Ο Χρήστος Γεωργακόπουλος είναι ένας έμπειρος επαγγελματίας της αγοράς μας. Θα μπορούσαμε να τον χαρακτηρίσουμε και «βετεράνο» της Ελληνικής Ασφαλιστικής αγοράς αλλά ξέρουμε ότι δεν του αρέσουν οι υπερβολές και οι επευφημίες.
Συνέντευξη στον Νίκο Μωράκη
Πρακτικός και to the point, πάντα ομαδικός, κρίνει εκ του αποτελέσματος και στοχεύει όχι στο εφήμερο κέρδος αλλά στις μακροχρόνιες, βιώσιμες σχέσεις οι οποίες ωφελούν τη δραστηριότητά του, τους συνεργατες του και εν τέλει τους Ασφαλισμένους του. Στα 79 του χρόνια παραμένει δημιουργικός – στην προσέγγιση και στη «σκέψη» Ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής (αν και μεγαλομέτοχος της Ευρωπαϊκής Πίστης) και προπαντός διαθέσιμος προς όλους για να μοιραστεί τα «μυστικά» του επαγγέλματος.
Μυστικά και «βήματα» τα οποία μεταξύ άλλων οδήγησαν την Ευρωπαϊκή Πίστη στην κορυφή των Ασφαλιστικών Εταιρειών εν Ελλάδι. Στη γειτονιά των leaders της αγοράς με τον αστερίσκο ότι η συγκεκριμένη ασφαλιστική εταιρεία είναι ο μόνος οργανισμός που δεν έχει – ούτε είχε – πλάτες χρηματοπιστωτικού ιδρύματος για να την υποστηρίξει, αλλά ούτε μέτοχο πολυεθνική εταιρεία από το εξωτερικό για να την χρηματοδοτήσει/συμβουλέψει. Έχοντας λοιπόν αυτή την εικόνα για τον κ. Γεωργακόπουλο, τον συνάντησα στο γραφείο του προκειμένου –στο πλαίσιο συνέντευξης– να μου απαριθμίσει τους λόγους για τους οποίους πιστεύει ότι το επάγγελμα του Ασφαλιστικού Πράκτορα είναι το επάγγελμα που κάθε νέος ή νέα θα μπορούσε χωρίς δισταγμό να επιλέξει ως εργασία. Ως επαγγελματική σταδιοδρομία.
Ακολουθούν όχι 7+9… αλλά 19 λόγοι που σύμφωνα με τον κ. Γεωργακόπουλο ένας νέος ή νέα αξίζει να επιλέξει το επάγγελμα του Ασφαλιστικού Διαμεσολαβητή:
1 Γιατί δεν θα μείνει ποτέ άνεργος/η αφού δεν πρόκειται για εξαρτημένη απασχόληση αλλά για απασχόληση που επιτρέπει στον κάθε έναν να είναι εργοδότης του εαυτού του. Να καθορίζει ο ίδιος την έκταση και το περιεχόμενο της απασχόλησής του και βέβαια να μην κινδυνεύει από το ενδεχόμενο να… χάσει τη δουλειά του γιατί δεν θα …απέλυε ποτέ τον εαυτό του!
2. Γιατί το εισόδημά του δεν θα εξαρτάται από κάποιον τρίτο εργοδότη, από το πόσα παίρνει ο διπλανός του, αλλά μόνο από τον ίδιο. Από το πόσο καλά κάνει τη δουλειά του, την αποστολή που έχει αναλάβει. Το εισόδημά του θα είναι απεξαρτημένο από εργοδότες και θα πηγάζει από το χαρτοφυλάκιό του.
3. Γιατί αν αντιληφθεί το έργο που έχει αναλάβει, όχι μόνο ως έργο που θα του εξασφαλίζει οικονομική, συναισθηματική και πνευματική δικαίωση αλλά και ως αποστολή να βοηθάει την κοινωνία, τους συνανθρώπους του, θα τον κάνει να νιώθει υπεύθυνος πολίτης και επαγγελματίας. Έτσι ώστε να μη βρεθούν ποτέ συνάνθρωποί μας σε συνθήκες οικονομικής ανέχειας και ψυχικής οδύνης, από την απώλεια αγαπημένων τους προσώπων, της υγείας τους και αγαθών για τα οποία αγωνίζονται νυχθημερόν σε όλη τη ζωή τους – όπως είναι η οικογένεια, το εισόδημα, η περιουσία και η ποιότητα της ζωής τους. Αγαθών τα οποία απειλούνται και πλήττονται από κινδύνους, άλλοι από τους οποίους είναι πιθανοί και αβέβαιοι και άλλοι μαθηματικά βέβαιοι και αναπότρεπτοι.
