Τι κοινό έχουν μεταξύ τους η καριέρα ενός μουσικού καλλιτέχνη, το εμπορευματοκιβώτιο που ταξιδεύει ανοιχτά του Ατλαντικού, η ίδρυση μιας εταιρείας και η τρέλα του να κάνει κάποιος bungee jumping πάνω από το Grand Canyon; Μα φυσικά την ικανότητα να ασφαλιστούν.
του Νίκου Μωράκη
Τα ασφαλιστήρια συμβόλαια και η ιδιωτική ασφάλιση γενικότερα είναι ο πιο έξυπνος και σωστός τρόπος να αντιμετωπίσουμε και να ασφαλίσουμε κινδύνους της καθημερινότητάς μας που δεν μπορούμε να υπολογίσουμε και που πολύ πιθανό να διακόψουν βίαια τις συνήθειές μας ακόμα και το εισόδημά μας. Αν το αναλογιστούμε αυτό, δεν θα μας φανεί παράξενο που ένα συνδικάτο, αυτό των Lloyds, δεν απορρίπτει καμία επιθυμία και δέχεται να ασφαλίσει – κάνοντας το κατάλληλο underwriting – τις πιο εκκεντρικές, τις πιο ασυνήθιστες απαιτήσεις πελατών του. Ακολουθούν μερικές από τις πιο γνωστές ασφαλίσεις:
Τιτανικός
Όλοι μας γνωρίζουμε την τραγική ιστορία του Τιτανικού. Του πολυτελούς βρετανικού κρουαζιερόπλοιου που βυθίστηκε στο παρθενικό του ταξίδι μετά από σύγκρουση με παγόβουνο το πρωί της 15ης Απριλίου 1912 ανοιχτά του Βόρειου Ατλαντικού Ωκεανού. Αυτό που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι ότι ο Τιτανικός, όπως και το αδελφάκι του, το κρουαζιερόπλοιο “Ολύμπια” είχαν ασφαλιστεί και τα δύο μέσω των συνδικάτων των Lloyds από το ασφαλιστικό πρακτορείο Willis Feber & Co. και η συγκεκριμένη κάλυψη είχε θεωρηθεί τότε “υψηλού κινδύνου” καθώς μόνο η “γάστρα” του σκάφους είχε αποτιμηθεί (τότε) στο ένα εκατομμύριο λίρες, δηλαδή 95 εκατ. σημερινές λίρες.
To ιστορικό πια συμβόλαιο έφερε τις υπογραφές πολλών συνδικάτων τα οποία είχαν αναλάβει διάφορους κινδύνους με τις αποζημιώσεις να κυμαίνονται από 10.000 λίρες (περίπου 1 εκατ. σημερινές λίρες) μέχρι 75.000 λίρες (περίπου 9 εκατ. σημερινές λίρες) με τον διαμεσολαβητή να έχει “παζαρέψει” το ασφάλιστρο στις 7.500 λίρες (περίπου 900.000 σημερινές λίρες). Παρά τη μεγάλη καταστροφή που προκλήθηκε από τη βύθιση του πλοίου, οι ασφαλιστικές εταιρείες που συμμετείχαν στην κάλυψη, ανταποκρίθηκαν άμεσα στις απαιτήσεις των ενδιαφερόμενων μερών μέσα σε 30 ημέρες δίνοντας μέχρι και 1 εκατ. λίρες (118 εκατ. σημερινές λίρες περίπου) στην εταιρεία White Star (κατασκευάστρια του κρουαζιερόπλοιου).
Will smith’s bungee jumping
Στις 25 Σεπτεμβρίου 2018, ο ηθοποιός του Hollywood, Will Smith, αποφάσισε να γιορτάσει τα 50α του γενέθλια με έναν ασυνήθιστο και εκκεντρικό τρόπο, κάνοντας bungee jumping από ένα ελικόπτερο πάνω από το Grand Canyon. Όμως ο συγκεκριμένος ηθοποιός δεν είναι τυχαίος. Και σίγουρα το brand του και η αναγνώριση που έχει στον κόσμο κοστίζει. Γι’ αυτόν το λόγο, πριν κάνει το “μεγάλο άλμα” επικοινώνησε με τους ειδικούς των Lloyds οι οποίοι ασφάλισαν την απόφασή του για 200 εκατ. δολάρια. Τα συνδικάτα ανέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος του ρίσκου το οποίο επικεντρωνόταν περισσότερο στην απώλεια εισοδήματος που θα είχαν οι οικείοι του από ενδεχόμενο θάνατό του. O ηθοποιός για να κάνει την επιθυμία του πραγματικότητα πλήρωσε μισό εκατομμύριο δολάρια σε ασφάλιστρα ενώ το video από τον ίδιο να επιχειρεί το άλμα ανέβηκε στο YouTube μαζεύοντας πάνω από 20.000.000 views.
