Εξαιρετικού ενδιαφέροντος ήταν το 18ο Συνέδριο Εταιρικής Υπευθυνότητας του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, με τίτλο «Tribes: Joined by Purpose», που πραγματοποιήθηκε στις 19 Οκτωβρίου διαδικτυακά, σε συνδυασμό με φυσική παρουσία ομιλητών.
Το Συνέδριο ανέδειξε, μέσα από μια πολυδιάστατη θεματολογία, τη σημασία των δυναμικών αλλαγών στην επιχειρηματική προσέγγιση «Tribes for business», που αντικατοπτρίζει σήμερα τις μεταβαλλόμενες κοινωνίες. Σε μια εποχή που η βιωσιμότητα αποτελεί κεντρική επιχειρηματική επιδίωξη, αναδείχθηκε η ανάγκη για την σύγχρονη επιχείρηση να εξελιχθεί γύρω από σκοπό (purpose) και να αφουγκραστεί τα «tribes», που αναζητούν σκόπιμη αλλαγή. Κατά συνέπεια, το εταιρικό μήνυμα δεν περιορίζεται πλέον σε δημογραφικές ομάδες καταναλωτών, αλλά στόχος είναι να πείσει και να κινητοποιήσει «φυλές», οι οποίες συνδέονται με έναν σκοπό και απαρτίζονται από μέλη που μπορεί να είναι καταναλωτές, εργαζόμενοι, επενδυτές ή οποιαδήποτε άλλη ομάδα ενδιαφερομένων.
Ο Γιάννης Καντώρος, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου INTERAMERICAN, κατά τη συνέντευξη που παρεχώρησε στη δημοσιογράφο Σοφία Μαυραντζά στο δεύτερο μέρος του Συνεδρίου, παρουσίασε τη σύγχρονη αντίληψη για την οργανωτική δομή του οργανισμού του οποίου ηγείται και για τον νέο τρόπο εργασίας σε σχέση με τον σκοπό, πρωτοποριακό προς το παρόν για την Ελλάδα. Ο επικεφαλής της INTERAMERICAN αναφέρθηκε στην ενσωμάτωση των tribes στη δομική λειτουργία του οργανισμού, υπογραμμίζοντας πως «ο σκοπός δίνει νόημα στην καθημερινότητα των εργαζομένων και τους παρακινεί πιο αποτελεσματικά από ότι οι παραδοσιακοί μετρήσιμοι στόχοι. Αποτέλεσμα είναι η INTERAMERICAN να λειτουργεί πιο ευέλικτα και αποδοτικά έχοντας, ταυτόχρονα, πιο ευχαριστημένους τους ανθρώπους της».
Ο κ. Καντώρος, μιλώντας για τη σχέση της δρομολογημένης διαδικασίας του μετασχηματισμού του οργανισμού με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και της φιλοσοφίας «purpose driven business», καθώς και για τη σχέση με τη δυναμική του σκοπού, ώστε η INTERAMERICAN να διαφοροποιηθεί από τον ανταγωνισμό κερδίζοντας το emotional debate, τόνισε πως αυτό που προσδιορίζει τη νέα εταιρική ταυτότητα είναι η αίσθηση του «ακούω, αντιλαμβάνομαι γρήγορα και αντιδρώ». Όπως επεσήμανε, για την υποστήριξη της βιωσιμότητας χρειάζεται ένας μακροπρόθεσμος ορίζοντας σχεδιασμού και αποφάσεων συνδεδεμένων με έναν σκοπό, γύρω από τον οποίο μπορούν να εμπνευστούν και να συσπειρωθούν οι άνθρωποι. «Είναι πολύ δύσκολο να κινητοποιήσεις τους δικούς σου ανθρώπους, αλλά και ευρύτερες ομάδες γύρω από την εταιρεία, εάν στοχεύεις μόνο σε οικονομικούς δείκτες – όσο σημαντικοί και αν είναι αυτοί. Αυτή είναι η διαφορά μιας εταιρείας που παρακινείται και λειτουργεί γύρω από ένα σκοπό» παρατήρησε.
Αναφερόμενος στο σκοπό της INTERAMERICAN «να βοηθά τους πελάτες της να ζήσουν ασφαλέστερα, περισσότερο προσέχοντας την υγεία τους και καλύτερα, γιατί έχει σημασία η ποιότητα της ζωής και όχι μόνο η διάρκεια», σημείωσε ότι στον οργανισμό, λόγω μεγέθους και αναπτύγματος δραστηριοτήτων, λειτουργούν σήμερα τρία tribes: αυτό που ασχολείται με τις μετακινήσεις, το mobility and convenience tribe, που είναι εξειδικευμένο για την ασφάλιση περιουσίας, το tribe με αντικείμενο την υγεία και το οικονομικό μέλλον και ακόμη, το tribe της τεχνολογίας, που υποστηρίζει τα άλλα δύο tribes στην εκπλήρωση των σκοπών τους.
