Με τις οικονομίες να έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό και το φόβο ενός δεύτερου πανδημικού κύματος να επικρέμαται, δημοσιεύεται μία έρευνα από την Κίνα που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για έναν άλλο ιό, αυτό που προκαλεί τη γρίπη των χοίρων.
Όπως αναφέρεται στο Reuters, σύμφωνα με μελέτη, o εν λόγω ιός έχει γίνει πιο μολυσματικός για τον άνθρωπο και πρέπει να παρακολουθείται στενά σε περίπτωση που γίνει «πανδημικός».
Οι ειδικοί ωστόσο αναφέρουν ότι δεν υπάρχει επικείμενη απειλή. Η ομάδα Κινέζων ερευνητών που εξέτασε τους ιούς της γρίπης που βρέθηκαν σε χοίρους από το 2011 έως το 2018 βρήκε ένα στέλεχος «G4» του H1N1 που έχει «όλα τα βασικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα ενός υποψήφιου πανδημικού ιού».
Οι εργαζόμενοι σε χοιροτροφικές μονάδες είχαν αυξημένα επίπεδα του ιού στο αίμα τους, ανέφεραν οι ερευνητές, προσθέτοντας ότι «πρέπει να εφαρμοστεί επειγόντως η στενή παρακολούθηση σε ανθρώπινους πληθυσμούς, ειδικά στους εργαζόμενους στη βιομηχανία χοίρων».
Η μελέτη υπογραμμίζει τον κίνδυνο ιών που προσβάλλουν τον άνθρωπο και ειδικά σε περιπτώσεις όπου η διασπορά είναι μεγάλη γιατί οι άνθρωποι ζουν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, πολύ κοντά σε αγροκτήματα, εγκαταστάσεις αναπαραγωγής, σφαγεία και αγορές.
Ο κορωνοϊός που προκάλεσε την παγκόσμια πανδημία COVID-19 θεωρείται ότι προήλθε από νυχτερίδες στη νοτιοδυτική Κίνα και θα ότι ξεκίνησε από την αγορά της Wuhan.
Η μελέτη PNAS ανέφερε ότι οι χοίροι θεωρούνται σημαντικοί φορείς για τη δημιουργία πανδημίας και αναφέρει ότι απαιτείται «συστηματική παρακολούθηση» του προβλήματος.
Η Κίνα ανέλαβε δράση στη διασπορά της γρίπης των πτηνών H1N1 το 2009, περιορίζοντας τις εισερχόμενες πτήσεις από τις πληγείσες χώρες και θέτοντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους σε καραντίνα.
Ο νέος ιός που εντοπίστηκε στη μελέτη είναι ένας ανασυνδυασμός της παραλλαγής H1N1 του 2009 και ενός στελέχους που βρέθηκε στους χοίρους. Πάντως, σχολιάζοντας σχετικά, ο Carl Bergstrom, βιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, δήλωσε ότι “αν και ο ιός μολύνει ανθρώπους, δεν υπάρχει επικείμενος κίνδυνος νέας πανδημίας” .