Formula E
Είναι γνωστό και δεν χρειάζεται εξήγηση ότι όλα τα μηχανοκίνητα sport εμπεριέχουν υψηλούς κινδύνους. Οι αγώνες όμως της ηλεκτρικής μηχανοκίνητης οδήγησης Formula E ξεχώρισαν για μια σειρά από νέους & διαφορετικούς κινδύνους. Πρώτος και βασικός κίνδυνος το γεγονός ότι τα αυτοκίνητα χρησιμοποιούν υψηλές τάσεις ρεύματος – ένα σχετικά νέο ρίσκο – το οποίο δεν έχει δοκιμαστεί σε βάθος χρόνου και δεν είναι γνωστή η έκταση των προβλημάτων που μπορεί να προκαλέσει. Ένας ακόμη κίνδυνος είναι η επιλογή των διοργανωτών οι αγώνες να πραγματοποιούνται στο κέντρο μεγάλων αστικών πόλεων που δεν έχουν “τριβή” με το άθλημα. Μια ωραία ιδέα αλλά καθόλου πρακτική ως προς τη διοργάνωση των αγώνων. Δεδομένου αυτών των πρωτόγνωρων κινδύνων η ασφαλιστική αγορά δεν έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον στην ασφάλισή τους με μόνη εξαίρεση τον πράκτορα των Lloyds, Ellis Clowes, ο οποίος ειδικεύτηκε πάνω στο θέμα δημιουργώντας ένα νέο ασφαλιστικό πρόγραμμα το οποίο και μπόρεσε να καλύψει τις ανάγκες των διοργανωτών της Formula E για γενικές ευθύνες, τραυματισμούς εντός αγωνιστικού χώρου, προσωπικό ατύχημα και διακοπή/ακύρωση αγώνα.
Μέρη του σώματος
Για τους τραγουδιστές το να τραυματιστούν οι φωνητικές τους χορδές μπορεί και να σημαίνει το τέλος της καριέρας τους. Δεν το λες και λίγο. Και μάλλον αυτό είχε στο νου του ο θρύλος της rock & roll μουσικής Bruce Springsteen όταν αποφάσισε να ασφαλίσει τη φωνή του στους Lloyds για 6 εκατ. δολάρια. Για να μπορεί να διατηρήσει τα επαγγελματικά του “φώτα” ανοιχτά σε περίπτωση που δεν μπορέσει να τραγουδήσει ξανά το “dancing in the dark”. Και ο συγκεκριμένος δεν είναι ο μόνος celebrity που δεν άφησε το επαγγελματικό του μέλλον στην τύχη. Τα Lloyds στο παρελθόν έχουν ασφαλίσει τους αισθητήρες γεύσης του κριτικού φαγητού Egon Ronay, για 400.000 δολάρια, το χαμόγελο της Αμερικανίδας ηθοποιού Ferrera για 10 εκατ. δολάρια, το τριχωτό στήθος του Βρετανού ηθοποιού Τom Jones για 3.5 εκατ. δολάρια και το κούρεμα “σήμα κατατεθέν” του Αμερικανού ποδοσφαιριστή, Troy Polamalu για 1 εκατ. δολάρια.
Ναυτιλία
Η ναυτιλία είναι παλιός γνώριμος των Lloyds. Στην ουσία είναι η αιτία που έδωσε την ιδέα στους Βρετανούς να δημιουργήσουν τα συνδικάτα των Lloyds προκειμένου να ασφαλίζουν το εμπόρευμα και τις μετακινήσεις των πλοίων.
