Στην Ελλάδα, το σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού κατά του νέου κορωνοϊού έχει λάβει τη συμβολική ονομασία «Επιχείρηση Ελευθερία» και θα υλοποιηθεί σε πάνω από 1.000 εμβολιαστικά κέντρα ανά την επικράτεια.
Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, ο πληθυσμός εμβολιάζεται κατά ομάδες προτεραιότητας, βάσει οδηγιών που έχει εκδώσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.
Ακόμη δεν είναι σαφές αν θα πρέπει να εμβολιαστούν και όσοι έχουν νοσήσει. Για να διαπιστωθεί η προσβολή από τον ιό διενεργείται η εξέταση ανίχνευσης των αντισωμάτων IgG, IgM, IgA, κατόπιν αιμοληψίας. Σύμφωνα και με πρόσφατες επιστημονικές έρευνες, τα αντισώματα IgG είναι πολύ σημαντικά για την ανάπτυξη μακροχρόνιας ανοσίας και ανοσολογικής μνήμης. Τα αντισώματα IgM παράγονται από το ανοσοποιητικό αρκετά γρήγορα και παρέχουν την άμυνα πρώτης γραμμής, ενώ τα αντισώματα IgA δείχνουν μια πολύ πρόσφατη λοίμωξη από τον ιό.
Σύμφωνα με τις επίσημες επιστημονικές ενημερώσεις για την αρχική διάγνωση της λοίμωξης, μπορεί να διενεργηθεί μοριακός έλεγχος ή εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου.
Η μοριακή εξέταση PCR στηρίζεται στην ανίχνευση ιικών σωματιδίων και έχει ειδικότητα και ευαισθησία μεθόδου που προσεγγίζουν το 100%. Στον Όμιλο ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ κάθε δείγμα αναλύεται ξεχωριστά, ενώ όλα τα θετικά δείγματα επιβεβαιώνονται με πρόσθετη μεθοδολογία.
Το γρήγορο τεστ ανίχνευσης αντιγόνου για τον ιό Sars-CoV-2 (rapid test) δίνει απάντηση σε περίπου μία ώρα. Συνίσταται σε άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν προσβληθεί ή όχι από τον ιό. Επίσης ενδείκνυται για χώρους με μαζική προσέλευση πληθυσμού. Το rapid test που χρησιμοποιείται στον Όμιλο ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ έχει ευαισθησία 93,3% και ειδικότητα μεθόδου 99,4%.
Με στόχο την ανάσχεση της πανδημίας, αλλά και την καλύτερη και ασφαλέστερη εξυπηρέτηση των πολιτών στις έκτακτες αυτές συνθήκες, ο Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ επεκτείνει συνεχώς το δίκτυο δειγματοληψιών σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Εύβοια.
Διαβάστε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον εμβολιασμό κατά του νέου κορωνοϊού εδώ