11 σοβαρά μέτωπα έχουν ανοίξει για την ασφαλιστική αγορά από τη ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού. Τα στελέχη των εταιρειών παρακολουθούν στενά της εξελίξεις και σε πρώτη φάση επιχειρούν να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα που έχουν τεθεί με την καθημερινότητα του Κλάδου, όμως η προσοχή τους έχει στραφεί στις βαθύτερες συνέπειες που θα υπάρξουν και που, όπως τονίζουν, θα φανούν στο προσοχές διάστημα, κυρίως όταν η αγορά επαναλειτουργήσει.
του Πλάτωνα Τσούλου
Σε αυτήν τη φάση, κάνοντας μια πρώτη αποτίμηση των όσων συμβαίνουν, τα όποια προβλήματα συνοψίζονται στα εξής σημεία:
- Στη νέα παραγωγή που για την πλειονότητα των εταιρειών κυριολεκτικά “κάθισε”, λόγω τόσο του αρνητικού κλίματος που επικρατεί γενικότερα στην οικονομία, όπως και του γεγονότος ότι το εμπόριο είναι “παγωμένο”, όσο και των πιέσεων που δέχεται το οικογενειακό εισόδημα.
- Στις ανανεώσεις συμβολαίων, πολλές από τις οποίες χάνονται, ακόμη και στις ασφαλίσεις οχημάτων. Οι απαγορεύσεις που αποφάσισε η Κυβέρνηση στην κυκλοφορία, περιόρισε, όπως ήταν αναμενόμενο, τη χρήση των αυτοκινήτων, με αποτέλεσμα μερίδα των κατόχων ΙΧ να μην προβαίνουν σε ανανέωση των ασφαλιστηρίων συμβολαίων.
- Στα κεφάλαια θανάτου, τα οποία θα επιβαρυνθούν στο βαθμό που οι απώλειες ζωών λόγω του κορωνοϊού αυξηθούν.
- Στις αποζημιώσεις νοσηλείας εφόσον, όπως αναφέρεται από την ιατρική κοινότητα, όσοι προσβληθούν από τον Covid-19 είναι πιθανό στο μέλλον να νοσήσουν βαριά από πνευμονικές παθήσεις.
- Στη δυστοκία σημαντικής μερίδας επαγγελματιών και επιχειρηματιών να ανανεώσουν τα ασφαλιστήρια συμβόλαια για τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους οι πρώτοι και για τις εταιρείες τους οι δεύτεροι. Το γεγονός ότι εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες έχουν αναστείλει τη δραστηριότητά τους, όπως εκατοντάδες χιλιάδες εταιρείες έχουν κλείσει εφαρμόζοντας τη σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, έχει προκαλέσει τη μη ανανέωση ενός μεγάλου αριθμού συμβάσεων ασφάλισης.
- Στην ενεργοποίηση ασφαλιστηρίων απώλειας εισοδήματος, συνεπεία του lockdown της αγοράς.
- Στις πιέσεις που προκαλούνται στη ρευστότητα των ασφαλιστικών εταιρειών λόγω όλων των ανωτέρω.
- Στο θέμα που έχει τεθεί, διεθνώς όπως και στην Ελλάδα, με τις αρνητικές αποδόσεις των χρηματιστηρίων, που σε κάθε περίπτωση θα επιδράσουν αρνητικά στα αποτελέσματα και των ασφαλιστικών εταιρειών.
- Στην ανάστροφη πορεία που καταγράφουν οι ασφαλίσεις εξαγωγικών πιστώσεων (η ΕΕ δρομολογεί τη συμμετοχή των κρατών – μελών για την κάλυψη του κινδύνου).
- Στην αργή εκκίνηση που θα παρουσιάσουν γενικότερα οι εργασίες της ασφαλιστικής αγοράς μόλις τα μέτρα απαγόρευσης αρθούν από την Κυβέρνηση.
- Στη γενικότερη ζημιά που προκαλείται στην οικονομία (εκτίναξη ανεργίας, συσσώρευση νέων υποχρεώσεων, λουκέτα στην αγορά, πρόκληση νέου κύκλου κόκκινων δανείων κ.ά.) η οποία για μεγάλο διάστημα θα επηρεάσει αρνητικά και τον τομέα της ιδιωτικής ασφάλισης.