Η απαίτηση από τις ασφαλιστικές να καλύψουν αναδρομικά την πανδημία θα μπορούσε να απειλήσει σοβαρά τη σταθερότητα του ασφαλιστικού κλάδου σε παγκόσμιο επίπεδο.
Αυτό επισημαίνει μεταξύ άλλων η GFIA – Παγκόσμια Ομοσπονδία Ασφαλιστικών Ενώσεων σε ανακοίνωσή της στην οποία μιλά για το σταθεροποιητικό ρόλο των ασφαλιστικών εταιρειών στην οικονομία και την κοινωνία και τη συμβολή τους σε καταστροφικά γεγονότα όπως και η πανδημία του κορωνοϊού Covid-19.
Η Ομοσπονδία Ασφαλιστικών Ενώσεων επισημαίνει 3 ζητήματα στις κυβερνήσεις διεθνώς:
- Στις περιπτώσεις που η κάλυψη για πανδημίες δεν συμπεριλαμβάνεται στα συμβόλαια η απαίτηση οι ασφαλιστικές να καλύψουν τις ζημίες αυτές αναδρομικά θα μπορούσε να απειλήσει σοβαρά τη σταθερότητα του παγκόσμιου ασφαλιστικού κλάδου. Εκδηλώσεις όπως οι πυρκαγιές, τα ατυχήματα με αυτοκίνητα και οι φυσικές καταστροφές που καλύπτονται από ασφάλιση δεν σταματούν, ακόμη και κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας. Ταυτόχρονα, οι ασφαλιστικές εταιρείες διαχειρίζονται την οικονομική τους δύναμη προκειμένου να τηρήσουν τις υποσχέσεις και τις εγγυήσεις που παρέχονται στους πελάτες, είτε σχετίζονται με την πανδημία είτε όχι. Ως εκ τούτου, η αναδρομική αλλαγή των όρων των πολιτικών δεν θα ήταν κατάλληλος τρόπος αντιμετώπισης των μεγάλων οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19. Στην πραγματικότητα, τέτοιες ενέργειες θα μπορούσαν να απειλήσουν ολόκληρη τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα του ασφαλιστικού κλάδου και να υπονομεύσουν σημαντικά την ικανότητα των ασφαλιστών να πληρώνουν άλλους τύπους απαιτήσεων. Με τη σειρά του, αυτό θα μπορούσε να επιδεινώσει τις αρνητικές επιπτώσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η οικονομία.
- Ορισμένες κυβερνήσεις έκριναν απαραίτητο να περιορίσουν την κίνηση των ανθρώπων και να δώσουν εντολή στις επιχειρήσεις να κλείσουν ή να περιορίσουν τις δραστηριότητές τους προκειμένου να επιβραδύνουν τη διάδοση του COVID-19. Οι ασφαλιστές υποστηρίζουν πλήρως τις προσπάθειες για την προστασία των εργαζομένων τους, των οικογενειών τους και του κοινού. Οι εταιρείες πρέπει να διατηρούν λειτουργικές κάποιες δομές συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού πληροφορικής, των παρόχων υπηρεσιών υγείας, των επισκευαστών οχημάτων κ.ο.κ. Όπως και με άλλα σοβαρά γεγονότα καταστροφών, όπως πλημμύρες ή σεισμοί, είναι ζωτικής σημασίας οι ασφαλιστές να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στους πελάτες τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, ιδίως όταν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία και την ασφάλεια των πελατών. Η επιχειρησιακή συνέχεια των εργασιών των ασφαλιστών εξαρτάται επίσης σε μεγάλο βαθμό από ένα διαφοροποιημένο δίκτυο ασφαλιστικών επαγγελματιών και βασικών προμηθευτών. Ως εκ τούτου, η GFIA καλεί τις κυβερνήσεις να ανταποκριθούν στις αιτήσεις των εθνικών αγορών για εξαιρέσεις ή άλλα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για να επιτρέψουν στις (αντ-) ασφαλιστικές εταιρείες να διατηρήσουν τις δραστηριότητές τους, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να παρέχουν τα προϊόντα αποταμίευσης, ασφαλιστικής κάλυψης και συνταξιοδότησης.
- Οι ρυθμιστικές αρχές και οι εποπτικές αρχές σε όλο τον κόσμο ελέγχουν τη φερεγγυότητα των εταιρειών και σε κάποιες χώρες εν μέσω πανδημίας ζητούνται πρόσθετα δεδομένα από τις ασφαλιστικές. Ενώ πρόκειται για αποφάσεις αρμοδιότητας των εποπτικών αρχών, ο συντονισμός μεταξύ των κυβερνητικών αρχών – και η δυνατότητα κάποιας ευελιξίας για την αντιμετώπιση των υφιστάμενων διοικητικών επιβαρύνσεων – θα είναι πολύ σημαντική για να δοθεί η δυνατότητα στον Κλάδο να συγκεντρώσει χρόνο και πόρους για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και για την αντιμετώπιση της πανδημίας.