«Η λειτουργία των τριών tribes συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση των αναγκών των πελατών και στην πολύ πιο γρήγορη αντίδραση. Στον σύγχρονο ψηφιακό κόσμο, ταχύτερη αντίδραση σημαίνει να δοκιμαστούν πολλές φορές διαφορετικά πράγματα, ώστε να επιβεβαιωθεί σε σύντομο χρόνο ότι δουλεύουν στην πράξη. Αυτή η διαδικασία είναι σχεδόν αδύνατη με μια παραδοσιακή δομή. Τα tribes ουσιαστικά μας φέρνουν πιο κοντά στον πελάτη, μειώνουν τους χρόνους, καθώς επίσης και τα έξοδα. Είναι πολύ πιο οικονομικό να πραγματοποιούνται πολλές μικρές δοκιμές στο πλαίσιο της λειτουργίας ενός tribe για να γίνει κατανοητό τι χρειάζεται ο πελάτης, από το να δημιουργούνται μεγάλα και ακριβά projects, τα οποία μετά από ένα ή δύο χρόνια δεν λειτουργούν, ενώ έχουν ξοδευτεί μεγάλα ποσά και άπειρες εργατοώρες από τον οργανισμό χωρίς αποτέλεσμα» τόνισε χαρακτηριστικά ο Διευθύνων Σύμβουλος της INTERAMERICAN.
Σχετικά με το πώς τα tribes επιδρούν στην διαμόρφωση μιας νέας κουλτούρας για τον τρόπο εργασίας, βασισμένης στην ομαδικότητα, καθώς και με τη συμβολή αυτού του τρόπου στο core business και στο επιχειρηματικό αποτέλεσμα, ο κ. Καντώρος τόνισε ότι το ενδιαφέρον είναι πως στην ουσία οι εργαζόμενοι αναδεικνύονται ως πρωταγωνιστές της αλλαγής. «Θα έλεγα ότι το μέρος που “χάνει” σε σχέση με την προηγούμενη κατάσταση είναι το management του οργανισμού. Ο λόγος είναι ότι η οργάνωση γύρω από tribes και μέσα στα tribes, σε squads ή σε άλλου είδους ομάδες, απαιτεί πολύ λιγότερη ιεραρχία, θέλει πολύ λιγότερο συντονισμό σε σχέση με τα παραδοσιακά μοντέλα. Οι εργαζόμενοι προχωρούν τα πράγματα, αναλαμβάνοντας μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης όχι μόνο στις αποφάσεις για το τί πρέπει να γίνει, αλλά και αποδεχόμενοι τις συνέπειες για τα αποτελέσματα των επιλογών και πράξεών τους. Είναι, δηλαδή, περισσότερο υπεύθυνοι για την επιχειρηματική πορεία. Προφανώς, χρειάζεται χρόνος ώστε να γίνει η μετάβαση από το ένα μοντέλο στο άλλο. Τα οργανογράμματα αλλάζουν εύκολα, αλλά οι συνήθειες -ιδιαίτερα αν ακολουθούνται επί σειρά ετών- αργούν πολύ περισσότερο να αλλάξουν μέσα σε ένα οργανισμό» συμπλήρωσε.
Καταλήγοντας ο επικεφαλής της INTERAMERICAN, επεσήμανε ως χαρακτηριστικό της καλής ηγεσίας την επιλογή να μοιράζεται ο ηγέτης την εξουσία επί των αποφάσεων με πολλούς ανθρώπους, να αναγνωρίζει ότι δεν μπορεί να γνωρίζει τα πάντα και να υιοθετεί απόψεις των συνεργατών του, που πολλές φορές μπορεί να μην είναι ταυτόσημες με τις δικές του. «Εννοώ έναν -κατά κάποιο τρόπο- πιο δημοκρατικό και πιο οριζόντιο τρόπο ηγεσίας, που δεν είναι εύκολος. Προφανώς, αναφέρομαι στην ικανότητα να επηρεάζει ο ηγέτης περισσότερο και να επιβάλλει λιγότερο, σε αντίθεση με πρακτικές του παρελθόντος, όπου ίσχυε ο λόγος του ισχυρού μέσα στην εταιρεία. Αυτή είναι η μεγάλη αλλαγή, κατά τη γνώμη μου, στους νέους τρόπος οργάνωσης και νέους τρόπους διοίκησης μιας εταιρείας.»