Σε 600.000 με 2.000.000 μπορεί να ανέλθουν τα κρούσματα του κορωνοιού διεθνώς μετά από 10 μέρες, όταν σήμερα ξεπερνούν τις 221.200. Αυτό πρoβλέπει η AIR Worldwide εταιρεία μοντελοποίησης κινδύνου η οποία προέβλεψε ότι από τις 18 Μαρτίου μέχρι και την 1η Απριλίου στη λίστα των θυμάτων θα προστεθούν 10.000-30.000 νεκροί.
Σύμφωνα με την ο Dr. Narges Dorratoltaj, επιστήμονα στο AIR Worldwide, τα στοιχεία δεν είναι ακριβή και οι αριθμοί που δίνονται μπορεί να είναι διαφορετικοί από την πραγματικότητα. Η διαφορά μεταξύ των χαμηλών και υψηλών ποσοστών αποδίδεται σε παράγοντες όπως η αβεβαιότητα στον αναφερόμενο αριθμό επιβεβαιωμένων περιπτώσεων και τη μεταδοτικότητα του ιού, σημείωσε η Dorratoltaj.
Τα χαμηλά νούμερα αφορούν το σενάριο που α) ο πραγματικός αριθμός περιπτώσεων είναι σχετικά πιο κοντά σε ό, τι έχει αναφερθεί και που β)τα μέτρα περιορισμού (όπως η κοινωνική απομάκρυνση και η καραντίνα) θα μειώσουν τη μετάδοση.
“Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα γύρω από τα ποσοστά θνησιμότητας της νόσου. Ωστόσο, μεχρι τώρα εκτιμάται ότι ο COVID-19 έχει υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας (CFR) σε σύγκριση με την εποχική γρίπη (~ 0,1%) και χαμηλότερο σε σύγκριση με το ξέσπασμα του SARS του 2003 (~ 5,0% -10,0%) “, δήλωσε ο Dorratoltaj.
Σύμφωνα με την ανάλυση του Κέντρου Ελέγχου Ασθενειών της Κίνας (CCDC) σε πάνω από 72.000 αρχεία ασθενών, η τρέχουσα εκτίμηση του δείκτη θνησιμότητας κυμαίνεται μεταξύ 0,5% και 4% στο 86% των περιπτώσεων ηλικίας μεταξύ 30 και 79 ετών, εξηγεί η Dorratoltaj. “Η θνησιμότητας εκτιμάται ότι είναι πάνω από 5% για άτομα με προϋπάρχουσες καταστάσεις όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη, χρόνια αναπνευστική κατάσταση, υπέρταση και καρκίνο και περισσότερο από 8% για άτομα άνω των 70 ετών”.