Κάθε χρόνο – στην αρχή του συνήθως – φροντίζω να κάνω ένα check up για το καλό της υγείας μου. Για να κρατάω αρχείο, να παρακολουθώ συγκεκριμένους σημαντικούς δείκτες και να είμαι up to date σχετικά με τη γενική μου εικόνα.
γράφει ο Νίκος Μωράκης
Είναι μια συνήθεια που χαίρομαι που έχω αποκτήσει τα τελευταία χρόνια καθώς μπορώ να έχω ένα καλό ιστορικό για να δείχνω στους γιατρούς μου. Αχρείαστοι να είναι. Χωρίς παρεξήγηση!
Φέτος, μιας και όλα έχουν πάει τόσο ανάποδα, αποφάσισα το ετήσιο check up μου να μην το κάνω παραδοσιακά στην αρχή της επόμενης χρονιάς (2021) αλλά στο τέλος αυτής. Μένω κέντρο οπότε για να μην ταλαιπωρηθώ αλλά και για λόγους lockdown και αποστάσεων, αποφάσισα να πάω σε κάποιο διαγνωστικό κέντρο κοντά στο σπίτι μου. Είμαι ασφαλισμένος στην Εθνική Ασφαλιστική που συνεργάζεται αποκλειστικά στα ατομικά συμβόλαια με το δίκτυο διαγνωστικών Affidea οπότε googlara να δω ποιο από τα κέντρα της είναι κοντά μου. Οι επιλογές που είχα ήταν δύο. Ή να πάω στο διαγνωστικό κέντρο πλησίον Hilton ή στο νέο τους κέντρο στην Πλατεία Μαβίλης. (Το οποίο πληροφοριακά στεγάζεται στα πρώην κεντρικά γραφεία της ERGO Ασφαλιστικής με την οποία μάλιστα από 01.01.2021 ξεκινάνε και συνεργασία στην πρωτοβάθμια περίθαλψη).
Προτίμησα το δεύτερο για να δω πώς έχουν διαμορφώσει το χώρο. Από περιέργεια. Τo check up ήταν δωρεάν μέσω του συμβολαίου μου, οπότε πήρα τηλέφωνο και μου είπαν να περάσω όποτε θέλω από τις 6.30 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ. Όταν έφτασα στο διαγνωστικό, με θερμομετρήσαν στην είσοδο – ως ένα από τα προληπτικά μέτρα που έχουν πάρει για τη μετάδοση του ιού – και με κατεύθυναν στον γκισέ για να γίνει ταυτοποίηση των στοιχείων μου. Αυτό που μου έκανε περισσότερο εντύπωση με το συγκεκριμένο κέντρο ήταν η εναλλακτική αίθουσα αναμονής που δεν θύμιζε σε τίποτα τις γνωστές “κρύες” αίθουσες αναμονής νοσοκομείων. Άνετοι «σαλονάτοι» καναπέδες, καρέκλες και τραπέζια για όσους θέλουν να ελέγξουν τις εξετάσεις τους ή να κρατήσουν σημειώσεις και υπό άλλες συνθήκες (λόγω covid-19 τα έχουν καταργήσει) θα υπήρχαν και stand με περιοδικά (όπως το δικό μας Ασφαλιστικό Marketing) για να μπορεί να ενημερωθεί ο επισκέπτης για τα του Kλάδου κατά την αναμονή του.
Δεν πρέπει να περίμενα περισσότερο από 5’ και μια νοσοκόμα με φώναξε και με κατεύθυνε στο δωμάτιο αιμοληψίας. Έβγαλα το μπουφάν μου, σήκωσα μανίκι, έσφιξα γροθιά, πήρα μια μικρή ανάσα… αυτό ήταν. Τόσο απλό. Η νοσοκόμα προφανώς first try και χωρίς να νιώσω κάτι πέρα από το κλασικό τσίμπημα πήρε το δείγμα που χρειαζόταν για τις εξετάσεις μου. Ντύθηκα, την ευχαρίστησα – εκείνη με ενημέρωσε ότι ίσως και αυθημερόν θα είχα τα αποτελέσματα ηλεκτρονικά στο e-mail μου (γίνεται όταν ο φόρτος εργασίας των εργαστηρίων δεν είναι μεγάλος) και αποχώρησα.
Όντας περίεργος εκ φύσεως και θέλοντας να εξασκήσω τη δημοσιογραφική μου ιδιότητα πριν φύγω ζήτησα – αν γίνεται – να έχω μια ξενάγηση στο χώρο. Για καλή μου τύχη και προς τιμήν της, η Διοικητική Διευθύντρια του κέντρου, Θεώνη Παπατζίκη ήρθε να μου μιλήσει και αφού της εξήγησα τη σχέση μου με τον Κλάδο δέχθηκε με χαρά να με ξεναγήσει στου νέους χώρους του διαγνωστικού, το οποίο άνοιξε τον περασμένο Σεπτέμβριο και είναι η νέα στέγη της Affidea Ψυχικού που μεταφέρθηκε εκεί.
