Θα χρειαστεί χρόνος προκειμένου να υπολογιστούν οι επιπτώσεις του Covid-19 στην ασφαλιστική βιομηχανία και σε κάθε κλάδο ξεχωριστά.
του Νίκου Μωράκη
Με 4,5 εκατομμύρια νοσούντες και 300.000 θανάτους σε όλο τον κόσμο οι απώλειες που θα καταγραφούν στους κλάδους Ζωής και Υγείας είναι αναμφίβολα μεγάλες.
Πέρα από τις αρχικές αποζημιώσεις όμως οι ασφαλιστικές παγκοσμίως ενδέχεται βάσει όσων ανακοινώνουν οι επιστήμονες να έρθουν αντιμέτωποι και με μακροχρόνιες επιπτώσεις στα συμβόλαια υγείας γιατί αυτό που πλέον επισημαίνεται είναι ότι όσοι νόσησαν και επέζησαν είναι πολύ πιθανό να έχουν χρόνια προβλήματα υγείας.
Το θετικό στην Ελλάδα, με βάση τα δεδομένα που έχουμε μέχρι τώρα, είναι ότι έχει επιτευχθεί ο περιορισμός των κρουσμάτων σε μεγάλο βαθμό, έχοντας μόλις 2.760 καταγεγραμμένους ασθενείς, σε αντίθεση με άλλες χώρες που τα συστήματα υγείας δεν μπορούσαν να διαχειριστούν τον αριθμό των ασθενών.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Bloomberg «σε ασθενείς που ξεπέρασαν τον κίνδυνο καταγράφονται συμπτώματα όπως δύσπνοια, κόπωση και πόνος στο σώμα μήνες μετά την πρώτη μόλυνση από τον κορωνοϊό. Μελέτες μικρής κλίμακας που διεξήχθησαν στο Χονγκ Κονγκ και τη Γουχάν της Κίνας δείχνουν ότι οι επιζώντες παλεύουν με δυσλειτουργίες των πνευμόνων, της καρδιάς και του ήπατος. Και αυτό μπορεί να είναι η κορυφή του παγόβουνου».
Σε σχέση με τον κορωνοϊό φαίνεται πως έχουμε ακόμα πολλά να μάθουμε, η επιστημονική κοινότητα έχει πολλά να ερευνήσει και η ασφαλιστική αγορά έχει πολλούς παράγοντες να προσμετρήσει.
«Ο κορωνοϊός είναι πλέον γνωστό ότι επιτίθεται σε πολλά μέρη του σώματος πέρα από το αναπνευστικό σύστημα, προκαλώντας βλάβες στα μάτια, τα δάχτυλα των ποδιών, το έντερο και τα νεφρά. Το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών μπορεί να υπερλειτουργήσει για να καταπολεμήσει τη μόλυνση, επιδεινώνοντας τη ζημιά που έχει γίνει» αναφέρει το Bloomberg.
Τα δεδομένα που καταγράφονται για τον ιό οδήγησαν τον Νικόλα Χαρτ, τον Βρετανό ιατρό που νοσήλευσε τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, να αποκαλέσει τον ιό «πολιομυελίτιδα αυτής της γενιάς».
Σύμφωνα με μελέτη επιζώντων από το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο ή SARS, υπέφεραν από πνευμονικές λοιμώξεις, υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης και αρρώσταιναν συχνότερα από άλλους για 12 χρόνια μετά την επιδημία. Αξίζει να θυμίσουμε ωστόσο ότι ο SARS είχε μολύνει μόλις 8.000 άτομα ενώ στον Covid έχουμε ήδη 4,5 εκατ. νοσούντες.
Το θέμα είναι τώρα πώς οι ασφαλιστικές εταιρείες θα χειριστούν τις μακροχρόνιες επιπτώσεις του Covid-19 στα συμβόλαια Ζωής & Υγείας τους.
- Θα εξαιρέσουν τις παθήσεις που πιθανός να προέρχονται από αυτήν τη νέα ασθένεια;
- Θα τις καλύπτουν με αυξημένη συμμετοχή του ασφαλισμένου;
- Θα συνεργαστούν με το δημόσιο σε νέες βάσεις με αφορμή την πανδημία;
- Θα υπολογίσουν εκ νέου τα ασφάλιστρα των συμβολαίων αυξάνοντας το κόστος τους προκειμένου αναλογιστικά να μπορούν να καλύψουν τον κίνδυνο συνολικά;