Τη γενειάδα του Άι Βασίλη
Για τους περισσότερους από εμάς ο Άι Βασίλης μπορεί να είναι ένας αστικός μύθος, για τον ηθοποιό όμως Brady White είναι ένας ρόλος από τον οποίο κερδίζει το εισόδημά του. Γνωστός για το ρόλο του, ο White είχε πολλές προτάσεις για να υποδύεται τη μυθική φιγούρα του Άι Βασίλη (μεταξύ άλλων και από το πολυκατάστημα Macy’s στη Νέα Υόρκη) με αποτέλεσμα το 2006 να αποφασίσει να ασφαλίσει την εμβληματική φυσική γενειάδα του στους Lloyds. Τότε είχε δηλώσει σχετικά “τα πάντα μπορεί να συμβούν στη γενειάδα του Άι Βασίλη γι’ αυτό και την ασφάλισα. Από τα άτακτα παιδιά που την τραβάνε για να παίξουν, μέχρι και να καταστραφεί όταν μπαίνω από την καμινάδα για να μοιράσω τα δώρα μου”.
Ζημιές από σεισμική δραστηριότητα
Αυτή την κάλυψη την γνωρίζουμε καλά εδώ στην Ελλάδα ή μάλλον για να είμαστε σωστοί στη διατύπωση, γνωρίζουμε τι μπορεί να μας συμβεί από έναν ξαφνικό δυνατό σεισμό κοντά σε κατοικημένη περιοχή. Γιατί ασφαλισμένοι δεν είμαστε. Τα νούμερα είναι γνωστά. Στους Lloyds γνωρίζουν επίσης καλά το συγκεκριμένο ρίσκο και γι’ αυτό το ασφαλίζουν. Βέβαια η διαχείριση μιας αποζημίωσης μπορεί να είναι αρκετά περίπλοκη και να διαρκέσει μέρες. Χωρίς κανείς να εγγυάται ότι στο μεσοδιάστημα της αρχικής αποζημίωσης δεν θα υπάρξει και δεύτερος και τρίτος σεισμός στην ίδια περιοχή κάνοντας ακόμα δυσκολότερο το έργο της αποζημίωσης. Για το λόγο αυτόν ο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής Jumpstart, με πιστοποίηση coverholder στους Lloyds έφτιαξε ένα πρόγραμμα με το οποίο αντικαθιστά την παραδοσιακή διαχείριση αποζημίωσης στην ασφάλιση σεισμού. Η συγκεκριμένη εταιρεία χρησιμοποιώντας ένα παραμετρικό συμβόλαιο κάλυψης κινδύνων και έχοντας στενή συνεργασία με τον επίσημο οργανισμό καταγραφής σεισμικής δραστηριότητας αποδεσμεύει προσυμφωνημένα ποσά κάθε φορά που γίνεται ένας μεγάλος σεισμός. Εντοπίζοντας την περιοχή φροντίζει να στέλνει αυτοματοποιημένο μήνυμα στους ασφαλισμένους της ζητώντας τους να καταγράψουν επί τόπου τις μετρήσιμες ζημιές που έχουν υποστεί. Αν οι ζημιές είναι μεγάλης έκτασης τότε ένα προσυμφωνημένο ποσό εγκρίνεται και κατατίθεται ακόμα και μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο στο λογαριασμό του ασφαλισμένου για να καλύψει τις ανάγκες του. Μια έξυπνη προσέγγιση που αυτήν τη στιγμή εφαρμόζεται από όσο γνωρίζουμε μόνο στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ.
Ψηφιακός κόσμος
Μια από τις βασικές ευθύνες των συνδικάτων των Lloyds είναι να υιοθετούν νέες τεχνολογίες και να επεξεργάζονται νέους αναδυόμενους κινδύνους με σκοπό την κάλυψή τους. Πάνω σε αυτή την ανάγκη έχει ευδοκιμήσει το εργαστήριο νεοφυών επιχειρήσεων “Lloyds lab” το οποίο τροφοδοτεί, οικονομικά αλλά και με γνώσεις, νεοφυείς επιχειρήσεις οι οποίες επενδύουν σε τεχνολογικές πρωτοτυπίες με σκοπό να αλλάξουν την ασφαλιστική βιομηχανία προς το καλύτερο. Ένας από τους βασικότερους αναδυόμενους κινδύνους με μεγάλες ασφαλιστικές ανάγκες είναι το cyber risk και πώς επιχειρήσεις μπορούν να προστατέψουν το ψηφιακό τους αποτύπωμα από κυβερνοεπιθέσεις που μπορούν να τους στοιχίσουν από την ακεραιότητα και την εικόνα τους στην κοινωνία μέχρι και τη βιωσιμότητά τους.