Το δέντρο που έδινε»… είναι ένα παραμύθι του Σιλβερστάιν από τα ωραιότερα που έχουν γραφτεί όχι μόνο για μικρούς αλλά και για μεγάλους.
Αν και εκδόθηκε το 1964 αποτυπώνει με τον πιο επίκαιρο τρόπο τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση. Μία σχέση που βασίζεται κυρίως στο γεγονός ότι θεωρήσαμε τη φύση δεδομένη και τη λεηλατήσαμε. Και τώρα αντεπιτίθεται με αυξανόμενη μανία.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες τις επόμενες δεκαετίες θα κοιτάμε πίσω λέγοντας πως το 2020 δεν ήταν τίποτα μπροστά σε ότι έπεται να βιώσει η ανθρωπότητα.
«Τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα» αναφέρει η κλιματική επιστήμονας Κιμ Κομπ από το Georgia Institute of Technology εξηγώντας ότι «Αυτό που θα ακολουθήσει είναι πρόκληση για τη φαντασία μας. Και αυτό σαν γνώση είναι τρομακτικό για τους κλιματικούς επιστήμονες». Όπως αναφέρει, ό,τι συνέβη το 2020 θα μπορούσε να είναι έμπνευση για ταινία φαντασίας του 2000. Κάτι παρόμοιο θα συμβεί και για ό,τι θα δούμε το 2030. «Τώρα πρέπει να παρακολουθήσουμε και να αφομοιώσουμε τη μία καταστροφή μετά την άλλη σε πραγματικό χρόνο και εν μέσω μίας πανδημικής κρίσης.» Ο Επικεφαλής των περιβαλλοντικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Colorado, Waleem Abdalati, πρώην επικεφαλής επιστήμονας για το κλίμα στη NASA αναφέρει ότι λόγω της καύσης άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου τα φυσικά φαινόμενα εμφανίζονται με μεγαλύτερη σφοδρότητα. «Πιστεύω θα κοιτάζουμε πίσω σε 10 χρόνια, σίγουρα σε 20 και 50 και θα λέμε ότι το 2020 ήμασταν καλά. Η δεκαετία του 2030 θα είναι αισθητά χειρότερη από τη δεκαετία του 2020.»
Η δεκαετία που διανύουμε
Το 2020 μετρά ήδη καταστροφικές φωτιές στην Αυστραλία που αφάνισαν το 1/5 των δασών της χώρας, πλημμύρες στην Τζακάρτα της Ινδονησίας, έκρηξη του ηφαιστείου Taal στις Φιλιππίνες, φονικούς σεισμούς άνω των 6 ρίχτερ στην Κίνα, την Ινδία, το Ιράν, την Τουρκία, το Πακιστάν και τη Ρωσία. Στο πρώτο εξάμηνο του έτους οι οικονομικές επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών υπολογίζεται ότι φτάνουν σε 75 δισ. δολάρια ενώ περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.