4. Γιατί ο κόσμος δεν θα πάψει ποτέ να έχει ανάγκη από τις υπηρεσίες του επειδή οι ανάγκες διαφοροποιούνται από χρόνο σε χρόνο λόγω των αλλαγών που σημειώνονται στις οικονομικές, οικογενειακές κ.ά. συνθήκες και επειδή κάθε ημέρα γεννιούνται νέοι άνθρωποι ώστε αυτός ο κόσμος, ως φορέας αγοράς, να είναι ατέρμων.
5. Γιατί τα περιθώρια εξέλιξής του, οικονομικά και διοικητικά, στο κατάλληλο επιχειρηματικό κλίμα, εξαρτώνται μόνο από τον ίδιο και τις επιδόσεις του. Είναι σπουδαίο ότι παρέχεται αυτή η δυνατότητα να ασκεί αυτό το επάγγελμα, να έχει επιχειρηματική δραστηριότητα χωρίς κεφάλαια, χωρίς κίνδυνο και χωρίς έξοδα.
6. Γιατί θα του δοθεί η δυνατότητα να γνωρίσει ανθρώπους κάθε κατηγορίας, μόρφωσης, επαγγέλματος, ηλικίας, φύλου κ.λπ. που κανένα άλλο επάγγελμα δεν θα του το επέτρεπε.
7. Γιατί ο θεσμός που θα υπηρετεί, ο θεσμός της Ιδιωτικής Ασφάλισης, είναι ένα παγκόσμιο κοινωνικό και οικονομικό φαινόμενο, θεσμικά κατοχυρωμένο με Νόμους αναγκαστικού δικαίου, γεγονός που θα βελτιώνει και θα θωρακίζει την προσωπική του αξιοπιστία και φερεγγυότητα όταν θα βρίσκεται μπροστά σε κάθε πολίτη.
Όλα τα παραπάνω είναι οι λόγοι για να επιλέξει ένας νέος ή νέα το επάγγελμα, του ασφαλιστικού πράκτορα. Η άσκηση όμως με επιτυχία του έργου του, της αποστολής του, προϋποθέτει τη γνώση και την κατανόηση ότι:
1 Οι περιορισμένοι στόχοι, τα περιορισμένα όνειρα, δημιουργούν περιορισμένη ζωή. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να επιλέξουν να βρίσκονται κοντά σε αυτούς που μπορούν να τους βοηθήσουν – όπως για παράδειγμα στην Ευρωπαϊκή Πίστη, μακριά από δικαιολογίες και ακατάλληλους.
2. Ο μόνος δρόμος για την αποτυχία είναι να πάψει να πιστεύει στον εαυτό του. Αν δεν εμπιστεύεται τον εαυτό του πώς θα τον εμπιστευτούν οι άλλοι, ειδικά σε ένα έργο στο οποίο η εμπιστοσύνη είναι το απαραίτητο θεμέλιο πάνω στο οποίο θεμελιώνεται κάθε μορφής σχέση.
3. Το επάγγελμα του Ασφαλιστικού Πράκτορα, όπως και γενικότερα του Κλάδου της Ιδιωτικής Ασφάλισης, είναι μαθηματικό και στηρίζεται στο Νόμο του πλήθους των περιπτώσεων και ότι συνεπώς το εισόδημά του είναι αποτέλεσμα απλής αριθμητικής, αφού στις 100 συναντήσεις μαθηματικά θα συναντήσει 25 ΝΑΙ, 25 ΟΧΙ και 50 ΑΡΓΟΤΕΡΑ και αυτό φτάνει για να εξασφαλίσει ένα μεγάλο εισόδημα και μια ξεχωριστή επαγγελματική προοπτική.
4. Πρέπει να γνωρίζει τις υπηρεσίες που προσφέρει – τα «προϊόντα» – όχι μόνο τεχνικά αλλά και τους λόγους για τους οποίους οι συνομιλητές του δεν θα πουν ποτέ ΟΧΙ στην πρότασή του, γιατί θα είναι σαν να λένε όχι στον αγώνα που κάνουν για να δημιουργήσουν και στη συνέχεια να διατηρήσουν τα αγαθά που προανέφερα – εισόδημα, οικογένεια, περιουσία και ποιότητα ζωής.
