Στην εποχή της εικόνας και της διαδικτυακής πληροφορίας κάθε δράση είναι πολύ εύκολο να πυροδοτήσει αντιδράσεις και ειδικά όταν πρόκειται για την καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για εκδηλώσεις ρατσιστικής βίας.
Αυτό είδαμε στην περίπτωση της δολοφονίας του G. Floyd που οδήγησε σε κοινωνική αναταραχή. Στον απόηχο όλων αυτών έρχονται σήμερα μεγάλες εταιρείες ανάμεσα τους και οι Lloyd’s , η RSA να “αποκαταστήσουν” την “ντροπιαστική” εμπλοκή τους στην ιστορία των σκλάβων το 18ο και 19ο αιώνα.
Η αγωγή του 2004
Όπως αναφέρεται στο theguardian σύμφωνα με αρχεία από το University College London CL, ο Simon Fraser, founder subscriber member των Lloyd’s, κρατούσε 162 ανθρώπους σε συνθήκες αιχμαλωσίας αποκομίζοντας κέρδη που σήμερα αντιστοιχούν σε £400.000 για να εργαστούν σε φυτεία στη Δομινίκα και στη Γουιάνα.
Μάλιστα το 2004 είχε υπάρξει και μαζική αγωγή σε διάφορες εταιρείες και τους Lloyd’s – ζητώντας αποζημιώσεις δισεκατομμυρίων- από απογόνους ανθρώπων που χρησιμοποιήθηκαν σαν σκλάβοι και μπόρεσαν να βρουν στοιχεία για τους συγγενείς τους.
Μέχρι η δουλεία να θεωρηθεί παράνομη 10 εκατομμύρια άνθρωποι υπολογίζεται ότι πουλήθηκαν σε αφρικανικά λιμάνια και επιβιβάστηκαν σε πλοία για την Αμερική. Συχνά τα πλοία σταματούσαν για προμήθειες στο Bristol ή το Liverpool.
Οι σκλάβοι διαβιούσαν σε φρικτές συνθήκες, υφίσταντο απάνθρωπες συμπεριφορές και ήταν υποσιτισμένοι. Το 20% αυτών πέθαινε εν πλω. Φτάνοντας στην Αμερική όσοι κατάφερναν να επιβιώσουν αποχωρίζονταν τις οικογένειες τους και πωλούνταν σαν εμπόρευμα.
Μία από τις ενάγουσες του 2004 η Deadria Farmer-Paellman, αναφέρει στο “The Observer” “οι άνθρωποι της φυλής μας καταστράφηκαν από τη δουλεία. Αυτό είναι παράνομο σύμφωνα με το αμερικανικό και το διεθνές δίκαιο. Ακόμα δεν γνωρίζουμε τίποτα για το ποιοι είμαστε.
Μας ανέφεραν ως φορτίο στα αρχεία του πλοίου, όχι με τα ονόματά μας, την εθνικότητα μας ή ο οποιοσδήποτε άλλος μετανάστης στην Αμερική. Αυτό που υπέστησαν οι πρόγονοί μας, είναι ο ορισμός της γενοκτονίας και οι Lloyd’s του Λονδίνου συνέβαλαν σε αυτό που συνέβη”.
Η Antoinette Harrell-Miller, μία άλλη ενάγουσα δήλωσε ότι «όπως κάθε άλλη εθνοτική ομάδα που ζει στην Αμερική, έχω το δικαίωμα να ξέρω ποια είμαι. Οι Lloyd’s του Λονδίνου και άλλοι πρέπει να επιδιορθώσουν τη ζημιά που προκάλεσαν”.
Τα ιστορικά αρχεία εντοπίζουν περίπου 30.000 αποστολές «σκλαβιάς» που ταξιδεύουν μεταξύ Αφρικής και Αμερικής για πάνω από 300 χρόνια, αν και δεν είναι σαφές πόσα από αυτά είχαν ασφαλιστεί στους Lloyd’s.
“Συγνώμη” για το “φρικτό και επαίσχυντο ρόλο” ζητούν οι Lloyds
Σήμερα οι Lloyds δεσμεύονται να υποστηρίξουν τις λεγόμενες κοινότητες BAME, καταδικάζοντας το “φρικτό και επαίσχυντο” ρόλο που είχαν στην ιστορία τους. Οι Lloyd’s of London και η RSA Insurance έχουν ζητήσει συγγνώμη μετά την αποκάλυψη των ρόλων τους στο εμπόριο σκλάβων βάσει των στοιχείων του Πανεπιστημίου UCL. Η Telegraph ανέφερε στις 17 Ιουνίου ότι στη βάση δεδομένων επισημάνθηκαν συνολικά εννέα εταιρείες στη Βρετανία που συνδέονται με το εμπόριο σκλάβων.
Σύμφωνα με το άρθρο, οι Lloyd’s, μαζί με την αλυσίδα Greene King, δεσμεύτηκαν να πληρώσουν μεγάλα ποσά σε κοινότητες μαύρων, ασιατικών και μειονοτικών εθνοτήτων (BAME). Οι Lloyd’s δήλωσαν στο Insurance Age ότι «οι Lloyd’s έχουν μακρά και πλούσια ιστορία που μετρά πάνω από 330 χρόνια, αλλά υπάρχουν ορισμένες πτυχές της ιστορίας μας για τις οποίες δεν είμαστε υπερήφανοι. «Συγκεκριμένα, λυπούμαστε για το ρόλο που διαδραμάτισε η αγορά μας στο εμπόριο σκλάβων του 18ου και του 19ου αιώνα. Ήταν μια τρομακτική και επαίσχυντη περίοδος της αγγλικής ιστορίας, καθώς και της δικής μας, και καταδικάζουμε το αδικαιολόγητο αδίκημα που συνέβη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. ”
Οι πρωτοβουλίες των Lloyd’s
- Επένδυση σε προγράμματα για να προσελκύσει, να διατηρήσει και να αναπτύξει το Black and Minority Ethnic ταλέντο στην αγορά των Lloyd, συμπεριλαμβανομένης της έναρξης του προγράμματος «Accelerate»
- Επανεξέταση των συμβολαίων με συνεργάτες και εργαζόμενους για να βεβαιωθούν ότι είναι ρητά μη ρατσιστικά.
- Δέσμευση στην εκπαίδευση και την έρευνα. Θα εκπαιδεύσουμε τους συναδέλφους μας και θα συνεχίσουμε την έρευνά μας για τις εμπειρίες επαγγελματιών που ανήκουν φυλετικά σε αφρικανικά και μειονοτικά έθνη.
- Παροχή οικονομικής υποστήριξης σε φιλανθρωπικά ιδρύματα και οργανισμούς που προωθούν ευκαιρίες
«Είμαστε ευγνώμονες στους συναδέλφους μας που ανήκουν σε Μαύρες και Εθνικές Μειονότητες που συμβάλλουν στο να να διασφαλίσουμε ότι δημιουργούμε ένα περιβάλλον απαλλαγμένο από αδικίες. Η δέσμευσή μας είναι ότι θα συνεχίσουμε να ακούμε και να μαθαίνουμε καθώς ενεργούμε και να μετράμε την πρόοδό μας. «Υπάρχει πολύς δρόμος για να διανύσουμε, αλλά είμαστε αποφασισμένοι ότι μπορούμε και θα δημιουργήσουμε μια κουλτούρα στην αγορά του Lloyd στην οποία όλοι μπορούν να αναπτυχθούν» αναφέρουν οι Lloyd’s.
Πηγή: Insurance Age, The Guardian