Στην ανάγκη σύμπραξης του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα αναφέρεται η EIOPA προκειμένου να αντιμετωπιστούν μελλοντικά lockdowns.
Οι εθνικές κυβερνήσεις πρέπει να βοηθήσουν στην παροχή ασφαλιστικής κάλυψης για τη διακοπή λειτουργίας από παρόμοια γεγονότα στο μέλλον, δήλωσε η αρμόδια ρυθμιστική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ασφαλιστική αγορά.
Οι χώρες επέβαλαν το lockdown για να περιορίσουν την πανδημία του κορωνοιού, αναγκάζοντας τις εταιρείες να κλείσουν και να ανακαλέσουν τις συμβάσεις τους με το προσωπικό τους ή ακόμα και να απολύσουν ανθρώπινο δυναμικό.
Οι επιχειρήσεις αγωνίζονται για να επιβιώσουν και διαφορετικές πολιτικές ακολουθούνται σε κάθε χώρα βάσει και των αποφάσεων των εποπτικών αρχών.
Ο Gabriel Bernardino, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA), δήλωσε ότι θα ήταν λάθος η αναδρομική κάλυψη των επιχειρήσεων. Όπως εξήγησε “ήταν αδύνατο η ασφαλιστική βιομηχανία να υπολογίσει κινδύνους όπως η διακοπή των εργασιών των επιχειρήσεων που δεν οφείλονται σε ζημιές όπως πλημμύρες ή πυρκαγιές”.
Και πρόσθεσε πώς «Εάν θέλουμε πραγματικά να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητα στις κοινωνίες μας έναντι καταστάσεων όπως αυτής της πανδημίας, είναι σαφώς απαραίτητο να υπάρχουν μηχανισμοί για την κάλυψή του».
«Για να είμαι ειλικρινής, νομίζω ότι μια τέτοια πρωτοβουλία θα μπορούσε να υλοποιηθεί με το συνδυασμό δημόσιων και ιδιωτικών δυνάμεων. Δεν νομίζω ότι είναι δυνατό μόνο για τον ασφαλιστικό κλάδο να το καλύψει» δήλωσε ο Bernardino.
Η Βρετανία, η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες ήδη εξετάζουν το ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει το κράτος στην κάλυψη πανδημίας στο μέλλον.
Οι ασφαλιστές έχουν πληγεί και από τις δύο πλευρές των ισολογισμών τους, καθώς και οι πτώσεις στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων έπληξαν τις επενδύσεις τους.
Ως προληπτικό μέτρο, το διοικητικό συμβούλιο της EIOPA κάλεσε «σχεδόν ομόφωνα» τους ασφαλιστές στην ΕΕ να διατηρήσουν τα κεφάλαιά τους αναστέλλοντας τα μερίσματα έως ότου οι προοπτικές γίνουν πιο σαφείς.
«Πιστεύουμε ότι το σύστημα λειτούργησε συνολικά αρκετά καλά και αυτό που βλέπουμε μέχρι τώρα κατά τη διάρκεια της κρίσης το επιβεβαιώνει», δήλωσε ο Bernardino.
«Δεν προβλέπουμε θεμελιώδεις αλλαγές, αλλά θα υπάρξουν μαθήματα που θα μας επιτρέψουν να κάνουμε βελτιώσεις», πρόσθεσε.