Του Χρήστου Παξιμαδά, Κλινικού Διαιτολόγου – Διατροφολόγου, M.Sc.
Είναι το λεγόμενο συναισθηματικό φαγητό. Δηλαδή η μεγάλη κατανάλωση φαγητού ΧΩΡΙΣ το άτομο να πεινάει πραγματικά και μάλιστα να εξακολουθεί να τρώει ενώ αισθάνεται κορεσμό.
Πώς αντιμετωπίζεται;
- Καθαρή σκέψη και λογική
Η πραγματική-βιολογική αίσθηση της πείνας εμφανίζεται σταδιακά ενώ η συναισθηματική πείνα ξαφνικά (π.χ. το βράδυ που χαλαρώνουμε ή μπροστά στην τηλεόραση κ.λπ.)
- Να μάθει το άτομο να αναγνωρίζει το αίσθημα πείνας και του κορεσμού γιατί συχνά καταναλώνει κάτι χωρίς να πεινάει.
Χαρακτηριστικό της συναισθηματικής κατανάλωσης είναι ότι μετά το άτομο νιώθει τύψεις. Αντίθετα, όταν τρώμε γιατί πραγματικά πεινάμε νιώθουμε ικανοποίηση.
- Η καταγραφή ενός ημερολογίου τροφίμων θα βοηθούσε να κατανοήσουμε κάτω από ποιες συνθήκες (π.χ. stress, άγχος, στεναχώρια, χαρά) καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες φαγητού.
Συνήθως μάλιστα όταν έχουμε κάποιο αρνητικό συναίσθημα στρεφόμαστε σε τρόφιμα που είναι πλούσια σε λιπαρά ή σε γλυκές επιλογές, ενώ όταν πραγματικά πεινάμε δεν υπάρχει προτίμηση στην κατανάλωση συγκεκριμένου τροφίμου.
- Κάντε κάποια άσκηση
Η άσκηση έχει αγχολυτική ιδιότητα, αυξάνει τη διάθεση και βοηθάει το άτομο να απομακρύνεται από το συναισθηματικό φαγητό. Μπορείτε να εντάξετε καθημερινά περπάτημα για τουλάχιστον 20-30 λεπτά ή να βγάλετε το κατοικίδιό σας βόλτα εφόσον έχετε. Επίσης, θα μπορούσατε καθημερινά να ασχολείστε με μια δουλειά του σπιτιού που σίγουρα απαιτεί χρόνο (π.χ. ηλεκτρική σκούπα, οργάνωση ντουλάπας κ.ά).
Πηγή: euroclinic.gr