση πλοίων για τη φιλοξενία και νοσηλεία όσων έχουν μολυνθεί από τον ιό. Τα διαβαθμισμένα σχέδια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας τελούν σε γνώση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ενώ στη χθεσινή διυπουργική σύσκεψη παρών ήταν ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.
Ψυχραιμία
Μέχρι στιγμής, πάντως, οι ειδικοί συνιστούν ψυχραιμία. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας μετά την ευρεία σύσκεψη λοιμωξιολόγων, που έγινε χθες για το ζήτημα του κορωνοϊού, μεταφέροντας και την άποψη των υπολοίπων επιστημόνων, εξήγησε ότι το 85% των περιστατικών που αφορούν τον ιό, ίσως και περισσότερο, βιώνουν την ίωση αυτή, σαν ένα απλό κρυολόγημα.
Όπως εξήγησε, δεν χρειάζεται εφησυχασμός, αλλά ούτε και επιπλέον μέτρα στις πύλες εισόδου της χώρας, καθώς όπως έχει φανεί, η αυξημένη επιτήρηση σε αεροδρόμια και λιμάνια έχει μικρά περιθώρια επιτυχίας όσον αφορά την αναγνώριση ενός κρούσματος. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι το 90% των κρουσμάτων δεν εντοπίστηκαν από τις θερμικές κάμερες και στις πύλες εισόδου.