Η ιδιαιτερότητα με το συγκεκριμένο κέντρο είναι ότι σε περίπτωση αυξημένης κίνησης και ειδικά αυτή την περίοδο που η συνάθροιση σε κλειστούς χώρους είναι ανάλογη των τετραγωνικών, το συγκεκριμένο διαγνωστικό έχει και δεύτερη αίθουσα αναμονής με είσοδο από Τιμολέοντος Βάσσου για να μην περιμένει ο κόσμος στο δρόμο (ειδικά σε περίπτωση βροχής). Στο ισόγειο στο συγκεκριμένο διαγνωστικό βρίσκονται οι αιμοληψίες, όπως επίσης και τα τμήματα αξονικής & μαγνητικής τομογραφίας. Στον πρώτο όροφο το εργαστήριο είναι εξοπλισμένο με τμήμα υπερηχοτομογραφίας, καρδιολογικό τμήμα, τμήμα μέτρησης οστικής πυκνότητας, τμήμα ψηφιακής ακτινογραφίας, τμήμα μαστού, τομοσύνθεση (3D τεχνολογία απεικόνισης μαστού), ψηφιακό ορθοπαντογράφο (πανοραμική δοντιών – ούτε εγώ ήξερα ότι λεγόταν έτσι) και το βιοπαθολογικό εργαστήριο. Ένα πλήρες εξοπλισμένο διαγνωστικό κέντρο στην καρδιά της πόλης το οποίο μάλιστα πέρα από όλα τα παραπάνω που παρουσίασα και για τα οποία μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ, έχει και τη φήμη ως ένα από τα reference centers σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε ό,τι αφορά τους υπερήχους. Μια πολύ συγκεκριμένη ειδίκευση για την οποία υπεύθυνος είναι ο ιατρός και επιστημονικός διευθυντής της Affidea Δρ. Νικόλαος Λιάσης ο οποίος διατηρεί και το γραφείο του εκεί.
Τι σημαίνει reference center και γιατί αξίζει προσοχής;
Ο συνδυασμός της ειδίκευσης, των γνώσεων και της αναγνώρισης που έχει ο κ. Λιάσης και η ιατρική ομάδα του σε θέματα αγγειολογίας & ακτινολογίας με την πολιτική της Affidea να χρησιμοποιεί μόνο τα καλύτερα και τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα, τους έχει μετατρέψει πέρα από ένα πρότυπο κέντρο και σε ερευνητικό κέντρο σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Εταιρείες όπως η General Electric, βασικός προμηθευτής διαγνωστικών μηχανημάτων της Affidea ζητάει τη γνώμη του κ. Λιάση για καινούργια μηχανήματα τα οποία και «τεστάρουν» πριν αυτά βγουν στην αγορά σε διεθνές επίπεδο. Ένα πολύτιμο feedback για τους προμηθευτές μηχανημάτων όπως και για τους πανεπιστημιακούς γιατρούς στη χώρα μας, που όπως μαθαίνουμε σε συνεννόηση με τον κ. Λιάση κάνουν εξετάσεις με τα συγκεκριμένα μηχανήματα για πανεπιστημιακούς σκοπούς. Αυτό δίνει την πολυτέλεια στην Affidea μεταξύ άλλων να χρησιμοποιεί μηχανήματα που μόνο εκείνη διαθέτει στην Ελλάδα και τα οποία πέρα από τη μεγαλύτερη ακρίβειά τους, εκθέτουν και τους εξεταζόμενους σε όλο και λιγότερη ακτινοβολία.
Ένα μπράβο λοιπόν στην Affidea η οποία δεν σταματάει να επενδύει στη χώρα μας εξοπλίζοντας τα διαγνωστικά της κέντρα με τα καλύτερα μηχανήματα, ανοίγοντας παράλληλα με σταθερό ρυθμό νέα κέντρα (οι πληροφορίες μας, μας λένε ότι το επόμενο διαγνωστικό θα ανοίξει σύντομα στα Νότια Προάστια).
Btw, μέχρι να γράψω αυτό το άρθρο οι εξετάσεις μου είχαν βγει και μου είχαν σταλεί στο e-mail μου όπου χρησιμοποιώντας σαν κωδικό τον αριθμό του κινητού μου τηλεφώνου μπόρεσα να τις δω και να τις εκτυπώσω!