Δύσπιστες συνεχίζουν να εμφανίζονται οι Διεθνείς Αγορές παρά το κλείσιμο της συμφωνίας για την παροχή βοηθείας στην Ελλάδα. Αυτό τουλάχιστον μαρτυρούν οι προβλεπόμενες αποδόσεις για τα ελληνικά ομόλογα οι οποίες συνεχίζουν την πτωτική τους πορεία. Οι ξένες αγορές φαίνεται ότι δεν είναι σίγουρες ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να υλοποιήσει το Πρόγραμμα Σταθερότητας, άποψη η οποία βεβαίως θα ενισχυθεί μετά και τα χθεσινά τραγικά γεγονότα που συνέβησαν στο κέντρο της Αθήνας.
Αυτός θα είναι ακόμη ένας λόγος για να συνεχίσουν να υφίστανται τα σενάρια περί χρεοκοπίας, στάσης πληρωμών, επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους.
Σύμφωνα με ξένους αναλυτές η Ελλάδα καλείται να εφαρμόσει το σκληρότερο πρόγραμμα λιτότητας που έχει εφαρμοσθεί ποτέ σε χώρα του ΟΟΣΑ. Η ελληνική οικονομία έχει μπει σε καθεστώς βαθιάς ύφεσης στο οποίο και θα παραμείνει άγνωστο για πόσα χρόνια ακόμη.
Το δυσμενές κλίμα για τη χώρα και την ανασφάλεια των διεθνών αγορών απέναντί μας εντείνουν βεβαίως και οι αξιωματούχοι της Γερμανικής Κυβέρνησης, με πρώτη την Καγκελάριο Μέρκελ η οποία δήλωσε ότι θα ζητήσει να συσταθεί στην Ευρωζώνη επιτροπή που θα επιβάλλει, αν χρειαστεί, «ελεγχόμενη στάση πληρωμών στα κράτη μέλη», άρα δηλαδή και στην Ελλάδα. Από κοντά και ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών ο οποίος είπε ότι η Ευρώπη δεν έχει δεσμευτεί να καλύψει πλήρως όλες τις ανάγκες δανεισμού της Ελλάδας –και άρα η Ελλάδα είναι ακάλυπτη.
Εν τω μεταξύ το προχθεσινό μίνι κραχ των ελληνικών τραπεζών στο Χρηματιστήριο ενέτεινε ακόμη περισσότερο το κλίμα αβεβαιότητας. Οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες έκλεισαν με διψήφιες απώλειες και οι συζητήσεις για την αντοχή του ελληνικού τραπεζικού συστήματος άναψαν.
Θα καταφέρουν άραγε οι τράπεζες να επιβιώσουν χωρίς ρευστό, χωρίς ΕΚΤ, χωρίς χρηματοδότες; Θα αντέξουν κουβαλώντας επ’ αόριστον αρνητικές υπεραξίες στα κρατικά χαρτοφυλάκια, τη στιγμή που θα χρειαστεί να καταβάλλουν και υπέρογκους φόρους εφόσον συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα έκτακτης εισφοράς που σχεδιάζει να υλοποιήσει η Κυβέρνηση για όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας;