“Ταβάνι” στις αυξήσεις στα συμβόλαια υγείας, βάζει η νέα διάταξη που υπάρχει στον πτωχευτικό νόμο σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.
Όπως αναφέρει το capital: “Το ταβάνι είναι ο δείκτης του ΙΟΒΕ, αλλά αν υπάρχει κάποια άλλη ιδέα ευχαρίστως εν όψει της έκδοσης της υπουργικής απόφασης”, τόνισε προς τους εισηγητές της αντιπολίτευσης.
“Υπάρχει μια παρεξήγηση για το άρθρο 268 που είναι προϊόν μακρόχρονου διαλόγου μεταξύ του υπουργείου, της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών και της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή”, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης. “Το άρθρο αυτό λύνει ένα υπαρκτό πρόβλημα: τις αυξήσεις στα μακροχρόνια κυρίως συμβόλαια υγείας που δεν έχουν κλειδωμένη αναπροσαρμογή.
Η διάταξη αυτή δίνει το δικαίωμα να κάνει αναπροσαρμογή με κάποιους κανόνες. Τι συμβαίνει σήμερα; Έρχεται μια ασφαλιστική και βάζει αύξηση μονομερώς π.χ. 10%. Κάποιος την θεωρεί υπερβολική και κάνει καταγγελία στην ΓΓ Καταναλωτή. Κι αυτή καλείται να κρίνει αν είναι σωστή ή όχι. Εάν ναι, τότε η ασφαλιστική πληρώνει το πρόστιμο ή πάει στα δικαστήρια. Εναπόκειται στην κρίση του υπαλλήλου αν η αύξηση είναι σωστή ή όχι. Είναι μια γκρίζα ζώνη. Με την διάταξη θεσπίζουμε έναν οδικό χάρτη, βάζουμε κανόνες. Όταν η ασφαλιστική θέλει να κάνει αύξηση θα πρέπει να ακολουθεί συγκεκριμένους δείκτες που θα μπουν στην υπουργική απόφαση: δείκτες αντικειμενικούς όπως η ηλικία, και άλλους όπως η αύξηση κατ’ έτος στο κόστος υγείας και άλλοι. Από εκεί και πέρα θα έχεις έναν ανταγωνισμό. Αυτό τα θέλουμε. Η διάταξη είναι ακριβώς το ανάποδο απ’ αυτό που λένε ορισμένοι. Ξεκαθαρίζει μια γκρίζα ζώνη. Να ξέρει και η ασφαλιστική ότι δεν κινδυνεύει να πάρει πρόστιμο”.
Από την πλευρά της αντιπολίτευσης η κ. Έφη Αχτσιόγλου του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι με τη διάταξη καταργείται η δυνατότητα να επιβληθούν μονομερώς κυρώσεις στην ασφαλιστική, ενώ οι ασφαλισμένοι αν ακυρώσουν το μακροχρόνιο συμβόλαιό τους χάνουν την υγειονομική κάλυψη που είχαν.
Ενώ ο Μιχάλης Κατρίνης του Κινήματος Αλλαγής τόνισε ότι οι ασφαλιστικές κάνουν ήδη μονομερείς αναπροσαρμογές, ενώ αν ο ασφαλισμένος μετά από μακροχρόνια συμβόλαιο θέλει να αλλάξει ασφαλιστική, συνήθως λόγω ηλικίας οι όροι είναι χειρότεροι.
Πηγή: Capital
Ακτινογραφώντας νομικά τη ρύθμιση περί αναπροσαρμογής ασφαλίστρων υγείας