5. Πρέπει να γνωρίζει τη λογική τάξη και αλληλουχία των μηνυμάτων που θα απευθύνει σε κάθε συνομιλητή του, χωρίς να παραγνωρίζει τα χαρακτηριστικά του, να γνωρίζει τα «μοντέλα προσέγγισης» όπως τα λένε και την υπερνίκηση πιθανών αντιρρήσεων που εύλογα θα υπάρχουν.
6. Κάθε χρόνο, από τον Δεκέμβριο του προηγούμενου, θα πρέπει να σχεδιάζει τους στόχους του επόμενου χρόνου – εισόδημα κλπ. – και το πρόγραμμα δραστηριότητας για την επίτευξή τους.
7. Το πρόγραμμα δραστηριότητας εξαντλείται:
- Στην πραγματοποίηση 2 νέων συναντήσεων με υφιστάμενους και νέους υποψήφιους πελάτες κάθε ημέρα. Κάθε ημέρα.
- Στη λήψη 3 κατά μ.ο. συστάσεων από κάθε νέα συνάντηση.
- Στη μελέτη των μοντέλων προσέγγισης και των προϊόντων και στον καθορισμό προτεραιοτήτων κάθε ημέρας.
8. H επιλογή της εταιρείας, Ευρωπαϊκή Πίστη, ως χώρο στέγασης των επαγγελματικών του ονείρων, του εξασφαλίζει το μέλλον με συνέπεια και αφοσίωση που θα πρέπει ο ίδιος να της το ανταποδίδει ως συμβολή του στην επιτυχία της εταιρείας που στεγάζει τα επαγγελματικά του όνειρα.
9. Η Ευρωπαϊκή Πίστη πιστεύει βαθύτατα όλα τα παραπάνω, πάνω στα οποία στήριξε τη διακεκριμένη πορεία της στον Κλάδο της Ιδιωτικής Ασφάλισης, στη βάση των αρχών της εντιμότητας, της συνέπειας, της φιλεργατικότητας και της χρηστής διαχείρισης και μιας ξεχωριστής φιλοσοφίας εξυπηρέτησης κάθε ασφαλισμένου της και κάθε συνεργάτη της ως να είναι ο μοναδικός της.
10. Όπως λένε στην Ευρωπαϊκή Πίστη «Το όνειρο και η πραγματικότητα είναι ένα και το αυτό, ότι αυτό που τα χωρίζει είναι μόνο ο χρόνος».
11. Θα πρέπει να υιοθετήσει τη «διά βίου μάθηση» με πρώτο και κύριο να μάθει ότι καμία γνώση, καμία ιδέα δεν μπορεί να κάνει τίποτα για τον ίδιο (όπως για κανέναν) αν δεν την βάλει σε εφαρμογή. Γιατί η γνώση που «πηγαίνει λεφτά στο σπίτι» είναι αυτή που γίνεται καθημερινή συμπεριφορά, καθημερινή συνήθεια, όπως πρέπει να γίνουν οι δύο συναντήσεις κάθε ημέρα.
12. Οπως λέει ο ποιητής «… τις πιο όμορφες μέρες μας δεν τις έχουμε ζήσει ακόμη» και θα πρέπει να είναι αποφασισμένος να τις ζήσει, ακολουθώντας τη συμβουλή της Ευρωπαϊκής Πίστης που λέει: «Μην αφήσετε ποτέ τις αναμνήσεις σας να είναι καλύτερες από τα όνειρά σας».
Ο κ. Γεωργακόπουλος, ολοκλήρωσε το πλαίσιο των συμβουλών που θα έδινε σε ένα νέο ή νέα που θέλει να ξεκινήσει την επαγγελματική του/της σταδιοδρομία στην Ευρωπαϊκή Πίστη σχολιάζοντας
«Η ζωή είναι μπροστά, στο μέλλον. Κι εγώ μόλις 7(9) ετών έχω μόνο όνειρα, γιατί τι αναμνήσεις μπορεί να έχει ένα παιδί που βρίσκεται στην ανατολή της ζωής του. Έτσι να είστε. Έτσι να νιώθετε ακόμη και όταν βγάλετε την παρένθεση και γίνεται 79 ετών».