Τα τελευταία χρόνια, ο πλανήτης μας αντιμετωπίζει μια σημαντική και ταχεία κλιματική αλλαγή που προκαλούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, με επιπτώσεις που γίνονται αισθητές σε όλες τις ηπείρους και με σοβαρές συνέπειες για τις οικονομίες και τις κοινωνίες.
Της Θεοφανούς Κελέκη,
Βάσει των μελετών της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, ορισμένες περιοχές πλήττονται συχνότερα από ακραία καιρικά φαινόμενα –όπως ανεμοθύελλες, καταιγίδες, κ.ά.– ενώ άλλες δοκιμάζονται από μεγάλης έντασης καύσωνες και ξηρασίες. Αυτές δε οι επιπτώσεις αναμένεται να ενταθούν τις επόμενες δεκαετίες. Ακραία καιρικά φαινόμενα παρατηρούνται πλέον και σε χώρες της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, όπως η Ελλάδα, που είχαν σαφώς ευνοϊκότερες καιρικές συνθήκες στο παρελθόν.
Τα νέα αυτά δεδομένα καθιστούν αναγκαία και στη χώρα μας την αναβάθμιση της ενεργειακής ανάπτυξης, με ιδιαίτερο βάρος να δίδεται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον και συμβάλλουν ουσιαστικά στην αντικατάσταση μέρους της παραγόμενης ενέργειας των θερμικών σταθμών, στο πλαίσιο της απολιγνητοποίησης της χώρας μας.
Για να επιτευχθεί ουσιαστική διαφορά, το κράτος στρέφεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία και στη σύμπραξη μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, στην προσπάθειά του για την επίτευξη των κοινών στόχων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για το σημαντικό αυτό κεφάλαιο του περιβάλλοντος. Διάφοροι επενδυτές με τη σειρά τους, αναλαμβάνουν το ρίσκο αυτό, ερχόμενοι αντιμέτωποι με πολλούς αστάθμητους παράγοντες –όπως καιρικά φαινόμενα καθώς και ό,τι άλλο τυχαίο, αιφνίδιο και απρόβλεπτο μπορεί να συμβεί τόσο κατά τη διάρκεια της υλοποίησης της εκάστοτε επένδυσης όσο και μετέπειτα στη διάρκεια λειτουργίας της.
Η ιδιωτική ασφάλιση στέκεται ουσιαστικός αρωγός στους επενδυτές, επιτρέποντάς τους να της μετακυλήσουν σημαντικό μέρος του ρίσκου που αναλαμβάνουν έναντι των καιρικών φαινομένων και άλλων απρόβλεπτων και αστάθμητων παραγόντων…
Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο τεύχος 62 του περιοδικού Broker’s Time