Σε πολλές χώρες με την Ιταλία και την Ισπανία να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή λόγω του μεγάλου αριθμού των κρουσμάτων και των θυμάτων του κορωνοϊού COVID-19 που καταγράφονται, οι γιατροί ενδέχεται να βρεθούν όταν τελειώσει αυτή η ιστορία αντιμέτωποι με αγωγές.
Όπως αναφέρεται στο bloomberg οι νομικοί σύμβουλοι των νοσοκομείων σε χώρες του εξωτερικού δίνουν συμβουλές στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για το πώς θα αποφύγουν την αστική ευθύνη στις περιπτώσεις που αναγκάζονται να επιλέξουν μεταξύ των ασθενών και των λιγοστών -σε σχέση με το μέγεθος του προβλήματος- μέσων και κλινών που υπάρχουν για να περιθάλψουν τον κόσμο που ασθενεί.
Τους συμβουλεύουν πώς πρέπει να ανταποκριθούν στην κορύφωση της νόσου καθώς οι κινήσεις τους θα καθορίσουν κατά πόσο θα απορριφθούν ή όχι υποθέσεις αμέλειας κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους ή το κατά πόσο θα οδηγηθούν σε δικαστικές διαμάχες για το θάνατο ενός γονιού ή ενός συζύγου κ.ο.κ.
“Το κλειδί, κατά την άποψή μου, είναι να έχουμε σαφείς γραπτές πολιτικές που δεν εισάγουν διακρίσεις ή ξεχωρίζουν ορισμένους τύπους ασθενών με βάση την ηλικία, το φύλο, τη φυλή ή οποιοδήποτε από αυτά τα παράνομα, ύποπτα κριτήρια”, δήλωσε ο Nick Oberheiden, ο οποίος εκπροσωπεί γιατρούς σε αγωγές που γίνονται στις ΗΠΑ.
Διοικητές και ιατροί έχουν προειδοποιήσει ότι στις Η.Π.Α. τα νοσοκομεία δεν διαθέτουν αρκετούς αναπνευστήρες, μάσκες και άλλους πόρους για να κρατήσουν ζωντανούς τους ασθενείς τους και να ελέγξουν την εξάπλωση του ιού στα 6.000 νοσοκομεία. Υπολογίζεται ότι 200.000 Αμερικανοί ενδέχεται να χάσουν τη ζωή τους.
Ο Oberheiden επισημαίνει στους γιατρούς ότι θα χρειαστούν «γραπτές αποδείξεις για τις αποφάσεις που παίρνουν και παρόλο που οι ηλικιωμένοι ασθενείς είναι λιγότερο πιθανό να επιβιώσουν από τον Covid-19, δεν θα πρέπει οι γιατροί να αποφασίζουν για τους ασθενείς βάσει αυτού του παράγοντα».