Η υπερθέρμανση του πλανήτη θα οδηγήσει σε ακραία καιρικά φαινόμενα με αυξανόμενη ένταση και συχνότητα. Ταυτόχρονα θα αυξηθεί και η αβεβαιότητα στην εκτίμηση των φυσικών καταστροφών και αυτό θα οδηγήσει σε ανασφάλιστους κινδύνους επισημαίνει σε έκθεσή της η Swiss Re.
“Η μη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της συνεχούς αύξησης της θερμοκρασίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμο σημείο το κλίμα”, αναφέρεται στην έκθεση Sigma.
Οι φυσικές καταστροφές θα αυξηθούν τις επόμενες δεκαετίες αποτελώντας σοβαρή απειλή για την παγκόσμια ανθεκτικότητα. Όπως αναφέρεται στην Έκθεση θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο η ασφαλισιμότητα των κινδύνων, ιδιαίτερα σε περιοχές με μεγάλη έκθεση στο εν λόγω ρίσκο.
Σε σχέση με την κλιματική αλλαγή είναι δύσκολο να προβλεφθεί το πλήρες μέγεθος των επιπτώσεών της και θα χρειαστούν δεκαετίες ώστε αναλυτές και επιστήμονες να συγκεντρώσουν τα αναγκαία αποδεικτικά στοιχεία για να προβλέψουν αλλαγές που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.
Η βραχυπρόθεσμη έλλειψη αποδείξεων για την κλιματική αλλαγή δεν αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει αλλαγή, καθώς οι επιπτώσεις στη θερμοκρασία είναι ήδη εμφανείς με θερμότερες μέσες θερμοκρασίες, ανυψούμενα επίπεδα της θάλασσας, συχνότερους και μεγαλύτερους καύσωνες, εντονότερα καιρικά φαινόμενα και ασταθείς βροχοπτώσεις.
“Πιστεύουμε ότι οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τον καιρό εξακολουθούν να είναι ασφαλισμένοι. Ωστόσο, προκειμένου να βελτιωθεί η εκτίμηση των κινδύνων και να διασφαλιστεί η ασφάλιση έναντι πολλών αβεβαιοτήτων, οι ασφαλιστές πρέπει να προσαρμόζουν συνεχώς τα μοντέλα τους στις μεταβαλλόμενες παραμέτρους”, υπογραμμίζει η Swiss Re στην Έκθεση.
“Για να υποστηρίξουμε το μοντέλο κινδύνου ως ισχυρό εργαλείο για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας, οι ασφαλιστικές πρέπει να προσαρμοστούν πριν, όχι μετά τα γεγονότα”, δήλωσε ο Martin Bertogg, επικεφαλής του τμήματος Φυσικών Καταστροφών στην Swiss Re.
Η Swiss Re επισημαίνει ότι τα τμήματα underwriting πρέπει να αναπτύξουν καλύτερες μεθόδους για την έκθεση σε κίνδυνο και την ευπάθεια. «Το κλειδί είναι να κατανοήσουμε πώς παράγοντες όπως η αύξηση του ΑΕΠ και η αστικοποίηση, οι οποίες δεν καταγράφονται πλήρως σε μοντέλα κινδύνου, μπορούν να επηρεάσουν τους αυξανόμενους κινδύνους και τις απώλειες.» Επίσης, απαιτούνται πιο εξελιγμένες προσεγγίσεις μοντελοποίησης για να ληφθούν υπόψη οι αυξανόμενες επιπτώσεις δευτερογενών κινδύνων, όπως οι πλημμύρες μετά από τυφώνες.